Hurá na běžky do Krušných, Lužických či Jizerských hor! Poradíme vám ty nejlepší trasy

Kde se na česko-německém a česko-polském pohraničí běžkuje? Kam se na běžky vydat, pokud jsem začátečník? Kde jsou běžecké trasy vhodné pro bruslení? Tolik otázek... a na všechny máme odpovědi v našem článku.
Hurá na běžky do Krušných, Lužických či Jizerských hor! Poradíme vám ty nejlepší trasy

Za okny řádí zima, která je sice oproti zimám před 10 lety slabší – ale ani to jí nezabrání nasypat na hory sněhu tak akorát, abyste mohli vyrazit na běžky. No jo, ale kam? Kde je ideální terén, hezky upravená stopa, dostatek sněhu a naopak nedostatek ostatních lidí? Dnes se podíváme na zoubek horám na česko-německém a česko-polském pohraničí – Krušným, Lužickým a Jizerským.

V době tvorby tohoto článku byly všechny zmiňované stopy zasněžené a strojově upravené.


Běžkování v Krušných horách

Krušné hory hlásí sněhobílo a upraveno. Pokud jste si dali za cíl přejet celé Krušné hory na běžkách, zklameme vás. Střední část Krušných hor mezi Božím Darem a Lesnou nabízí většinou pouze náhodně vyšlapané stopy od běžkařů. Jestliže jsou však vaše běžkařské cíle o něco méně ambiciózní, zklamání se vyhnete – naopak se nevyhnete kilometrům hezkých, strojově upravených běžkařských stop v západní a východní části Krušných hor. Některé z nich se dokonce mohou pyšnit titulem “závodní” a často najdeme střediska propojená stopami navzájem.

Pravděpodobně nejznámějším střediskem z Krušných Hor je Boží Dar. Pokud se z něj vydáte po Krušnohorské lyžařské magistrále až na Pernik, projedete si krásnou, udržovanou trasu o délce 13,9 km vhodnou zejména pro zdatné běžkaře. Chcete-li si projet něco kratšího, anebo s sebou na běžky vytáhnout svou ratolest, zvolte raději oblíbenou trasu naučné stezky “Ježíškova cesta”. Běžně zde bývá i možnost se zabavit na různých herních prvcích i získat občerstvení, aktuální stav je však závislý na momentálně platných vládních nařízeních. Malý okruh Ježíškovy cesty je dlouhý 4,5 km, velký pak 11,4 km.

❄ Další oblíbené běžkařské stopy v Krušných horách

  • Abertamy – Červená jáma – Bludná (- Blatenský vrch) – Mílov – Myslivny – rozc. pod Špičákem – Mrtvý rybník – Hřebečná – Červená jáma
  • Okruh Karlova běhu
  • Bublavský okruh
  • Vysoká Pec/Rudné – Severní louka nad Nejdkem – Vysoká Jedle – U závory

Běžkařské trasy v Lužických horách

Nepříliš vysoké pohoří Lužických hor na severu Čech se přehnané oblibě běžkařů netěší. To je však velkou chybou – najdeme zde dostatek kratších i delších běžkařských tras a skiareálů. Pokud se na stopách nechcete potkávat s velkým množstvím lidí, Lužické hory budou vaše první volba. Běžkaři se nechávají slyšet, že Lužické hory jsou určené na kochání se přírodou, nikoliv na sportovní jízdu.

I Lužické hory mají svou magistrálu, pravidelná úprava zde ale neprobíhá. Nejznámější oblastí pro sjezdové i běžecké lyžování je Polevsko. Zdejší lyžařský areál se nedávno dočkal kompletní modernizace, přestože ostatních lyžařských středisek v Lužických horách pomalu ubývá. Odsud se můžete vydat na jednoduchý, cca pětikilometrový, velmi hezký okruh – z Jedličné k vleku, přes louku dolů k prácheňské silnici, zpět nahoru přes Polevský vrch a kytlické pastviny. Přestože se jedná o nejznámější okruh z Lužických hor, pravděpodobně se zde i přesto s mnoha běžkaři nepotkáte.

❄ Další oblíbené běžkařské stopy v Lužických horách

  • Základní okruh kolem Medvědí hůrky se startem opět na Jedličné (3km okruh)
  • Trasa na Prysk: z Jedličné přes Kytlické pastviny na neudržovanou silnici Polevsko Prysk do Horního Prysku (tam a zpět cca 6 km)
  • Okruh pro bruslení s nástupem z prácheňské silnice, vedoucí po loukách a pláních okolo Polevského vrchu k silnici na Prácheň (3 km).

Jizerské hory jsou pro běžkaře rájem

Pakliže jste již poněkud zdatnější běžkař a během vašeho výletu vám jde hlavně o co nejvíce kilometrů v běžkách, Jizerské hory jsou pro vás naprosto ideální. Jen málokteré hory mají tak hustou síť upravovaných běžkařských tras jako právě ony. Je však nutné mít na paměti, že jsou tímto Jizerské hory poměrně profláklé, proto v těch nejznámějších stopách potkáte dost kolegů.

Není to jen Jizerská magistrála, co tvoří místní běžkařské impérium. Ta však patří k nejnavštěvovanějším areálům pro běh na lyžích v ČR a je známá pravidelnou strojovou úpravou běžeckých stop o celkové délce přes 180 km. Nejznámějším a největším nástupním místem je Bedřichov, kde začínají i končí známé lyžařské závody Jizerská 50 – kterou si odsud bez problému v plné či o polovinu zkrácené verzi můžete projet i vy. Mezi další nástupní místa pak patří např. Smědava, Jizerka, Horní Polubný, přehrada Souš či Hrabětice.

Rolba zde jezdí a upravuje stopy denně. Z Bedřichova doporučujeme například malý okruh na Hřebínek, z Jizerky okruh přes Mořinu - Václavikovu studánku - Soušskou silnici - Protrženou přehradu - Mariánskou Horu - Josefův Důl, Peklo - až zpět na Jizerku.

❄ Další oblíbené běžkařské stopy v Jizerských horách

  • Z Oldřichova v Hájích do Bedřichova (13,5 km)
  • Z Nového Města pod Smrkem na Smědavu (13,3 km)
  • Z Jablonce nad Nisou do Bedřichova (13,6 km)
  • Z Harrachova na Smědavu (13,6 km)
  • Ze Smědavy do Bedřichova (13,7 km)

Ani zdaleka jsme se však nepřiblížili všemu, co Jizerské hory nabízí. Biatlonový a lyžařský areál Břízky v Jablonci nabízí také slušné množství tras a polské Jakuszyce jen kousek za česko-polským hraničním přechodem jakbysmet.

Jizerské hory - Nejoblíbenější pobyty

Autor článku:

Aktualizováno: 18. 3. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Česko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet