Jak se sbalit na dovolenou za pár minut?

Poslední hodiny do odjezdu na vysněnou dovolenou, nervy na dranc...a vy pořád tápete, co si s sebou zabalit? Zkuste na to letos jít od lesa a pomocí pár triků se vyvarovat jak cestovní horečce, tak i bolavým zádům ze zbytečně těžkého kufru.
Jak se sbalit na dovolenou za pár minut?

Přípravy na dovolenou patří pro mnohé k jedněm z nejstresovějších chvil v roce. Stačí ale trocha cviku a proces příprav můžete z několika hodin zkrátit na pár minut.

Štěstí přeje připraveným

Nepodceňujte průzkum. Určitě to není ta nejzábavnější část dovolené, ale může vám ušetřit spoustu místa v zavazadle (a nepříjemností na místě). Zjistěte si detailní informace například o tom, jaké vybavení budete mít k dispozici ve vašem ubytování a rozhodně nezapomeňte na předpověď počasí (někdy totiž vyjde :-) ). Předběžně si také naplánujte, co na dovolené podniknete. Pokud se celý rok se těšíte, jak se nehnete z lehátka, tak brát si pohorky bude pak celkem zbytečné. Naopak dobrá knížka by vám mohla chybět.

Při toulkách přírodou nezapomeňte na mapu

Dvakrát plánuj, jednou bal

Dvoje plavky, kartáček na zuby, opalovací krém, pár triček... Jeden seznam může předejít mnoha nepříjemným situacím. Projděte si byt a sepište si nezbytnosti, které denodenně používáte. Díky tomu si můžete být jistí, že vám nebude chybět nic z koupelnových poliček a jiných každodenních samozřejmostí.

Představte si, co vás na dovolené čeká. Celodenní výlety v horách? Večerní posezení u táboráku? Oproti válení na pláži si nevystačíte jen s jedněmi kraťasy a tak radši myslete na všechny scénáře, které vás na dovolené můžou potkat.

Před balením si udělejte seznam a vše si pečlivě připravte

Jdeme na to

Již máte hotový seznam? Připravte si všechny věci na zabalení na jedno místo - uděláte si lepší představu o tom, jak velké zavazadlo doopravdy potřebujete. Ať už zvolíte kufr, batoh či cestovní tašku, pravidla jsou stejná:

  • Nejtěžší a největší věci patří do spodu zavazadla - začněte od bot a méně skladného oblečení jako je třeba bunda. Volné prostory můžete vyplnit menšími kousky oblečení (ponožky, šátek...).
  • Oblečení srolujte do ruliček - vyhnete se pomačkání a navíc ušetříte místo.
  • Kosmetiku a hygienické přípravky rozdělte - menší lahvičky (líčidla a další) zabalte do cestovní taštičky, naopak větší přípravky (například šampón nebo sprchový gel) nechte volně a vyplňte s nimi volné prostory. Pozor ale, určitě je vhodné zabalit lahvičku do sáčku, aby vás po příjezdu nečekalo nepříjemné překvapení. Pokud máte místa opravdu málo, nakupte si v drogerii malé lahvičky oblíbené kosmetiky.
  • Pokud s sebou vezete elektroniku či cokoliv křehkého, vložte věci mezi oblečení.
  • NÁŠ TIP: Nezapomeňte si nabíječky na elektroniku a náhradní baterky do foťáku.

Je ale pravdou, že většina mužů si představuje svůj cestovní kufr naprosto odlišně.

Balení berte jako tetris

Balení můžete brát jako tetris - je zkrátka potřeba zaplnit každé volné místo. S trochou cviku se takto sbalíte opravdu do pár minut a možná budete překvapeni, že vám stačí i menší zavazadlo.

Než vyrazíte na cestu

Ještě než nasednete do auta či vlaku, zkontrolujte si zda v příručním zavazadle máte:

  • peníze a doklady (pokud cestujete daleko, doporučujeme si udělat kopii občanského průkazu a dalších důležitých kartiček pro případ ztráty)
  • zapsaná důležitá telefonní čísla (do banky pro případ odcizení platební karty, na odtahovou službu a další)
  • uzavřené cestovní pojištění
  • NÁŠ TIP: po ruce se vždy hodí mít antibakteriální gel, vlhčené ubrousky, kapesníčky a případně také nejpotřebnější léky
Sbalte se na dovolenou za pár minut

Ještě než vypukne hodina H (tedy odjezd) raději vše zkontrolujte - ať už jde o zavazadla, tak domácnost. Vyhnete se stresu a zbytečným starostím (nikdo nechce myslet na to, zda je žehlička opravdu vypnutá, že ano) a dovolenou si můžete užít naplno.

Autor článku:

Aktualizováno: 1. 5. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet