Kam na 1. máje aneb Nejromantičtější místa ve střední Evropě

První máj je lásky čas, tak vyrazte na pobyt ve dvou do nejkrásnějších měst střední Evropy. K romantickému pobytu patří historický zámek, termální lázně a krásná příroda. Poradíme vám, kde to všechno najdete.
Kam na 1. máje aneb Nejromantičtější místa ve střední Evropě

Jak poznáte, že jste na správném místě? Čas začne plynout pomaleji a vy se nepřestáváte usmívat. Romantická atmosféra těchto měst se nesmazatelně zapíše do vašich vzpomínek na společnou dovolenou a bude s vámi i dlouho poté. Pojeďte si jeden druhého užít – jen ta, anebo třeba netradičně oslavte výročí svatby.


Česko

Český Krumlov

V Českém Krumlově, dávném sídle rodu Rožmberků v jižních Čechách, si budete připadat jako v pohádce a není to náhoda. Natáčely se zde například pohádky Z pekla štěstí, Tři životy a Anděl Páně 2. Historické centrum města bylo spolu se zámkem a hradem zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO.

Váš romantický program

  • Prohlídka hradu, který je po Pražském hradu druhý nejrozsáhlejší u nás
  • Procházka v zámeckých zahradách s letohrádkem Bellarie
  • Výstup na zámeckou věž, odkud budete mít město i zákruty řeky Vltavy jako na dlani
  • Za vážnou hudbou na Mezinárodní hudební festival Český Krumlov (12.7.2024 – 3.8.2024)

TIP: Naplánujte si dovolenou dopředu a spolu s pobytem si kupte lístky na divadelní představení na Otáčivém hledišti v zahradách krumlovského zámku. A romantický kulturní zážitek je na světě.

český krumlov

Slovensko

Rajecké Teplice

Lázeňské město Rajecké Teplice na severu Slovenska vás přenese do dob antiky a navodí pocit luxusu. Není to jen jméno řecké bohyně lásky a krásy, co z lázní Spa Aphrodité dělá ideální místo na romantický pobyt ve dvou. Bazény s léčivou vodou jsou obklopeny antickými sloupy a také místní architektura vypadá, jako byste se ocitli na jihu Evropy.

Váš romantický program

  • Saunové rituály ve Spa Aphrodité - netradiční lázeňský zážitek
  • Procházka lázeňským parkem a stoletou lipovou alejí
  • Výlet na hrad Lietava, jehož ruiny dotváří romantické prostředí regionu

TIP: Milovníci přírodních zajímavostí by neměli vynechat výlet do Přírodní rezervace Slnečné skaly s jedinečnými skalními útvary.

rajecké teplice

Polsko

Krakov

Existuje důvod, proč je právě Krakov nejnavštěvovanějším městem Polska. Projděte se Florentskou ulicí, zastavte se na náměstí Rynek Głowny a vystoupejte k hradu Wawel a uvidíte sami. Krakov býval sídlem polských králů a jeho historické centrum je zapsané na Seznam světového dědictví UNESCO. Atmosféru navíc dotváří pouliční umělci a krámky se starožitnostmi a jantarovými šperky.

Váš romantický program

  • Prohlídka hradu Wawel, přilehlé gotické katedrály a Dračí jeskyně
  • Společné ochutnávání bagelů, preclíků a zapiekanek, typických pochoutek čtvrti Kazimier
  • Relaxace v Park wodny Kraków, největším aquaparku v Polsku

TIP: Za návštěvu nestojí jen centrum Krakova. Vystoupejte třeba na Kościuszkovu mohylu s nádherným výhledem do okolí nebo se projděte parkem Decjusza.

krakov

Maďarsko

Eger

Město Eger v severním Maďarsku toho zamilovaným dvojicím nabízí hodně – kvalitní víno, termální lázně, památky i krásnou přírodu. Hlavní město Budapešť je sice nádherné a rozhodně vám doporučujeme ho navštívit, klidný pobyt ve dvou si však skvěle užijete i v tomto lázeňském městě pod pohořím Bükk. Vždyť z Egeru pochází rčení Corpora sana dabunt balnea, vina, Venus neboli Zdravé tělo zajistí lázně, víno a láska.

Váš romantický program

TIP: V lázních Egerszálok najdete tzv. maďarské Pamukkale, solný kopec, který můžete vidět jen na třech místech na světě.

eger

Rakousko

Salzburg

Rodiště Wolfganga Amadea Mozarta se vám postará o nezapomenutelné chvíle. Historické město s pevností Hohensalzburg a panoramatem rakouských Alp vás nadchne na první pohled, příjemné chvíle strávíte prohlídkami památek UNESCO. Koná se tu navíc spousta kulturních akcí, kam můžete se svou drahou polovičkou zajít.

Váš romantický program

  • Prohlídka zámku Mirabell a zámeckých zahrad s Pegasovou kašnou, Velkou fontánou a rozáriem
  • Prohlídka zámku Hellbrunn s rozlehlým parkem a desítkami fontán
  • Návštěva luxusních butiků, kaváren či historického hostince v ulici Getreidegasse

TIP: Salzburg je gurmánský ráj zvláště pro milovníky sladkostí. Ochutnejte proslulé salzburské noky a nakupte si zásobu Mozartových koulí z kvalitního marcipánu, nugátového krému a čokolády pro sladké chvíle doma.

salzburg zahrady

Autor článku:

Aktualizováno: 18. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Česko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet