Disneyland v Paříži: Nejoblíbenější zábavní park v Evropě

Disneyland ve Francii je továrna na sny, ve které zažijete hromadu zábavy se svými oblíbenými Disney postavami. Za branami leží kouzelné světy pro celou rodinu a ikonické atrakce. Navštivte i Walt Disney Studios park a odneste si zážitek na celý život!
Disneyland v Paříži: Nejoblíbenější zábavní park v Evropě

O Disneylandu

Disneylandy jsou pravděpodobně nejznámějšími zábavními parky na světě a najdete je v Severní Americe, Evropě i Asii. Atrakce jsou inspirované obrovským množstvím animovaných pohádek a filmů od Disneyho a těší se neutuchající popularitě. Evropským Disneylandem, který leží ve Francii, projde ročně přes 16 milionů návštěvníků. Svou rozlohou 19,4 km² převyšuje i některá česká města nebo velké pražské čtvrti. Disneyland je rozdělen do tří hlavních sekcí: Disneyland park, Walt Disney studios a Disney Village. Brány parku leží přibližně 32 km od Paříže.

Co všechno zde zažijete?

Disneyland park

Stejně jako jeho američtí bratři je i tento park rozdělen do několika celků. Po vstupu přes bránu se ocitnete na Main Street, U.S.A, která je inspirovaná dětstvím Walta Disneyho a přenese vás do okouzlujícího amerického městečka. Právě tady se vám naskytne pohled na ikonický zámek Šípkové Růženky, jenž nejspíš dobře znáte z loga filmových Disney studií. V městečku najdete mnoho obchůdků, restaurací a kaváren. Doporučujeme navštívit zmrzlinárnu The Gibson Girl, americkou restauraci Casey's Corner nebo francouzské vegetariánské bistro Market House Deli. Najdou se i tajná zákoutí – například skryté arkádové pasáže zahalené do útulného světla z plynových luceren, po kterých se vydáte na cestu do minulosti. Městečkem jezdí „hromadná doprava“ v podobě tramvajových koněspřežek z 19. století a často se zde pořádají přehlídky. Hlavní ulice je zakončena kruhovým objezdem, ze kterého se lze vydat do čtyř hlavních zábavních světů.

Jestliže půjdete z Main Street, U.S.A rovnou za nosem, projdete turnikety skrze krásný zámek Šípkové Růženky rovnou do světa čar, kouzel, magických víl a princezen. Fantasyland je odjakživa nejoblíbenější částí parku, protože jsou tady doma všechny populární postavičky Walta Disneyho. Veškeré pohádkové sny, které jste v dětství měli o magických světech, se stávají realitou. Můžete se vyfotit se Sněhurkou i Popelkou v Pavilonu princezen nebo zažít jízdu v šálcích z čajového dýchánku, které našla Alenka v říši divů. Vyrazte také na neméně známý Let Petra Pana do Země Nezemě nebo si vychutnejte jízdu na kolotoči sloníka Dumba. Samozřejmě byste měli navštívit samotného Mickey Mouse v jeho domě kouzel a triků. Na svou plavbu vás vezme Pinocchio a hlavu vám zamotá Alenčin Labyrint. Podniky v areálu nabízí i množství stylových dobrot. Pochutnáte si na špagetách Lady a Trampa nebo na Mickeyho pizze a jako sladkou tečku si dejte třeba Popelčin skleněný střevíček.

Do Adventurelandu, světa dobrodružství a tajemství, se dostanete buď z kruhového objezdu na Main Street, U.S.A, nebo z Fantasylandu. Stačí projít jedním z portálů a rázem se ocitnete v náručí kapitána Hooka na jeho pirátské plachetnici nebo ve světoznámé baště Pirátů z Karibiku. Čeká vás prozkoumávání starobylých ruin Chrámu Nebezpečí s Indianou Jonesem a pirátské plundrování s Jackem Sparrowem a jeho posádkou. Vaše toulky Adventurelandem mohou vést až na hranice orientu, do města záhad a kouzel Agrabah, kde působí proslulý Aladin nebo na Ostrov dobrodružství s vodopádem a provazovým mostem. Nejedno tajemství odhalíte v domě Robinsonů v koruně stromu. Expedice však bývají náročné, a proto je dobré myslet na energii a pitný režim. Jídlo si dopřejete v restauraci kapitána Jacka nebo v orientálně laděné restauraci Agrabah Café. Restaurace Hakuna Matata zase polechtá vaše chuťové pohárky autentickou africkou kuchyní a osvěžit se můžete v nápojovém baru Cool Post.

Od pirátů rovnou na Divoký západ? V kouzelném světě Disneylandu je možné vše – stačí si jen nazout boty s ostruhami a vykročit vstříc novým zážitkům ve westernovém stylu do sekce Frontierland. Čeká vás vzrušující projížďka strašidelnými štolami kolem Velké hromové hory, kterou protíná klikatá horská dráha. Pokud byste chtěli zažít něco klidnějšího, naloďte se na říční parník Thunder Mesa a užijte si pohodovou plavbu starým dobrým Divokým západem. Nebojsové si jistě troufnou na Strašidelný dům, kde duchové, záhady a přízraky čekají na každém rohu. Pokud si myslíte, že dokážete kolt tasit nejrychleji ve městě, nesmíte minout střelnici Rustler Roundup, v níž se prokáže váš střelecký um. Gastronomické podniky se ve Frontierlandu věnují hlavně americké a texasko-mexické kuchyni. V bistru Fuente del Oro vám připraví ta nejlepší burrita ve městě, ať už s masem, nebo bez. Na znamenitá grilovaná žebírka se chodí jedině do salonu Lucky Nugget a vyhlášené veganské chilli dostanete v podniku Last Chance. Klasický steak nebo exotické kombinace francouzské a americké kuchyně vaří ve steak housu Silver Spur. Frontierland leží jako druhý zleva od zámku Šípkové Růženky a můžete se do něj dostat rovnou z Adventurelandu.

Discoveryland vás vezme na pouť do retro-futuristického světa kultovních Star Wars. Na oběžnou dráhu vás vystřelí horská dráha Star Wars: Hyperspace Mountain, kde zažijete epickou bitvu mezi Aliancí rebelů a Impériem. Vtahující atrakce Star Tours nabízí až 60 různých misí díky nové 4D technologii a provázet vás jimi bude droid 3-CPO. Hvězdnými válkami ale Discoveryland nekončí, dalším oblíbeným hrdinou, kterého potkáte, je Buzz Rakeťák. Staňte se jeho pilotem a střelcem na dráze Buzz Rakeťák: Laser Blast a společnými silami poražte zlého císaře Zurga. Ti nejmenší se mohou projet na elektrické XXL autodráze Autopia. Skvělý 4D zážitek pak slibuje koncert Mickeyho FilharMagie, který si užije celá rodina. Fanoušci Julese Verna nesmí minout záhadnou ponorku Nautilus. Zahnat hlad i chutě vyrazte do podniku Cafe Hyperion a Cool Station. Na menu jsou zajímavá tematická jídla – třeba BB-8urger nebo vafle Dartha Vadera. Tato vesmírná dobrodružství se nacházejí napravo od zámku Šípkové Růženky.

Ze sekce do sekce ovšem nemusíte chodit pěšky, park totiž nabízí hned několik možností dopravy. Jedním z nich je obvodová železnice, která vás pohodlně přepraví do všech hlavních částí.

Walt Disney Studios park

Ve studiích se dozvíte, jak vypadá zákulisní práce na animovaných klasikách a zkouknete několik filmů. Tady ovšem nebudete pouze pasivními diváky – stanete se součástí příběhu. Stejně jako Disneyland park jsou i Walt Disney studia rozdělena na několik tematických podčástí.

V Toon Studio nahlédnete do pestrobarevného světa Disneyho proslulé kreslené tvorby. Koločoč s létajícím kobercem nad Agrabahem vás přenese na orient za Aladinem. Pro umělecké duše je připravena přihláška do Akademie animace, kde se naučíte specifický styl kresby Disneyho populárních postav. Na každém kroku přitom narazíte na vašeho oblíbeného animovaného hrdinu.

Areálu Production Courtyard dominuje proslulá atrakce Twilight Zone Tower of Terror. Na této jízdě se vydáte do opuštěného starého hotelu. Výtahem projedete několika patry a zhlédnete tři krátké hororové filmy. Vzhledem k tomu, že pak přijde tma a nekontrolovaný volný pád, nedoporučujeme tento zážitek slabším povahám. Courtyard též nabízí studiové divadlo, kde se hrají živé muzikály a jiná představení s populárními kreslenými postavičkami. Jestliže zvládnete věž teroru, za statečnost se určitě odměňte Mickeyho vaflí.

Projděte se Disney Studiem 1 a objevte tajemství z filmování. Můžete se volně procházet mezi filmovým štábem a nasávat jedinečnou atmosféru natáčení. Nebojte se proklouznout rovnou před kamery a stát se hvězdou. Autentický pocit Holywoodu dodávají i restaurace en Coulisse a Hep Cat Corner, ve kterých si budete připadat jako celebrita.

Worlds of Pixar nabízí velké množství atrakcí, restaurací a představení. Horská dráha Crush Coaster vychází z filmu Hledá se Nemo a rozhodně vám zvedne tep. Nejenom, že je klikatá a rychlá, ale její vozíky se navíc během jízdy točí všemi směry. Pokud byste stále neměli dost, hned vedle se houpe RC Racer. Jedná se vlastně o klasickou pouťovou loď, ovšem v mnohonásobně větším měřítku. Pro mírnější tempo můžete zvolit housenkovou dráhu ​​Slinky Dog Zigzag Spin nebo pohodový Road Trip do světa filmu Auta. Stejně poklidná a zábavná je dráha bez kolejí Ratatouille: The Adventure vybavená 3D filmovou projekcí. Dobrý výhled se vám naskytne z věže atrakce Toy Soldiers Parachute Drop, ale jenom na chvíli, protože si pak užijete krátké potěšení z volného pádu. Na jídlo si zajděte do červeného stánku Launch 'N' Go! s výbornými sendviči nebo do food trucku Toon Studio Catering Co na sladkou dobrotu.

Marvel Avengers Campus je sekce zasvěcená nejúspěšnějšímu filmovému univerzu všech dob a hrdinou se zde může stát každý. Nejvýraznějším lákadlem je horská dráha Avengers Assemble: Flight Force. Díky ní se ponoříte do grandiózního souboje vašich oblíbených hrdinů a posvištíte při tom rychlostí až 92 km/h. Spider-Man ocení vaši pomoc v jeho W.E.B Adventure. Vaším úkolem nebude nic menšího než pochytat všechny robotické pavouky, kteří se vymkli Spider-Manově kontrole. Parkem se také procházejí vaši oblíbení hrdinové světa Marvel, takže si s nimi určitě pořiďte selfie nebo prohoďte pár vřelých slov. Ústředí Avengers je vám plně k službám.

Zábavní čtvrť Disney Village leží jen několik kroků od bran hlavních parků. Je veřejně přístupná a ke vstupu tedy nepotřebujete lístek. Najdete v ní nespočet obchodů se suvenýry i tematicky vybavené restaurace s vybranými specialitami. Nezapomeňte se prolétnout horkovzdušným balónem, ze kterého se vám naskytne romantický výhled na přilehlé okolí nebo vyrazte do místního kina. Večer se vesnička promění na malý festival, v rámci kterého se konají koncerty a jiná představení. Disney Village otevírá dřív a zavírá později než parky, takže si zde můžete zážitek prohloubit o ranní či večerní program.

Co si odnesete?

Disneyland je plný nejrůznějších stánků, butiků a obchodů s Disney sortimentem. Koupíte v nich vše od drobných figurek vašich oblíbenců přes školní potřeby po originální kostýmy i luxusní zboží. V parku se nachází tzv. selfie spoty s populárními postavičkami, takže si můžete jako upomínku pořídit unikátní snímek. Samozřejmě si odnesete i fotky, které vás zachycují na vybraných atrakcích. To nejdůležitější je však jedinečný zážitek, který vám zůstane po celý život.

Jak se do parku dostanete?

K tomu je k dispozici kyvadlová doprava Magical Shuttle z pařížských letišť Orly a Charles de Gaulle. Jízdenku si můžete zabookovat na stránkách magicalshuttle.co.uk, kde si vyberete konkrétní spoj podle času vašeho příletu. Z Prahy a Vídně je nejlepší letět na letiště Charles de Gaulle. Vyhnete se zbytečným zastávkám a let trvá v průměru dvě hodiny.

Jen několik minut pěšky od bran parku leží vlaková stanice Marne-la-Vallée Chessy, na kterou jezdí regionální linka A (RER A) z Paříže. Cesta vlakem zabere asi 35 minut, ale záleží na tom, kde nastoupíte. Vlak jezdí ze stanic:

Val d'Europe, Torcy, Logne, Noisy Champs, Noisy-le-Grand - Mont d'Esty, Bry-sur-Marney, Neuilly-Plaisancey, Val De Fontenay, Vincennes, Nation, Gare De Lyon, Chatelet les Halles, Auber, Charles De Gaulle Etoile, La Défensey, Nanterre-Préfecturey, Nanterre-Universitéy, Nanterre-Villey, Rueil-Malmaisony, Chatou-Croissyy, Le Vésinet-Centrey, Le Vésinet-Le Pecqy, Saint-Germain-en-Layey.

Co dalšího je dobré vědět?

  • Park má speciálního průvodce a programy pro handicapované návštěvníky. Disneyland je uzpůsobeny tak, aby si magický zážitek odnesli úplně všichni.

  • Otevírací doba se stále mění. Před návštěvou ji tedy zkontrolujte zde.

Autor článku:

Aktualizováno: 28. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet