Osobně ověřeno: Recenze pobytu s wellness v Penzionu Pod Bazilikou **** v Maďarsku

Vydejte se spolu s Nikolou, členkou našeho Travelking týmu, do Maďarska. Konkrétně do Penzionu Pod Bazilikou **** v Ostřihomi. Jaká byla cesta, ubytování, wellness a strava? A jaké výletní cíle byste si neměli nechat ujít? To vše se dozvíte.
Osobně ověřeno: Recenze pobytu s wellness v Penzionu Pod Bazilikou **** v Maďarsku

Informace o pobytu v bodech

  • Termín pobytu: 7.5.2023 - 9.5.2023
  • Ubytováni jsme byli v: Penzionu Pod Bazilikou ****
  • Lokalita ubytování je: Ostřihom
  • Cestovala jsem: S partnerem
  • Stravování: Polopenze
  • Doprava: Autem

Kam a jak jsme jeli?

Do Maďarska jsme vyrazili vlastním autem z Klobouk u Brna. Zvolili jsme trasu mimo zpoplatněné silnice (slovenské dálnice) a ušetřili jsme 12 euro za desetidenní známku. Časově totiž vycházela délka cesty téměř totožně – 3,5 hodiny. Cesta byla pohodlná, jelo se zejména přes slovenské vesnice a menší města. Nakonec jsme si ale rozhodli cestu o 45 minut prodloužit a zajet si po cestě do maďarského města Tata. V maďarsku jsme také dálniční známku nepotřebovali, protože Ostřihom leží hned za hranicí se Slovenskem. Maďarsky se Ostřihom jmenuje Esztergom , tak po cestě pozor na směrovky, abyste nebyli zmatení, kam že to vlastně jedete.

Jak to bylo s parkováním?

Parkovat lze na ulici před penzionem, kde je ale platební automat. Penzion nabízí možnost bezplatného parkování na uzavřeném dvoře – sousední parcele, nepropojené s penzionem. Parkování je zde zdarma, ale kdyby byl penzion plně obsazen, tak by asi místa nestačila. Na noc se pak zavírají dřevěná vrata. Myslím, že tu nebyl kamerový systém a plocha byla nerovná a vysypaná kamínky nebo zatravněná. Předem jsme si parkování nerezervovali.

Kde jsme se ubytovali?

Penzion Pod Bazilikou **** se nachází opravdu v srdci Ostřihomi, přímo na úpatí kopce, na kterém je bazilika a hrad. K lázním trvá cesta pěšky asi 10 minut. V okolí je i spousta restaurací a cukráren. Poloha penzionu je opravdu vynikající. Z venku je velice nenápadný, uvidíte pouze velká vrata a okna. Již před odjezdem jsem se zkoušela v prezentaci a na webu penzionu dopátrat nějaké fotografie z venku, ale nikde jsem nic nenašla. Na místě jsme penzion také na první pohled neviděli, pouze vedle je jiný penzion, který je naopak označen až moc. Až potom si přítel všiml decentní cedule na fasádě domu s názvem Bazilika alatt Panzió ****.

Následně jsme nevěděli, kde je vchod. Šla jsem i za roh do uličky, ale ani tam jsem vchod nenašla, tak jsme zkusili vzít za kliku u vrat a ejhle, bylo to ono. Možná by se hodilo umístit ještě na vrata nějakou cedulku, že se jedná o hlavní vstup. Jinak jsme si připadali, že jdeme k někomu do domu. Poté jsme si ale na tuto nenápadnost penzionu zvykli a na druhou stranu nám bylo soukromí i příjemné. Hned za vraty se nachází prosklené dveře do recepce, případně se dá projít na uzavřený dvorek, kde je útulné posezení mezi osázenými záhonky s keři. Když poté procházíte celou budovou a vidíte, že jedna část má i 3 obytná patra, přijde vám opravdu zajímavé, jak je stavba uzpůsobena.

Pokoj jsme měli v přízemí, na konci chodby. Penzion nabízí mnoho typů pokojů, ze kterých si můžete zvolit již při vytváření objednávky. My jsme měli typ Standard bez přistýlky (bezpříplatkový). Pokoj byl dostatečně prostorný, s manželskou postelí. Na ložním povlečení a ručnících bylo vyšité logo a název penzionu, to se mi líbilo. V pokoji byla i klimatizace na dálkové ovládání, ale tu jsme nevyužili. K vybavený patřila televize, ale bez českých programů, židle, stůl, křeslo, skříň, noční stolky.

K dispozici byla rychlovarná konvice a 3 čajové pytlíky, stejně jako kapslový kávovar se 3 kapslemidalší byly za příplatek. Nechyběl minibar/lednička s 6 nápoji (nealko limonády a 1x pivo) v ceně poukazu (doplnění je za příplatek). Na oknech visely závěsy až po zem, pro spánek nerušený světlem. Součástí pokoje byla koupelna se sprchovým koutem, ve sprše panel s možností ruční sprchy, "deště", "vodopádu"... Kromě sprchového gelu a šamponu byla k dispozici i holicí sada, zubní kartáčky a fén. Nenašla jsem výtah, ale pokud budete ubytováni v přízemí, není s bezbariérovostí problém. Penzion má také dětské postýlky k zapůjčení (viděla jsem je na chodbě :D).

Jak jsme se najedli v ubytování?

V ceně balíčku jsme měli polopenzi. V penzionu není restaurace ani samostatná jídelní místnost, snídaně jsou servírované v prostoru přízemní chodby od 7 do 10 hodin ráno. Je zde kout pro snídaňový bufet a stolečky, jíst se dá i venku dvoře. Na snídani byl základní výběr – vajíčka, párky, zelenina, šunky, sýry, jogurty, cereálie s mlékem, sladké i slané pečivo, máslo, džemy, džusy, automat na kávu a čokoládu, čaj, ovoce. Neustále se doplňovalo, takže bylo všeho dost. Mně v nabídce chyběly akorát croissanty. :( V prostoru bufetu pak po celý den zůstal k používání automat na kávu, automat na džusy a mikrovlnná trouba – což ocení zejména rodiče malých dětí pro ohřívání příkrmů. K dispozici byly i dětské židličky. My jsme byli rádi za možnost dát si kdykoliv během dne kávu. :)

Večeře jsou servírované v restauraci, která leží minutu od penzionu. Při check-inu jsme dostali dva vouchery do této restaurace na večeři, které jsme předložili a dostali jsme polévku, hlavní chod, dezert a nápoj. Vybírat jsme mohli ze všech pokrmů na jídelním lístku, bez ohledu na cenu, nikdy jsme nic nedopláceli. Sedět se dá jak vevnitř, tak na krytém dvoře. Večeře se podávají do 18 hodin, my jsme ale většinou přišli až mezi 17:00 a 17:30 a odcházeli před 19 hodinou. Myslím si, že jde hlavně o to, že se poté restaurace plní i jinými zákazníky, tak aby byli hosté penzionu odbaveni před tím. Jídelní lístek je docela pestrý, jídla jsou zde uvedena maďarsky, německy a anglicky. Proto bych doporučovala si již před pobytem nabídku restaurace projít na webu, kde jsou i obrázky jídel, a pomocí webového překladače si bez problémů vyberete, co vám bude chutnat. V jídelníčku jsou totiž na výběr i žabí stehýnka a smažený sýr s rýží, což se nemusí každému zrovna trefit do chuti.

My jsme si pochutnali na rybích polévkách a kuřecím vývarunabídka polévek je opravdu široká. Dále jsou na výběr všechny druhy masa připravené různými způsoby. My jsme měli kuřecí kousky s nudlemi a kuřecí řízečky se salátem, hovězí svíčkovou a hovězí guláš. Pro vegetariány bylo v menu například tofu, v nabídce byla i 4 dětská jídla. Jako dezert jsem si dopřála mé oblíbené palačinky s marmeládou. Coby předkrm jsme na stůl vždy dostali misku s chlebem a pálivou papričkovou pastu (Pista), kterou jsou Maďaři zvyklí dávat si úplně ke všemu.

Jak jsme se najedli v okolí?

Navštívili jsme jihoamerickou restauraci Cilantro Tropical Bistro, která je jen přes cestu od penzionu. Restaurace má velice příjemnou atmosféru. Dali jsme si quesadillu. Jídelníček byl jen v maďarštině, ale většina názvů byla původních, španělských, které známe i u nás. Navíc personál uměl anglicky a bez problémů nám vysvětlil, o jaké maso se jedná. Případně si můžete jídelníček prostudovat předem na internetu. V restauraci se dalo zaplatit také kartou.

Odpolední zákusek jsme si dali ve vyhlášené cukrárně Szamos Cukrászda, asi 5 minut od penzionu. Jedná se cukrárnu s mnohaletou tradicí, proslavenou výrobou marcipánových růžiček. Prostory jsou velice příjemné, objednali jsme si dort, kávu, čaj a ještě na cestu jsme si s sebou vzali marcipánovou postavičku.

V okolí penzionu je ale spousta dalších restaurací, takže hlady určitě nikdo neumře. :)

Jaké bylo wellness centrum v penzionu?

Wellness centrum je otevřeno každý den od 14:00 do 22:00 hodin, rezervace předem není potřeba. Župan i pantofle jsme měli připravené na pokoji, ve wellness pak byla k dispozici ještě prostěradla. K využití byly 4 druhy saun a vířivka. Vše fungovalo správně, pouze návod na vířivku byl uveden v maďarštině, takže jsem nevěděla, jak ji spustit. Ale není problém požádat někoho z recepce, aby vám pomohl. Také pokud nebyla zapnutá některá ze saun, recepční ji na žádost hned nastavila a vyhřáto bylo docela rychle. V prostoru saun se nachází i sprchy a 4 lehátka k odpočinku.

Dále jsou v příjemné docházkové vzdálenosti od penzionu lázně Aquasziget Esztergom a venkovní plavecký bazén. Tato koupaliště jsme ale nenavštívili.

Kam se vydat na výlet?

  • Bazilika – Ta je vidět už z dálky, takže jí jen tak někdo nepřehlédne. V roce 2023 ale probíhá rekonstrukce, prohlídky byly proto zrušené. Dostali jsme se pouze do "Pokladnice", díky tomu jsme mohli projít přes rekonstruovanou baziliku, kde byl ale veškerý mobiliář vystěhovaný. V Pokladnici jsou k vidění liturgické textilie, korunovační kříže a jiné cenné předměty vyrobené ze zlata a drahých kamenů. Bohužel popisky byly jen maďarsky.

  • Skanzen ve městě Szentendre – Historický skanzen leží asi 40 minut jižně od Ostřihomi. Ale cesta se určitě vyplatí. Jedná se o velmi rozsáhlý skanzen s mnoha původními domy z různých částí a období Maďarska. Minimálně polovina staveb byla otevřena a bylo možné nahlédnout i do vnitřního vybavení domů. Celkově vám návštěva zabere určitě alespoň 4 hodiny.

  • Město Tata – Pokud do Ostřihomi vyjíždíte z ČR nebo ze západního Slovenska, můžete se cestou tam nebo zpět zastavit v městě Tata, které leží asi 50 minut západně od Ostřihomi. Ve městě se nachází 2 jezera. Jedno u hradu a druhé v anglickém romantickém parku. Dále je zde palác Esterházy, kopec s kapličkou a vodárenskou věží a celkově je procházka parkem okolo jezera velice příjemná i v letních dnech.

  • Most Marie Valerie – Ostřihom leží na břehu Dunaje, přes který vede most do Slovenského Štúrova. Střed mostu je pak státní hranicí. Po mostu se dá projít pěšky nebo projet autem. Pěšky vám to zabere asi 10 minut, ale je z něj krásný výhled na Ostřihomský kopec s bazilikou.

  • Hrad - Ostřihomský hrad stojí hned vedle baziliky, ale protože bylo pondělí, byl zavřený, takže jsme ho nenavštívili.

Důležité upozornění tedy je, že v pondělí je v Maďarsku většina památek zavřená (týká se i skanzenu). Otevřena byla jen bazilika. Takže na tento den si musíte zvolit jiný program, například relax v lázních.


Závěrečné hodnocení pobytu v Penzionu Pod Bazilikou ****

“Ubytování v Penzionu pod Bazilikou v maďarské Ostřihomi mě skutečně okouzlilo. Penzion nabízí stylové a komfortní ubytování v srdci města, opravdu jen pár kroků od hlavních lákadel, kterými jsou zejména bazilika, hrad a lázně. Určitě neomrzí ani procházky uličkami a podél řeky Dunaj. Případně lze za dalšími zajímavostmi a památkami vyrazit do okolí. Pokoj byl prostorný a pěkně vybavený. Snídaňový bufet s dostatečným výběrem se nachází přímo v penzionu, servírované večeře se podávají v sousední restauraci, jen minutu od penzionu. Ocenili jsme možnost využít kávovar kdykoliv během dne a posezení na dvoře plném zeleně. Každý večer jsme také relaxovali v saunách a vířivce v suterénu. Pobyt zde mohu určitě doporučit i jako romantický pobyt pro páry v jakémkoliv ročním období.”


👍 Pobyt v Penzionu Pod Bazilikou **** byl osobně ověřen Nikolou, členkou týmu Travelking, a jeho návštěvu může s klidným srdcem doporučit i vám. Další osobně ověřené hotely si můžete prohlédnout zde.

Autor článku:

Aktualizováno: 2. 5. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet