Objevte to NEJ ze Slovinska: 10 NEJkrásnějších skrytých míst – příroda a historie bez davů turistů

Dojmy z návštěvy proslulých slovinských krás, jako je jezero Bled nebo Triglavský národní park, vám mohou kazit davy turistů. Přinášíme vám proto 10 tipů na skrytá místa ve Slovinsku, abyste tuto nádhernou zemi poznali v klidu a bez tlačenic.
Objevte to NEJ ze Slovinska: 10 NEJkrásnějších skrytých míst – příroda a historie bez davů turistů

Žádné fronty, davy ani hluk. Pokud toužíte po autentických zážitcích stranou od nejznámějších turistických míst, zajisté oceníte tyto tipy na přírodní i historické lokality. Vydejte se s námi poznat Slovinsko trochu jinak.

1. Kamnicko-Savinjské Alpy – tipy na výlety v zapomenutém pohoří

Zatímco Julské Alpy jsou turisticky velmi vyhledávanou lokalitou, sousední Kamnicko-Savinjské Alpy výletníci často míjejí. Nejsou přitom o nic méně krásné a nabízejí téměř stejně atraktivní cíle jako Triglavský národní park. Vydat se sem můžete na horské treky po značených trasách s parádními výhledy za odměnu. Vysoko v horách tu navíc objevíte horskou chatu Češka koča (Česká chata), a tak si tu budete připadat skoro jako doma.

Zapomenuté alpské pohoří najdete na severu Slovinska asi 50 kilometrů od Lublaně. Jeho jižní část nazvaná Kamnické Alpy je ze směru od hlavního města výborně dostupná. Největším lákadlem této části hor je jednoznačně Velika Planina – romantické salaše v horách, za kterými vás doveze lanovka.

Do severní části pohoří, Savinjských Alp, se už dostává hůře. Jsou přístupné buď z Rakouska, nebo z východoslovinské obce Luče. V Logarské Dolině se ovšem před světem skrývají jedny z nejkrásnějších výhledů v celém Slovinsku, a tak tato oblast rozhodně stojí za návštěvu.

Co v Kamnicko-Savinjských Alpách rozhodně navštívit?

  • Velikou Planinu
  • Arboretum Volčji potok
  • pramen Kamnické Bistrice
  • soutěsku Predaselj
  • město Kamnik
  • obec Solčava
  • Logarskou Dolinu

Ubytujte se ve Savinjských Alpách a objevte skrytá místa bez davů turistů.

2. Jezero Cerknica – mizející klenot jihozápadního Slovinska

Pozoruhodné slovinské (ne)jezero Cerknica si s námi trošku hraje. Na část roku totiž zmizí, aby se po čase se zase vrátilo v celé své kráse. Jak je to možné? Žádnou magii v tom nehledejte, stojí za tím vytrvalé podzimní deště a jarní tání. Během podzimu a jara drží Cerknica titul největšího slovinského jezera. Poté, co se na pár měsíců ztratí, si může prvenství zase na chvíli užívat jezero Bohinj v Triglavském národním parku.

Uprostřed Cerknice se nachází jediná slovinská ostrovní vesnice, jejíž obyvatelé se s mizejícím jezerem naučili žít v souladu. Na podzim a na jaře láká Cerknica k vodním sportům nebo rybolovu. I v čase sucha má však oblast co nabídnout. Původní vodní plochu vystřídají pastviny, rákosí a oddělené lagunky, které se stávají dočasným domovem vzácného ptactva.

Ubytujte se ve Slovinsku a objevte skrytá místa bez davů turistů.

3. Planina Pokljuka –⁠ romantická plošina vysoko v horách

Mezi jezery Bled a Bohinj objevíte v nadmořské výšce 1 200 až 1 500 metrů známou planinu Pokljuka. Její poloha vysoko v Julských Alpách ji chrání před návaly turistů, a tak si tu vychutnáte podklidnou krajinu, ve které vám budou dělat společnost jen pasoucí se krávy. Malebnou náhorní plošinu vytvořil kdysi ledovec, dnes je posetá dřevěnými salašemi, hustými lesy a loukami s horskými květinkami.

Planina Pokljuka je oblíbeným cílem aktivních cestovatelů. V létě sem můžete vyrazit za turistikou nebo se nádhernou krajinou projet na kole. Výlety si můžete zpestřit posezením v salaši s ochutnávkou domácích sýrů a dalších mléčných výrobků.

Ubytujte se ve Triglavském národním parku a objevte skrytá místa bez davů turistů.

4. Škofja Loka - utajená historická perla v blízkosti Lublaně

Ve slovinském městečku Škofja Loka si budete připadat, jako byste se mávnutím kouzelného proutku ocitli ve středověku. Tuto historickou perlu můžete obdivovat jen 19 kilometrů od Lublaně. Závan minulosti tu ucítíte na každém kroku, jde totiž o jedno z nejstarších měst v celém Slovinsku. První zmínky o osadě pocházejí už z roku 973.

Každá budova ve městě je sama o sobě vzácností. Svou historickou a architektonickou hodnotou mezi nimi ovšem vyniká hrad Loški Grad, ve kterém sídlí muzeum se zajímavými kulturními expozicemi. Za zmínku stojí také kapucínský klášter, jehož knihovna skrývá nejstarší slovinské dramatické rukopisy z roku 1721. Nezapomeňte si také udělat procházku k romantickému kostelíku nad městem.

Ubytujte se ve Slovinsku a objevte skrytá místa bez davů turistů.

5. Vodopád Rinka –⁠ druhý největší slovinský vodopád

Vodopád Rinka většinou na prvních stránkách turistických průvodců nefiguruje, a to přestože se jedná druhý největší v celém Slovinsku. Padá ze skalního útesu z výšky 105 metrů v Logarské dolině v Savinjských Alpách. Cesta od parkoviště k vodopádu vám vydá na příjemnou čtvrthodinovou procházku, a tak si můžete užít úchvatnou vodní podívanou i bez velké námahy.

U vodopádu najdete také horskou chatu Orlí hnízdo, ze které můžete vodopád pozorovat, zatímco si budete pochutnávat na slovinských dobrotách. Vstup k vodopádu je zdarma, počítejte však s poplatkem za vjezd do Logarské doliny.

Slovinsko - Nejoblíbenější pobyty

Ubytujte se ve Savinjských Alpách a objevte skrytá místa bez davů turistů.

6. Hrad Otočec –⁠ jediný slovinský vodní hrad

Hrad Otočec snoubí historii a přírodu. Jediný slovinský vodní hrad si hoví na malém ostrůvku na řece Krce již od 13. století. Hradní pevnost s řekou, dřevěnými mosty a dalšími dvěma ostrůvky vytváří romantickou scenérii, kterou si nesmíte nechat ujít.

V gotické pevnosti dnes sídlí pětihvězdičkový hotel a luxusní restaurace, kde si vychutnáte špičkovou gastronomii při pozorování nádherných panoramat. O kousek dál navíc najdete další historickou pamětihodnost –⁠ hrad Struga s koňskými stájemi. Za zmínku stojí i krásná příroda v okolí, která přímo vybízí ke klidným procházkám.

Ubytujte se ve Slovinsku a objevte skrytá místa bez davů turistů.

7. Soutěska Kosečka korita –⁠ cesta za vodopády v tichu přírody

Slovinsko ukrývá celou řadu kouzelných soutěsek, z nichž nejznámější je soutěska Vintgar nedaleko jezera Bled. Pokud si chcete výtvory divoké vody prohlédnout v komornější atmosféře, vydejte se třeba do soutěsky Koseška korita v údolí řeky Soči. Pod obcí Koseč tu divoký potok vyhloubil 60 metrů hluboké koryto.

Velká část soutěsky sice není přístupná, okolním lesem však vede upravený vycházkový okruh. Cestou se pokocháte ladným vodopádem Stopnik, nakouknete do soutěsky a panenskou přírodou se vrátíte zpět do Koseče. Výlet si můžete obohatit také zacházkou k nedalekým vodopádům Krampež a Supot.

Ubytujte se ve Slovinsku a objevte skrytá místa bez davů turistů.

8. Město Idrija –⁠ bývalé hornické město UNESCO

Jedno z nejstarších slovinských měst najdete v obklopení krásné přírody na západě Slovinska. Hornické město Idrija je se svými těžebními objekty a zajímavými památkami zapsané na seznamu UNESCO. Těžba rtuti tu má dlouhou historii, která začala již v 15. století, kdy rtuť náhodou objevil na dně sudu jeden z tehdejších řemeslníků.

Návštěva Idriji vám přinese spoustu nevšedních zážitků. Vydejte se tu třeba na prohlídku dolu Antonín, který byl dlouhých 200 let hlavním vstupem do těžebních štol. Areál šachty František se zase pyšní 30 parními stroji rakouské a české výroby, zahlédnete mezi nimi i parní kotel Škoda Plzeň z roku 1882.

Z historických památek a okolní přírody nesmíte minout:

  • hrad Gewerkenegg
  • kostel svaté trojice na kopci
  • největší dochované vodní kolo v Evropě
  • Divoké jezero
  • přehradní nádrže Klavže

Ubytujte se ve Slovinsku a objevte skrytá místa bez davů turistů.

9. Otliško okno –⁠ ďáblovo okno s výhledem do přírody

Vskutku netradičním pohledem na slovinskou krajinu se pokocháte nedaleko obce Otlica. Dávné přírodní síly tu vytvořily okno ve skále, skrze které můžete pozorovat malebné údolí Vipava.

Podle legendy vytvořil skalnaté okno ďábel, který tu klopýtl a při pádu svým rohem prorazil skálu. Ve skutečnosti okno vzniklo vlivem přírodních jevů, jako je zvětrávání a eroze. Výhled z přírodního okna pro vás bude příjemnou odměnou za 30minutovou cestu z vesnice.

Ubytujte se ve Slovinsku a objevte skrytá místa bez davů turistů.

10. Podzemí Pece –⁠ průzkum bývalých dolů na kole, pěšky i na kajaku

U obce Mežica se pod horou Peca schovávají bývalé rudné doly Podzemlje Pece. Jsou unikátní tím, že je můžete prozkoumat i na kole. Vnitřkem totiž vede 5 kilometrů dlouhá cyklotrasa. Pokud cyklistice neholdujete, můžete si podzemní tunely projít s průvodcem nebo jimi proplout na kajaku. Do útrob dolů se dostanete hornickým vláčkem, který jako by zrovna vyjel z pohádky. Při prohlídce budete obdivovat krásná podzemní jezera a řeky.

Ve slovinsku najdete i další zajímavé jeskyně. K těm proslulým patří Križná jeskyně nebo jeskyně Postojna. Méně známá je třeba jeskyně Jama Pekel, ledová jeskyně na Raduše nebo Potočka Zijalka.

Ubytujte se ve Slovinsku a objevte skrytá místa bez davů turistů.

Autor článku:

Aktualizováno: 25. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet