Studio Harryho Pottera™ v Londýně: vaše vstupenka do světa čar a kouzel

Přeneste se do kouzelného světa Harryho Pottera, prozkoumejte Zakázaný les, seznamte se s hipogryfem Klofanem a proleťte se na koštěti. To vše a více na vás čeká ve Studiích Warner Bros. – The Making of Harry Potter™ v Londýně.
Studio Harryho Pottera™ v Londýně: vaše vstupenka do světa čar a kouzel

Co vše ve studiu Harryho Pottera™ uvidíte?

Při návštěvě Studií Warner Bros. – The Making of Harry Potter™ se dokonale přenesete do kouzelnického světa. Navštívíte nejdůležitější filmové lokace, prohlédnete si kulisy a kostýmy a nahlédnete za oponu speciálních efektů a dalších filmových technik. Těšit se můžete zejména na:

  • Místa z natáčení – Projdete se legendární Příčnou ulicí a navštívíte Gringottovu kouzelnickou banku. Z nástupiště 9 a ¾ vyrazíte do Bradavic, kde se podíváte do Velké síně, Brumbálovy pracovny nebo skleníku profesorky Prýtové. Navštívíte také Hagridovu chýši nebo kuchyni rodiny Weasleových. Pro odvážlivce jde zde i Zakázaný les se všemi svými nástrahami.
  • Kulisy – Každý návštěvník s citem pro detail bude uchvácen mravenčí prací, která stála za filmovými kulisami. Zblízka prozkoumáte třeba nádoby s exotickými ingrediencemi z hodin lektvarů, lahvičky se vzpomínkami z Brumbálovy pracovny nebo dekorativní talíře s koťátky z pracovny Dolores Umbridgové.
  • Kostýmy – Co by byl čarodějný svět bez hábitů a jiných jedinečných kostýmů? Na vlastní oči uvidíte například famfrpálové uniformy, školní hábity Akademie Krásnohůlky nebo nádherné společenské oděvy použité při natáčení scén z Vánočního plesu (včetně bonusu ve formě hábitu, ve kterém Ron Weasley „vypadal a páchl jako prateta Tessie“).
  • Speciální efekty – Nahlédnete pod pokličku filmovým tvůrcům a podíváte se, jak fungují monumentální dveře od Tajemné komnaty, jak naživo vypadá neviditelný plášť nebo jak se rozpohybovala Vrba mlátička. Nechybí ani zelené plátno, díky kterému si můžete sami vyzkoušet, jaké to je, prolétnou se nad Londýnem na koštěti.
  • Kouzelná stvoření – Tato část výstavy uchvátí všechny milovníky speciálních efektů a magických potvůrek. Podíváte se na obrovskou pohyblivou hlavu baziliška, okouzlí vás animatronické modely hipogryfa Klofana pokryté pravým peřím a můžete se (pokud si troufnete) seznámit i s obřím pavoukem Aragogem, k jehož rozpohybování bylo potřeba více než 15 lidí.
  • Plány a modely – Nechybí ani nejrůznější grafické plány budov nebo detailní model Bradavic, za jehož tvorbou stojí tým o 86 členech.

Jak se do expozice The Making of Harry Potter™ zapojíte?

Na vystavené předměty se nemusíte jen dívat, existuje hned několik způsobů, jak celý zážitek ještě povýšit. Využít můžete:

  • Kouzelnický pas – Tato knížečka, kterou vám kdykoliv během prohlídky na požádání vydá obsluha, obsahuje hon na zlatonku a jiné zajímavé hry a úkoly. Je zde také prostor na pamětní razítka, která sesbíráte při průchodu nejdůležitějšími částmi výstavy.
  • Mobilní aplikaci – Po stažení aplikace Harry Potter Fan Club můžete začít pátrat po začarovaných klíčích, které jsou ukryté v různých částech výstavy. Naskenováním takového klíče odhalíte skrytá tajemství a zajímavé informace.
  • Průvodce – Pokud prahnete po informacích, můžete si zakoupit také papírového nebo digitálního průvodce výstavou.

Co si odnesete?

Součástí prohlídky je hned několik obchodů se suvenýry, jeden najdete u vchodu, druhý u nástupiště 9 a ¾ a třetí v Zakázaném lese. Koupit si můžete kouzelnické hůlky, cukrovinky a nejrůznější sběratelské předměty. Obchod v Zakázaném lese je potom věnovaný limitovaným edicím, inspirovaným právě probíhajícími tematickými výstavami.

Jak se do studií The Making of Harry Potter™ dostanete?

Do Londýna se nejrychleji (a často i nejlevněji) dostanete letadlem, při dobře zvoleném termínu vás zpáteční letenky vyjdou jen na pár stovek. Přímé lety přitom vedou z Brna, Prahy i Ostravy, pokrytí je tedy vynikající. V Londýně je celkem 6 letišť, z Česka se přímým letem dostanete na letiště Stansted a Luton, obě jsou vzdálena necelých 50 km od centra města. Kdybyste se náhodou chtěli na prohlídku vydat rovnou z letiště, bližší stanicí je Stansted, cesta vám zabere necelou hodinu a půl hromadnou dopravou.

Studia najdete na adrese Warner Bros. Studio Tour London, Studio Tour Drive, Leavesden, WD25 7LR a pohodlně sem dorazíte autem i hromadnou dopravou. Přímo z Londýna vás dovezou autobusy společnosti Golden Tours, které vyrážejí ze zastávek Kings Cross a Victoria. Využít můžete i Harry Potter autobus, který jezdí ze zastávky Watford Junction. Na tu se z Londýna dostanete vlakem, ze zastávky London Euston. Pokud se chystáte přijet autem, dobrou zprávou je, že přímo u studií najdete parkoviště pro návštěvníky. S platnou vstupenkou máte parkování zdarma.

Jaké jsou termíny a otevírací doba?

Poukaz je platný od 3.1.2023 do 31.12.2023 a Studia Warner Bros. – The Making of Harry Potter™ jsou stálou výstavou. Obvykle mají otevřeno každý den od 9:30 do 20:00 hodin, otevírací doba se ale může v průběhu roku měnit, je tedy dobré konkrétní datum vždy zkontrolovat na webových stránkách. Před návštěvou je nutné zarezervovat konkrétní čas prohlídky, aby nedocházelo ke zbytečným tlačenicím. Na prohlídku si vyhraďte alespoň 3,5 hodiny.

Termín své návštěvy si také dobře rozmyslete, kromě stálých expozic, jako je Příčná ulice nebo skleník profesorky Prýtové, se pro vás totiž chystají i specifické sezónní výstavy, například:

  • Zasněžené Bradavice (12.11.2022 - 15.1.2023) – Expozice věnovaná Vánočnímu bálu a zimě v Bradavicích.
  • Kouzelná neplecha (21.1. - 18.4.2023) – Dozvíte se, jak vznikaly oblíbené filmové triky a můžete si poskládat vlastního huláka.
  • Objevování Bradavic (2.5. - 4.9.2023) – Přenesete se do prvních let Harryho Pottera v Bradavicích, do doby, kdy kouzelnický svět objevil, učil se první kouzla nebo se seznamoval s famfrpálem.
  • Černá magie (15.9. - 5.11.2023) – Zažijete Bradavice v ponurejší atmosféře, naučíte se umění kouzelnického souboje a možná objevíte i znamení zla.

Co dalšího je dobré vědět?

  • Většina prohlídky je bezbariérová, některé části, jako je most do Bradavic, Příčná ulice nebo Zakázaný les, ale mohou být hůře přístupné nebo zcela nepřístupné pro osoby na invalidním vozíku.
  • Děti do 16 let musí mít dospělý doprovod.
  • Zavazadla, bundy či kabáty si můžete zdarma uložit do šatny.
  • Vstup s kočárky je povolen, pro snazší pohyb všech návštěvníků bývá lepší, když však necháte kočárek v šatně.
  • V budově najdete rovnou 4 restaurace/kavárny, kde můžete ochutnat třeba slavný máslový ležák.
  • Focení na telefon či kompaktní fotoaparát je povolené, zakázaná je ale profesionální fotografická technika.

Autor článku:

Aktualizováno: 24. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet