Věda má jasno: Dovolenou potřebujeme! Proč a na jak dlouho vyrazit?

Pokouší se o vás zimní chmury? Rezervujte si dovolenou! Nezáleží na tom, kdy vyrazíte, podle studií už totiž samotné plány stačí, abychom se cítili lépe. Přečtěte si, proč byste si měli naplánovat pobyt co nejdříve a na jak dlouho je nejlepší vyrazit.
Věda má jasno: Dovolenou potřebujeme! Proč a na jak dlouho vyrazit?

Cestování není jen moderním trendem, kvůli kterému toužíme po parádní dovolené. Odborníci se shodují, že dovolenou jednou za čas potřebuje každý z nás! A čím více jí bude, tím lépe.

Dovolená je prostě potřeba

Dnešní uspěchaný svět nám nedává mnoho příležitostí k odpočinku. Dovolená se tak stává stále naléhavější potřebou nás všech. Podle studií stačí jen pár dní dovolené k tomu, abychom odbourali stres a dobili baterky do dalších pracovních dnů. A není divu. Vždyť opouštíme každodenní rutinu, nepracujeme, trávíme čas s blízkými a mozku dopřáváme nové podněty. To je kombinace, která spolehlivě přinese vzpruhu naší mysli i tělu.

To, že se na dovolené cítíme skvěle, není nic, co bychom sami nevěděli. Možná vás ale překvapí, že pozitivní účinky dovolené přetrvávají i několik týdnů po návratu. Lépe spíme, jsme odpočatí, méně úzkostní a zůstávají v nás krásné vzpomínky.

„Pokud si dopřejete skutečně odpočinkovou dovolenou, její přínosy mohou trvat nejen týdny, ale i měsíce,“ popisuje doktorka a výzkumnice Christine Carter.

Sto lidí, sto úplně jiných představ o ideální dovolené. Někdo k odpočinku potřebuje luxusní wellness pobyt, jiný zase nedá dopustit na pobyt v horách. Ať už u vás vyhraje aktivní dovolená, nebo lenošení u vody, nejdůležitější je se opravdu odpojit od všech pracovních záležitostí a relaxovat v přítomnosti.

Test

Jak spustit vlnu dopaminu? Kliknout na „Rezervovat“!

Léto je v nedohlednu a dřív se na dovolenou nedostanete? Nezoufejte, máme pro vás dobrou zprávu! Podle odborníků už samotná rezervace pobytu zaplaví mozek dopaminem, který v nás vyvolá radost z blížících se zážitků. Jednoduše se máme na co těšit.

Stejné pocity v nás probouzí i samotné plánování. Trikem, jak z dovolené vytěžit maximum, je užívat si i procházení nabídek pobytů. Už jen zvažování, kam se vydáte, dokáže totiž pořádně zlepšit náladu. Období, kdy se těšíme na to, co všechno prožijeme, je tak skoro krásnější než samotná cesta. Vyberte si z našich pobytů a přineste si do života radost z naplánované dovolené.

„Dovolená může být vynikající pro duševní zdraví, protože je absolutním odpojením od všeho, co se nám děje,“ vysvětluje klinická psycholožka Marsha D. Brown, PhD.

Několik kratších pobytů vs. jedna dlouhá dovolená

Rok je dlouhá doba a šetřit si všechno volno na jedinou dovolenou by byla škoda. Odborníci navíc radí, že je pro naši duševní pohodu lepší rozdělit si dovolenou do několika krátkých úseků. Skvělou volbou jsou proto víkendové pobyty, které jsou příležitostí k odpočinku uprostřed náročných všedních dnů.

Některé studie doporučují udělat si volno alespoň každé dva měsíce, i kdyby mělo jít jen o jeden až dva dny volna. Tak málo stačí k tomu, abychom úspěšně poráželi stres, úzkost, vyčerpání i některé zdravotní neduhy. Byla by škoda nevyužít různé prodloužené víkendy, které nám vzniknou díky státním svátkům. Jaké nás letos čekají? Podívejte se zde.

„Řekla bych, že dovolenou nejen chceme…potřebujeme ji,“ dodala psychoterapeutka Anna Williams.

Autor článku:

Aktualizováno: 27. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet