Objevte to NEJ z Polska: 10 nejkrásnějších národních parků

Vidět pasoucí se stádo zubrů nebo losů ve volné přírodě je nepopsatelný zážitek a právě polské parky nabízí nespočet takových kouzelných okamžiků. Pojďte se s námi podívat na ty nejkrásnější polské národní parky!
Objevte to NEJ z Polska: 10 nejkrásnějších národních parků

V Polsku se nachází celkem 23 národních parků, z toho jsou 2 přímořské. Každý z nich tak nabízí unikátní přírodní scenérie – pohyblivé písečné duny, mohutné vápencové skály nebo panenskou krajinu. Parky hrají zásadní roli v zachování nedotčené přírody a především v ochraně vzácné fauny a flóry. Mají mnohé společné, přesto je každý z nich jedinečný.

Białowieský národní park

1. Bělověžský národní park

Na hranici mezi Běloruskem a Polskem se rozléhá poslední nedotčený evropský prales, v jehož srdci naleznete opravdový poklad – Bělověžský národní park (BNP). Najdete jej v Podleském vojvodství, přibližně hodinu jízdy autem od města Bělostok, respektive tři a půl hodiny od Varšavy.

Panenská příroda se vyznačuje vysokou biodiverzitou a velkým množstvím mrtvých stromů v různých stádiích rozkladu. To je pro přirozené lesy typické, v evropském kontextu se ovšem bohužel jedná o naprostou výjimku. Ztrouchnivělé dřevo je domovem hmyzu i rostlin – koloběh života tak spatříte na vlastní oči.

Symbolem Bělověžského pralesa je zubr evropský – největší suchozemský savec v Evropě. V současnosti v BNP žije největší volně se pohybující stádo zubrů, které čítá přibližně 800 jedinců. Jeden z nejstarších národních parků v Evropě je pod přísnou ochranou řady organizací a v roce 1979 byl zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

Vstupné

  • Chráněná oblast

    • Běžné: 8 zlotých
    • Zlevněné: 4 zlotých
  • Rezervace se zubry

    • Běžné: 16 zlotých
    • Zlevněné: 10 zlotých

Další informace

  • Během silných bouřek a větru je vstup do BNP zakázán.
  • Psi mají do chráněné oblasti zákaz vstupu.
  • Zvířata se parkem pohybují bez lidského zásahu, proto není možné setkání se zubry zaručit. Pokud chcete pozorovat tato majestátní stvoření ve volné přírodě, buďte trpěliví a naplánujte si výlet ideálně na leden nebo únor. Během celého roku jsou zubři k vidění spolu s vlky, losy a dalšími zvířaty v rezervaci European Bison Show Reserve.
Mořské oko

2. Tatranský národní park

Polské Tatry ukrývají spoustu skvostů včetně nejvyšší polské hory Rysy. V této neobyčejné přírodě se nachází také jediné horské pásmo alpínského reliéfu v Polsku. Při toulkách tu můžete narazit na kamzíky i medvědy.

Tatranský národní park (TNP) je jedním z největších národních parků v zemi. Jeho velkou část pokrývají smrkové lesy a vysokohorské kosodřeviny, zbytek tvoří skály a říčky. Nejrůznější převisy, kotliny a strmé hory spolu s horskými potoky vytváří nádherné přírodní scenérie.

Jedno z nejoblíbenějších turistických míst polských Tater je jezero Morskie Oko (Mořské oko). Toto jezero ledovcového původu je snadno dostupné. Vede k němu asfaltová cesta, takže trasu zvládnete i s kočárkem. Auto zaparkujte třeba na parkovišti v Palenica Białczanská. Platí ovšem pravidlo – kdo dřív dojede, ten dřív parkuje.

Vstupné

  • Běžné: 5 zlotých
  • Zlevněné: 2,5 zlotých

Další informace

  • Před návštěvou parku si přečtěte oznámení pro turisty, která jsou dostupná na webových stránkách TNP a zkontrolujte předpověď počasí – za nepříznivých povětrnostních podmínek se návštěva parku nedoporučuje.
  • Svého pejska nechte raději doma. Se psem se smíte projít pouze po stezce Droga pod Reglami a trase vedoucí podél Chochołowské doliny. Psa mějte celou dobu na vodítku.
  • Park se nachází zhruba dvě hodiny jízdy autem od Krakova.
Biebrzanský národní park

3. Biebrzanský národní park

Největším národním parkem v Polsku je Biebrzanský národní park, který je zároveň jedním z největších v Evropě. Leží na severovýchodě země v Podleském vojvodství podél povodí řeky Biebrza, jejíž údolí meandruje, a vytváří tak jedinečnou mozaiku s nejrozsáhlejším komplexem rašelinišť v Polsku Biebrza Marshes.

V parku se vyskytuje mnoho vzácných druhů nejrůznějších rostlin i živočichů. Bažiny Biebrzanského parku jsou považovány za jedno z nejvýznamnějších útočišť vodního a bahenního ptactva ve střední Evropě. Tato mimořádná oblast byla v roce 1995 zařazena pod ochranu Ramsarské úmluvy (celosvětová ochrana a rozumné užívání mokřadů).

Údolí řeky je útočištěm velmi vzácných živočichů a je oblíbeným místem ornitologů, jelikož zde mohou pozorovat kolem 253 druhů ptáků. Zároveň v Biebrzanském národním parku žije největší kolonie losů ve střední Evropě – čítá zhruba 350 jedinců. Také tu žijí vlci, vydry a bobři.

Vstupné

  • Běžné: 8 zlotých
  • Zlevněné: 4 zlotých

Další informace

  • Pokud cestujete ve větším počtu (nad 7 osob), park smíte navštívit pouze pod dohledem licencovaného průvodce Národního parku Biebrza.
  • Některé úseky parku jsou přístupné i pro psy, které však musíte mít na vodítku o délce do 1,5 metru.
Slowinski

4. Sloviňský národní park

Jedním ze dvou přímořských národních parků je Sloviňský národní park, který leží na pobřeží Baltského moře v Pomořanském vojvodství. Největší vzácností a také turistickým lákadlem jsou jeho pásy pohyblivých písečných dun, jimž se přezdívá Lebská Sahara.

Duny dosahují výšky 30 až 40 metrů, nejvyšší duna Łącka Góra měří 42 metrů. Dojdete k ní pouze po vyhrazených turistických stezkách. K duně se vydejte například z města Leba, poblíž kterého se nachází muzeum odpaliště raket v Rąbce. Muzeum stojí na místě, kde se během druhé světové války testovali německé raketové zbraně.

Park ovšem netvoří pouze písek, jeho území je protkáno borovými lesy, jezírky, rašeliništi i bažinami. Pobřeží občas navštíví tuleni a sviňuchy a v lesích zase žijí losi i daňci. Kromě unikátních písečných dun si nenechte ujít také vyhlídkovou věž na hoře Rowokół a maják na duně Czołpino.

Vstupné

  • Běžné: 8 zlotých
  • Zlevněné: 4 zloté

Vstupné se platí od 1. května do 30. září.

Další informace

  • Vstup se psy je zakázán.
  • V současnosti je pro návštěvníky k dispozici přes 170 kilometrů naučných stezek.
  • Během letních měsíců si zde užijete i vodní aktivity – projeďte se po jezeře Łebsko na lodi, kánoi či šlapadle. Krásy parku tak uvidíte z jiné perspektivy.
Bludné skály

5. Národní park Stolové hory

Takovou krásu jen tak nikde jinde nenajdete. Podobné přírodní úkazy uvidíte pouze v Africe a Kanadě. Národní park Stolové hory se nachází na česko-polské hranici a sousedí s Chráněnou krajinnou oblastí Broumovsko. Ke světovému unikátu to tedy není z Česka daleko. Z Náchodu k horám autem dojedete přibližně za půl hodiny.

Území je protkáno hustou sítí turistických stezek, skrze které se dostanete až na nejvyšší vrchol Stolových hor – Velká Hejšovina – což je zároveň nejvyšší pískovcový vrch ve střední Evropě.

Nejpopulárnější částí národního parku jsou Bludné skály. Na jejich průzkum se vydejte například z českého Machova, nebo z polského lázeňského městečka Kudowa-Zdrój. Skalní labyrinty působí jako cesta do světa fantazie. Uvidíte zde mnoho rozličných tvarů, úzké chodby i malá jezírka. Vstup do Bludných skal je jednosměrný a zpoplatněný.

Vstupné

Do Bludných skal a na Hejšovinu

  • Běžné: 12 zlotých
  • Zlevněné: 6 zlotých

Další informace

  • Parkování je možné u Bludných skal od 9:00 do 18:00 (30 zlotých/auto).
  • V zimě a při silné námraze je část cest ve Stolových horách uzavřena.
Pieniny

6. Národní park Pieniny

U polsko-slovenských hranic v Malopolském vojvodství leží Pieniny, které se přírodní rezervací staly již v roce 1932. Návštěvu nejstarší evropské přírodní rezervace si užijí vodáci, cyklisté i ti, kdo dávají přednost objevování krásných míst po vlastních nohách. Velkým lákadlem parku, nejen pro milovníky vodních sportů, je řeka Dunajec.

Nejkrásnější úsek parku se rozprostírá mezi přístavišti Sromowce a Szczawnica, kde je řeka obklopena bílými vápencovými svahy. Nejkrásnější pohled na krajinu se vám naskytne právě z vody. Ne nadarmo má rafting v této oblasti více než 150letou tradici.

Obyvatelům Pienin se říká gorolé, a ti v minulosti obdělávali terasovitá pole. Dnes už je nikdo neobhospodařuje a tak se stávají vzácnými. Mezi další tvory, kteří místo osídlili patří vzácný motýl Jasoň červenokoý, který se zde ubytoval díky ochranářům.

Vstupné

Tři Koruny (Trzy Korony) a vrchol Sokolica

  • Od 20. dubna do 31. května a od 1. září do 15. listopadu

    • Běžné: 6 zlotých
    • Zlevněné 3 zlotých
  • Od 1. června do 30. září

    • Běžné: 8 zlotých
    • Zlevněné: 4 zlotých

Další informace

  • Okolí národního parku nabízí velké množství turistického vyžití – jízdu na řece Dunajec, různě obtížné turistické trasy, ale i kulturní vyžití.
  • V Pieninách leží zřícenina gotického hradu, hrad přestavěný na zámek Niedzica a také lázeňské středisko Szczawnica.
  • Těšit se můžete na 11 značených stezek, z nichž jsou dvě přístupné i pro cyklisty.
Wolin

7. Volyňský národní park

Při procházkách Volyňským národním parkem vás okouzlí vůně borových hájů a Baltského moře. Park se rozprostírá po skoro celém území největšího polského ostrova Volyň a je rájem všelijakých rostlin a živočichů.

Symbolem národního parku je orel mořský. Pokud tohoto dravce nepotkáte při procházce, prohlédněte si ho v nedalekém muzeu přírody. Kromě orla tu zahlédnete dalších 200 druhů různých opeřenců, jelikož Volyní prochází hlavní migrační trasa ptáků podél pobřeží Baltského moře. Vody zálivu jsou také domovem mnoha druhů ryb a stále vzácnějších mořských savců – tuleňů a sviňuch.

Vstupenky

  • Běžné: 7 zlotých
  • Zlevněné: 3,50 zlotých

Další informace

  • Pohnutá historie ostrova Volyň je na mnoha místech stále silně přítomna. Své stopy zde zanechali první obyvatelé z doby kamenné i druhá světová válka.
  • Mezi oblíbená místa v okolí patří Tyrkysové jezero, Bison Show Farm a vyhlídky Gosań a Kawcza Góra.
Pieskowa Skala

8. Ojcowský národní park

Nedaleko Krakova (přibližně 40 minut jízdy autem), asi 150 kilometrů od českých hranic, se nachází Ojcowský národní park. Přestože je nejmenším národním parkem v zemi, je významný pro své bohatství četných geologických útvarů.

Mimo vápencové skály můžete obdivovat hezké údolí u potoků Prądnik, Sąspówka a rozmanitou faunu a flóru. Mezi nejzajímavější obyvatele parku patří netopýři – žije zde 19 druhů. Vyskytuje se zde více než 400 jeskyní, mezi největší patří Łokietka, Ciemna a Zbójecka.

Pro krásu se musí trpět. Pokud se tedy chcete kochat dechberoucími výhledy, musíte si trochu máknout a vyšlápnout lesní stezky. Jedna z nejpěknějších vyhlídek je poblíž jeskyně Ciemna.

Vstupenky

  • Vstup do parku není zpoplatněn. Platí se pouze za vstup do jeskyní a za parkování.

Další informace

  • Kromě turistických stezek na vás čekají i kulturní památky – v parku se se nachází renesanční zámek Pieskowa Skala a u hranice stojí hrad Ojcow.
Bieszczadzki

9. Bieszczadský národní park

Třetí největší polský národní park leží na jihovýchodě země v Podkarpatském vojvodství. Po celém parku se rozprostírají rozlehlé zelené pláně a bukové lesy, ve kterých žijí rysi, vlci, medvědi a zhruba 150 druhů ptáků.

Koncem čtyřicátých let bylo území národního parku ještě obydleno, po vysídlení původních obyvatel ale převzala nad vesnicemi a osadami vládu příroda. Tato oblast tak dostala název Krajina údolí. Cestou narazíte i na bývalá obydlí, zdivočelé sady a dřevěné kostely.

Až si v létě projdete krásné poloniny na hřebenech hor, zrelaxujte se třeba v Soliňském jezeře. Nádrž s několika koupališti a plážemi najdete přímo v podhůří.

Vstupenky

  • Běžné: 9 zlotých
  • Zlevněné: 4,5 zlotých

Další informace

  • Pěšky, na kole, nebo v sedle? Bieszczadský národní park nabízí celou škálu možností, jak poznat přírodu zblízka. Parkem se táhnou různé stezky o délce přibližně 130 kilometrů.
  • Do určitých oblastí platí zákaz vstupu se psy.
Cesta na Sněžku

10. Krkonošský národní park

Ačkoliv Krkonošský národní park patří k těm rušnějším, místo na tomto seznamu si jistě zaslouží. Pro Krkonoše jsou typické žulové skály nejrůznějších tvarů, které se těší velké oblibě. Nejnavštěvovanějšími skalními útvary jsou Poutníci (Pielgrzymy), Polední kámen (Słonecznik), Tvarožník (Twarożnik) nebo Svinské kameny (Trzy Świnki).

Dalším oblíbeným místem je též Úpské rašeliniště, které je domovem vzácných rostlin a tvorů. Krásná vyhlídková místa naleznete v západní části parku v přírodní rezervaci Sněžné jámy (Śnieżne Kotły). Populární atrakcí je také nejvyšší vodopád polských Krkonoš Kamieńczyka, který leží poblíž centra Sklářské Poruby.

Tou největší atrakcí českých i polských Krkonoš je samozřejmě Sněžka. Z polské strany na ní vede hned několik tras – ta nejkrásnější začíná v lázeňském městečku Karpacz.

Vstupenky

  • Běžné: 9 zlotých

Další informace

  • V Krkonoších se pravidelně pohybují vlci, proto mějte vždy své psy na vodítku.
  • Turistika je povolena pouze přes den – od svítání do soumraku.
  • Pokud se na Sněžku vydáte z Karpacze, určitě navštivte dřevěný kostel Wang, který byl do města přestěhován až z Norska.

Polské Krkonoše - Nejoblíbenější pobyty


Vezměte prosím na vědomí, že cena vstupného se může změnit. Aktuální ceny vstupenek a další informace týkající se národních parků naleznete na oficiálních webových stránkách. Děti do 7 let mají vstup zdarma.

Autor článku:

Aktualizováno: 2. 5. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet