Osobně ověřeno: Recenze pobytu plného turistiky v Penzionu Vysoká Stráž v Krkonoších

Vydejte se spolu s Evou, členkou našeho Travelking týmu, do Krkonoš. Konkrétně do Penzionu Vysoká Stráž. Jaká byla cesta, ubytování, wellness a strava? A jaké výletní cíle byste si neměli nechat ujít? To vše se dozvíte.
Osobně ověřeno: Recenze pobytu plného turistiky v Penzionu Vysoká Stráž v Krkonoších

Informace o pobytu v bodech:

  • Termín pobytu: 25. 6. 2023 - 28. 6. 2023
  • Ubytovaní jsme byli v: Penzionu Vysoká Stráž
  • Lokalitou ubytování jsou: Krkonoše
  • Cestovala jsem: S partnerem
  • Stravování: Polopenze
  • Doprava: Autobusem

Kam a jak jsme šli?

Na krátkou dovolenou jsme se vydali do Krkonoš, kde jsme se ubytovali v Penzionu Vysoká Stráž. Cestovali jsme z Brna autobusem přímo do Pece pod Sněžkou, cena lístku byla 329 Kč pro jednu osobu. Tento autobus ale nejezdí každý den, a tak jsme zpátky do Brna cestovali s přestupem v Hradci Králové.

Kde jsme se ubytovali?

Do Krkonoš jsme vyrazili na pobyt spojený s množstvím turistiky, a tak jsme hledali ubytování blízko přírody a turistických tras. Našim požadavkům perfektně vyhovoval Penzion Vysoká Stráž, který stojí na kraji Pece pod Sněžkou. Tradiční penzion se nachází na kopci a věru jsme se zapotili, než jsme k němu pěšky vyšlapali, jeho okolí ale za trochu námahy stojí – u penzionu se před námi rozprostřel parádní výhled na všudypřítomné kopce a horské louky. Okolí penzionu je velmi tiché a klidné, důkazem je i to, že jsme jednoho dne při návratu z turistiky vyrušili dvojici malých srnek spící v trávě jen pár metrů od budovy.

Pohodová nálada vládne také v penzionu a mezi hosty. Každé ráno při snídani jsme si s ostatními ubytovanými vyměnili milé pozdravy a plány na dnešní výlety, při večeři jsme společně zhodnotili túry, ujeté kilometry i bolavé svaly. Tato přátelská atmosféra se nesla penzionem během celého našeho pobytu. Stejně příjemná byla i obsluha – při příjezdu nás přivítala milá paní recepční, která s námi dokončila check in (ten jsme urychlili díky pohodlnému online check inu už z domova), vysvětlila nám, jak to v penzionu funguje, a zavedla nás do našeho pokoje.

Byli jsme ubytováni ve skutečně velkém čtyřlůžkovém pokoji přímo nad terasou penzionu, ze které jsme si vychutnávali krásný výhled do okolí. Prostorný pokoj začínal chodbičkou s věšáky a velkou skříní, která pak vedla buď do koupelny, nebo do pokoje. Nacházela se zde dřevěná manželská postel, noční stolek, dřevěná komoda s vyřezávanými detaily a nad ní televizor, stolek se židlí a další dvě dřevěné postele. Pokoj byl krásně vzdušný a vhodný i pro rodinu se dvěma dětmi či čtyřčlennou skupinu. Na posteli nás čekaly také osušky a ručníky. Koupelna byla moderní a čistá, se sprchovým koutem, toaletou a umyvadlem se zrcadlem. Nechyběla ani kosmetika – mýdlo, šampon a sprchový gel. V koupelně se sice nenacházel fén, ale ten se dal půjčit na recepci, a tak nám nakonec v pokoji nic nechybělo.

Tip: V penzionu není možné platit kartou a veškeré výdaje je třeba zaplatit do večera toho dne. Proto doporučuji mít u sebe dostatek hotovosti, abyste včas zaplatili příplatkové služby či útratu v restauraci. Nejbližší bankomaty se nacházejí pár minut chůze v Peci pod Sněžkou.

Jak jsme se najedli v ubytování?

Polopenze v rámci balíčku se podávala v restauraci penzionu, kde měl každý pokoj přiřazen vlastní stůl. My jsme dostali stůl v krásném dřevěném výklenku přímo pod oknem s výhledem na okolní přírodu, u kterého jídlo chutnalo ještě o trochu lépe. Bohatá snídaně měla formu teplého a studeného bufetu, který obsluha pravidelně doplňovala. Na výběr zde bylo z několika druhů šunek, salámů, plátkových sýrů, zeleniny i několika druhů pečiva. Nechyběly ani pomazánky, máslo či marmelády. Teplý bufet se každý den obměňoval, a tak jsme si pochutnali na párcích a volských okách, druhý den na míchaných vajíčkách a pečených klobáskách či na omeletách. Nechyběly zde ani sladké pochoutky – müsli, čokoládové cereálie či cornflaky s jogurtem, čerstvé ovoce a koláče – jeden den bublanina, jiný tvarohový závin. Mě nejvíce nadchly čerstvé lívance se zapečeným jablíčkem uvnitř, které byly zvenčí krásně křupavé, uvnitř vláčné, ještě teplé a posypané moučkovým cukrem. Neodolala jsem a dala jsem si ještě nášup. K pití jsme si mohli dát ovocnou šťávu, vodu, čaj dle výběru a instantní kávu, čerstvou kávu bylo možno objednat si na baru.

Večeře byly dvouchodové a servírované, s výběrem den předem. Během pobytu jsme tak vyzkoušeli každý večer něco jiného – pochutnali jsme si na pečeném mase dvou druhů s hranolky a salátem, na domácích knedlíčkách se špenátem plněných uzeným masem, na hovězím plátku s hamburskou omáčkou a knedlíčky či na masových kuličkách. Nápoje nebyly součástí polopenze. Všechna jídla byla chutná a porce poctivé, což nám po celém dni stráveném turistikou opravdu bodlo.

Restaurace v penzionu je otevřena i během dne, a tak jsme se zde v den příjezdu zastavili i na oběd. Z nabídky čtyř jídel jsme si vybrali tagliatelle s hovězím masem na houbách ve smetanové omáčce a kuřecí řízek se sýrem na vrchu a zapečenými bramborami. Obě jídla byla chutná a příjemně mě překvapilo, že se lišila od večerní nabídky, a tak jsme nemuseli jíst dvakrát totéž v jeden den.

Jak jsme se najedli v okolí?

  • V typické horské Luční Boudě jsme zahnali žízeň cestou na Sněžku. Uvnitř tradiční boudy mě překvapil moderní samoobslužný terminál, kde jsme si zvolili nápoj (výběr byl z kofoly a piva ze zdejšího pivovaru Paroháč), zaplatili kartou a následně jsme si nápoj sami načepovali. Obsluha byla skutečně jednoduchá – terminál popisoval každý krok a dokonce graficky ukazoval, kolik nápoje je ještě možné načepovat. Kdo by měl větší hlad než my, ten může navštívit i restauraci přímo v Luční Boudě.
  • Hostinec Hvězda se nachází ve stejnojmenném hotelu přímo v centru Pece pod Sněžkou. Měli jsme chuť jen na něco malého, a tak jsme si dali smažený sýr s hranolky a borůvkový knedlík s omáčkou z tvarohu a borůvek. Obojí bylo výborné. Za jídlo spolu s pivem a citrónovou vodou jsme zaplatili 450 Kč i s dýškem.
  • Férová palačinkárna je velmi příjemné místě v centru Hradce Králové, kde jsme si dali skvělé palačinky a lahodnou fair-trade kávu. Objednali jsme si jednu slanou palačinku s čedarem, pečenou slaninou, papričkami jalapeños a smaženou cibulkou a druhou sladkou palačinku s brusinkovou marmeládou a vanilkovým krémem – obě byly znamenité a pořádně syté, jinak bych si objednala další. Příjemný zde byl i ceník – za jídlo a kávu jsme zaplatili kolem 400 Kč.

Jaké bylo wellness centrum v penzionu?

Hned při příjezdu nám paní recepční navrhla možnost doplatit si relax ve finské sauně přímo v penzionu (za 200 Kč/osoba/hodina). Součástí saunové zóny je také ochlazovací bazének a několik sprch, a nechybí zde ani několik lehátek k následnému odpočinku. Kdo saunování příliš neholduje, ten si může za příplatek rezervovat masáž.

Kam se vydat na výlet?

  • Těšili jsme na dovolenou plnou turistiky, a tak jsme pobyt hned první den začali krátkým výletem k nedalekým Liščím vodopádům. Ty leží asi 2 km od Penzionu Vysoká Stráž a vede k nim velmi příjemná lesní cestička vedle potoka. Kdo se nechce vracet do penzionu stejnou trasou, ten může vykročit zpět po asfaltové cestě. Trasa je nenáročná a bez problémů ji zvládnou i děti nebo senioři.
  • Do Krkonoš jsme směřovali hlavně za zdoláním nejvyšší české hory Sněžky. Výstup jsme započali ve Špindlerově Mlýně, odkud trasa pokračovala přes letovisko Svatý Petr a dále lesní cestou po kamenném chodníčku. Les postupně vystřídalo kamenné úbočí, kterým jsme se dostali na hřeben nedaleko vyhlídky Kozí hřbety. Dále trasa pokračovala po rovině až k Luční Boudě, a následně přes Úpská rašeliniště až k chatě Slezský dům. Poslední částí trasy bylo samotné zdolání Sněžky – vrcholu hory jsme tak dosáhli po přibližně 4 hodinách a 45 minutách chůze a více než 11 zdolaných kilometrech. Jelikož nás překonala únava, zpět do Pece pod Sněžkou jsme už jeli lanovkou. Jízdenka na lanovku nás stála na 240 Kč pro jednu dospělou osobu.
  • Počasí nám vyšlo parádně, a tak jsme si z vrcholu Sněžky vychutnali nádherné výhledy na přírodu Česka i Polska. Prohlédli jsme si také kapli sv. Vavřince a poslali jsme domů pohlednici z nejvýše položené pobočky České pošty v republice. Pohlednice i známky jsme zakoupili přímo v budově pošty na Sněžce, kde se nacházejí i stolky s lavičkami a pera k půjčení. Pohodlně jsme tak pozdravy vypsali, orazítkovali je originálními razítky a hodili je do připravené schránky. Pohlednice domů přišla zhruba do týdne.
  • Druhý den jsme pojali odpočinkověji, a tak jsme se vydali na návštěvu lázeňského města Jánské Lázně. Zde jsme si prohlédli lázeňskou kolonádu, kostelík a mnoho kouzelných horských dřevěnic a vilek s typickou architekturou.
  • Procházkou městečkem jsme se dostali až k Chodníku korunami stromů. Jedná se o velmi oblíbenou atrakci v podobě dřevěného chodníku, který nás dostal až do výšky více než 42 m – skutečně ke špičkám korun stromů! Z chodníku jsme si tak vychutnali podmanivý výhled na Jánské Lázně, okolní hory a svěží přírodu. Vstup na Chodník korunami stromů stál 350 Kč pro jednu dospělou osobu, odvážlivci se mohli svézt dolů tobogánem za příplatek 50 Kč.
  • Kratší výlet jsme si udělali po turistické trase s názvem Okolo Pece (5,1 km). Ta vede i přímo u Penzionu Vysoká Stráž a nenáročným okruhem přes les, vedle Zeleného potoka i přes horské městečko. Okruh nám tak ukázal všechny krásy Pece pod Sněžkou.
  • Cestou domů jsme přestupovali v Hradci Králové, a tak jsme zavítali i na prohlídku tohoto královského města. V Hradci jsem nikdy předtím nebyla a musím uznat, že mě město velmi mile překvapilo svou krásou – prošli jsme se jeho historickým jádrem s městskými domy, prohlédli jsme si gotickou katedrálu sv. Ducha, barokní radnici i Bílou věž. Prošli jsme se pěkně upraveným nábřežím Labe a nakonec jsme odpočívali u rybníka ve velmi příjemném parku Šimkovy sady. Společnost nám zde dělaly nejen kachny a slípky zelenonohé, ale také nebojácné nutrie.

Závěrečné hodnocení pobytu v Penzionu Vysoká Stráž

Penzion Vysoká Stráž dokonale splnil naše očekávání od pobytu s turistikou v Krkonoších. Velkou výhodou penzionu je jeho poloha blízko tiché přírody a turistickým trasám, zároveň je to z něj jen pár minut chůze do centra Pece pod Sněžkou. Nejvíce nás však nadchla přátelská atmosféra a pohoda, které vládly mezi hosty i personálem. V prostorném pokoji s výhledem na okolní kopce nám nic nechybělo, polopenze byla chutná a rozmanitá. Z výletů doporučuji trasu Okolo Pece vedoucí blízko penzionu, Chodník korunami stromů a výstup na Sněžku.


👍Pobyt v Penzionu Vysoká Stráž byl osobně ověřen Evou, členkou týmu Travelking, a jeho návštěvu může s klidným srdcem doporučit i vám. Další osobně ověřené hotely si můžete prohlédnout zde.

Autor článku:

Aktualizováno: 27. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet