Bílý kodex pro lyžaře

Lyžařská sezóna je stále v plném proudu a pravděpodobně ještě měsíc i bude. Ať už se chystáte na svah poprvé v sezóně, nebo znovu po týdenní pauze, měli bychom pro vás opáčko základních pravidel na svahu. Znáte přece to pořekadlo o matce moudrosti...
Bílý kodex pro lyžaře

Milujete dovádění na lyžích či snowboardu? My taky. Ale vždy je třeba dodržovat pár základních pravidel, aby vaše zimní radovánky nekončily katastrofou. Vybrali jsme pět z nich, takže ještě než nazujete lyžáky, nezapomeňte se mrknout.

1. Výběr sjezdovky podle vašich schopností

Chápeme, že jde o hrdost, čelíte-li situaci, kdy se všichni chtějí vydat na těžší sjezdovku, než jakou je momentálně ve vašich silách udolat. Přesto je vždy třeba zvážit terén, sněhové podmínky a své schopnosti je zvládnout. Když jste na lyžích (nebo snowboardu), jde přece o to si to užít. Až se zařadíte na konec fronty na vlek, měli byste mít báječný pocit z toho, jak perfektně vám to dneska jede. Ne ještě prodýchávat tu hrůzu z toho, že vás to támhle vyhodilo z trasy a tááámhle na tom prudkém srázu jste s sebou málem švihli. Pokud se vydáte na sjezdovku, které vaší schopnosti neodpovídají, brzdíte ostatní. A především - sami z toho nic nemáte.

2. Čekání ve frontě

Respektuje ostatní, kteří přijeli k vleku před vámi. Koneckonců – nic vám neuteče, nahoru se dostanete tak jako tak. Pokud pociťujete nutkání v nohách, vždy stojí za to zamyslet se, jak by bylo vám, kdyby vás někdo předbíhal a ještě přitom pošlapal vaše milované lyže. Vždyť není kam spěchat – ušetříte čas v řádu minut.

3. Vjezd na trať, zastavení a stání

Pokud vjíždíte na trať, vždy se rozhlédněte a přesvědčte se, že ze shora zrovna nikdo nepřibližuje. Stejně tak nesmíte zastavit a stát v nepřehledných částech sjezdovky, kde vás přijíždějící lyžaři nemají možnost spatřit. Mohlo by se taky dost dobře stát, že to do vás někdo napálí.

Snowboard

4. Přednost má lyžař před vámi

Při jízdě musíte mít vždy přehled o dění před sebou. Vy přijíždíte zezadu, vy máte zodpovědnost při předjíždění pomalejšího lyžaře, vy se musíte s dostatečným odstupem vyhnout ostatním. Ne naopak. Tohle je základ, přes který by neměl jet vlak. Přednost má vždy lyžař vpředu a neměl by s hrůzou skákat šipku do nejbližší muldy, aby se vám vyhnul. Také když předjíždíte, měli byste mu nechat prostor pro směr a způsob jízdy.

5. První pomoc

Buďte ohleduplní k ostatním lyžařům. Vždy se musíte chovat a jezdit tak, abyste nikoho neohrozili. Pokud se stane nehoda, je každý lyžař povinný poskytnout pomoc a oznámit to záchranné službě nebo aspoň pracovníkům v areálu.

Slovo na závěr?

Jsme si samozřejmě vědomi toho, že jakmile se vášnivý lyžař ocitne v objetí zasněžených kopců a odrazí se, chce si jízdu maximálně užít a ne se otravovat nějakými pravidly. Ale věříme, že se dá jezdit bezpečně a přitom tak, že na to budete vzpomínat ještě do další zimy. Takže pokud jsme tímhle článkem přispěli alespoň k malé osvětě, stálo nám to za to. To si pište. :)

Lyžař

Autor článku:

Aktualizováno: 25. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet