Kolem Česka s kolem: Kde najdete parádní cyklostezky?

Cyklistika se stává stále oblíbenějším sportem. Nikomu se však nechce jezdit vedle kamionů nebo jen dokola po místním parku. Kde se tedy nachází zajímavé a příjemné cyklostezky? Podívejte se na některé z nich v oblíbených destinacích v Česku.
Kolem Česka s kolem: Kde najdete parádní cyklostezky?

Cyklotrasa Ostrava - Beskydy aneb zachraň si své plíce

Bůh, popřípadě ten, který stavěl tenhle svět, věděl co dělá a tušil, že Ostrava bude jedním z nejvíce znečištěných regionů v Česku. Stvořil proto překrásné hory Beskydy, které leží jen pár desítek kilometrů od Ostravy a nabízí tak občanům s "kratkym zobakem" vhodné prostředí, kde přijímat kyslík. O něco později, v roce 2014, se díky dotacím z Evropské unie dokonce postavila mezi Ostravou a Beskydy přes 50 km dlouhá cyklostezka. Dýchat tak nikdy nebylo jednodušší. A navíc je to jízda, při které cyklistická duše zaplesá.

Čeká na vás úsek, který v podstatě celý vede podél řeky Ostravice a táhne se od Hornického muzea Landek přes centrum Ostravy, Vratimov, Paskov, Sviadnov, Frýdek-Místek a Frýdlant nad Ostravicí a končí v srdci Beskyd, ve městě Ostravice. Na cestě, která z drtivé většiny vede lesem nebo přírodou po asfaltovém povrchu, můžete s klidným svědomím vyrazit i s malými dětmi. Stezka je totiž naprosto odříznuta od silnice, a vy si tak jen vychutnáváte jízdu, lesy, řeku a čerstvý vzduch.

Podél trati leží také několik míst, která stojí za návštěvu. Příkladem budiž například nedávno zrekonstruovaný Slezskoostravský hrad, soutok Ostravice a Odry, moderní jez ve Vratimově nebo třeba ostravické peřeje v cílové stanici, u kterých můžete nabrat síly a poobědvat.

V Beskydech se zklidní i ti nejuspěchanější Ostraváci


Krkonoše: Šlapat či nešlapat? Toť otázka

Jezdit na kole po nejvyšších českých horách? Leckoho by napadlo, že to je bláznovství, šílenost nebo pošetilost. Jiný by zase zvolil mnohem vulgárnější výrazy. Proč ale jezdit do kopců, když je to mnohem zábavnější naopak? Lanovka z Pece pod Sněžkou, která vede až na Hnědý vrh (1200 m n. m.), umožňuje cyklistům vyvézt jejich "vercajk" bez námahy nahoru, aby si poté mohli užít parádní dlouhý sjezd směrem k Lesní boudě.

Pokud jste však zastánci staré školy, která chce na kole především šlapat a vydat ze sebe maximum, nemusíte zoufat! V Krkonoších se nachází celá řada menších cyklostezek. Příkladem může být 30 km dlouhá cyklostezka v okolí Lánova, Krkonošská naučná cyklistická stezka v Jánských lázních nebo další cyklostezky u obce Žacléř, která leží na východním okraji Krkonoš. Další skvělé tipy na cyklistické výlety po Krkonoších najdete ZDE.

Brno: Město plné vzrušení a zajímavých cyklostezek

Brněnská přehrada (Prýgl) je místo, které mají místní studenti spojené s létem, zábavou a kolotoči. Ne každého by však napadlo vyrazit k Prýglu na kolo. Chyba! Místní cyklostezka sice patří se svými 30 km mezi ty kratší, ale vynahrazuje to svou náročností a příjemným prostředím. Vzhledem ke střídání asfaltových a terénních úseků, je cyklostezka vhodná spíše pro horská kola. Cestou určitě narazíte na dvě zajímavé památky, u kterých si můžete odpočinout: Jarošův mlýn ve Verské Bítýšce a hrad Veveří. Lokalita je mimo jiné specifická tím, že v ní můžete narazit na bývalého vězně Jiřího Kájínka, který se po svém propuštění přestěhoval do brněnské čtvrti Bystrc. Více informací (o trati, nikoliv o Kájínkovi) naleznete ZDE.

Brněnská přehrada v létě


Dostali jste chuť na vídeňský řízek nebo kávičku? Paráda! Není nic jednoduššího než sednout na kolo a projet se rovnou do hlavní města Rakouska. Stezka Brno - Vídeň dlouhá zhruba 140 kilometrů vede převážně územím jižní Moravy a dolnorakouské oblasti Weinviertel. Neměli byste tak minout města Iváň, Pasohlávky, Hevlín a Ladendorf. Avšak pozor! Především na jižní Moravě si dávejte pozor na nejrůznější vinné sklípky a restaurační zařízení! Mohlo by se taky stát, že k cíli nikdy nedorazíte nebo hůř, že budete mít problém se zákonem za řízení pod vlivem. :) V tom lepším případě byste jen viděli vídeňský barokní zámek Schönbrunn dvakrát, v tom druhém by vám to mohlo zkazit celou dovolenou. Více informací o cyklostezce Brno-Vídeň najdete ZDE.

Vídeňský zámek Schönbrunn s krásnou zahradou


Lázeňský trojúhelník: Jezdíte stále dokola? Jeďte do trojúhelníku!

Když přijde řeč na lázeňský trojúhelník, který zahrnuje trojici Mariánské a Františkovy Lázně a Karlovy Vary, většina lidí si vybaví jen relaxující seniory v bahně a pivu. Region je však doslova prošpikovaný krátkými, příjemnými a většinou i nenáročnými cyklostezkami, které tak perfektně zapadají do odpočinkového koloritu této oblasti.

Skrz Karlovy Vary vede dlouhá zhruba stokilometrová stezka Ohře, která se táhne od Chebu, přes Karlovy Vary až k obci Lužný u Perštejna, tedy v podstatě od západních hranic s Německem až po Ústecký kraj. Stezka by měla být poměrně snadná, bez výraznějšího stoupání. Pokud máte rádi dobrodružství a ani cesta do Chebu by vám nestačila, nevadí. Není nic lehčího, než překročit hranice a pokračovat dál do Německa po jejich Valdštejnské cyklostezce, která na trasu Ohře plynule navazuje. Více informací nejen o cyklostezce Ohře, ale i o dalších trasách pro cyklisty v okolí Karlových Varů naleznete ZDE.

Dovolena na kole


Pokud se nacházíte v okolí Mariánských Lázní, tedy druhého největšího z českých lázeňských obrů, nabízí se vám cyklostezka Mariánské Lázně – Tři Sekery – Mohleno. Měří 23 km (s odbočkami až 37 km) a svou obtížností padá mezi středně náročné, a to zejména kvůli půlkilometrovému převýšení. Na cyklostezce převažují asfaltky, nutno si však uvědomit, že Mariánské Lázně leží v Česku, takže ne všechny úseky jsou hladké jako mouka. Na vašem cyklistickém výletě by vás doprava měla rušit jen minimálně, pozor si dávejte pouze při průjezdu Drmoulem. Po cestě narazíte také na několik míst, které stojí za to vidět. Příkladem budiž Ferdinandův pramen, Hamrnický zámek, Židovský hřbitov nebo Rašeliniště Stará Mohelenská. Další informace o cyklotrasách v oblasti Mariánských Lázní najdete ZDE.

Cyklisté na pohodové projížďce ve Františkových Lázních


Zbývá už jen poslední a nejmenší z lázeňského trojlístku - Františkovy Lázně. V tomto malém městě, ve kterém žije méně než 6 tisíc obyvatel, naleznete perfektní cyklostezku vhodnou pro úplné začátečníky nebo pro výlet s malými dětmi. Třicet kilometrů dlouhý okruh začíná ve Františkových Lázních a vede přes Nový Drahov, Vojtanov, Lužnou a končí tam, kde začal. Prakticky nulové převýšení a kvalitní terén ujede každý, i kdyby mu po cestě upadla obě kola. Po trase si můžete vychutnat krásy místní přírody a navštívit třeba rašeliniště SOOS nebo Starý rybník.

Pár tipů na cyklostezky bychom tedy měli. Nezbývá už jen, než nafouknout kola, nasadit helmy a vyrazit!

Autor článku:

Jan MůčkaJan Můčka
Aktualizováno: 28. 3. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet