Objevte to NEJ z Chorvatska a získejte inspiraci pro příští dovolenou na Jadranu!

Oblíbené 0

Zatím nemáte žádné oblíbené nabídky.

  • K nabídkám se můžete kdykoliv vrátit
  • Oblíbené nabídky na jednom místě
  • Upozornění na změny v nabídkách

Objevte to NEJ z Chorvatska: 8 NEJúchvatnějších národních parků s unikátními přírodními krásami

Na území Chorvatska leží 8 národních parků. Najdete je ve vnitrozemí, v horách, na pobřeží i kolem ostrovů. Každý z nich je jedinečný, všechny vás ovšem okouzlí nedotčenou přírodou. Jaké národní parky se v Chorvatsku nacházejí a čím si vás získají?
Objevte to NEJ z Chorvatska: 8 NEJúchvatnějších národních parků s unikátními přírodními krásami

Chorvatsko na své malé rozloze nabízí úctyhodných 8 národních parků, ve kterých můžete obdivovat různorodé přírodní krásy. Od hor přes vodopády až po jedinečná souostroví – národní parky jsou rozprostřené po celém chorvatském území. Návštěvou některého z nich si tedy vždy můžete zpestřit dovolenou. Připravili jsme si pro vás přehled národních parků v Chorvatsku. Na následujících řádcích se dozvíte, čím vás jednotlivé chráněné přírodní lokality ohromí.

1. Národní park Plitvická jezera

Národní park Plitvická jezera se pyšní hned několika NEJ. Jedná se o nejstarší, největší a dlouhodobě nejnavštěvovanější národní park na území Chorvatska. Ačkoliv se Plitvická jezera nacházejí hluboko ve vnitrozemí a daleko od všech populárních turistických destinací, rozhodně stojí za návštěvu!

Soustava 16 křišťálově čistých krasových jezer je propojena více než 140 vodopády a spolu s nedotčenou okolní přírodou tvoří světově unikátní scenérie. Nádhernou krajinu národního parku si můžete projít po osmi turistických trasách (o délce 3–21 km), které ujdete za 2,5 až 8 hodin. Trasy vedou z velké části po dřevěných chodníčcích v bezprostřední blízkosti jezer, nebo dokonce přímo nad průzračnou vodní hladinou.

Koupání je zde sice přísně zakázáno, zato si můžete výlet zpříjemnit prohlídkou několika jeskyní anebo plavbou lodí, která je zahrnuta v ceně vstupného. Během léta je národní park nejvytíženější, a tak je skvělou volbou navštívit jej mimo hlavní turistickou sezónu. Mimo léto si nádhernou přírodu užijete bez davů a navíc výrazně ušetříte na vstupném.

2. Národní park Severní Velebit

Nejmladší z chorvatských národních parků, Severní Velebit, se nachází na pomezí severní Dalmácie a Přímoří. Nejcennější území pohoří Velebit zaujímá plochu o velikosti zhruba 109 km². Jedná se o velmi oblíbenou lokalitu mezi turisty a alpinisty, kterými je Severní Velebit považován za největší klenot v rámci chorvatských hor (a to pohoří tvoří značnou část území Chorvatska).

Oblast je ceněna nejen pro mimořádně bohatou faunu a flóru, ale také pro množství atrakcí, jako jsou krasové skály Hajdučki kukovi a Rožanski kukovi, přírodní botanická zahrada či hluboká jeskyně Lukina jama.

Srdcem národního parku vede Premužićova stezka, která je považována za nejkrásnější pěší trasu v Chorvatsku. Terén stezky je nenáročný, takže si chození po okraji obrovských skal a příkrých propastí i nádherné výhledy na moře a Kvarnerské ostrovy vychutnají i méně zdatní turisté včetně dětí. Celkově měří Premužićova stezka téměř 60 km, ale samozřejmě je možné absolvovat pouze vybraný úsek.

3. Národní park Kornati

Světovým unikátem je souostroví Kornati, které je tvořeno 147 téměř holými ostrovy, ostrůvky a útesy rozesetými po modré hladině Jadranu. 89 z nich spadá pod chráněné území Národního parku Kornati. Samotné ostrovy jsou velmi nehostinné a nejsou na nich zdroje pitné vody, takže mají nejčastěji podobu oblých vápencových skal a útesů v moři.

Krásy Národního parku Kornati je možné objevovat pouze na lodi. Výletní lodě vyplouvají například ze Zadaru, Šibeniku, Pakoštane, Murteru či letoviska Vodice. Pokud budete dovolenou v Chorvatsku trávit na vlastní pronajaté lodi, mějte na paměti, že před vjezdem na území národního parku je nutné zaplatit vstupné.

Během plavby vás okamžitě zaujmou ikonické vysoké útesy – ty nejimpozantnější z nich se vypínají do výšky 60 až 80 metrů. Proplouvat budete soutěskami mezi ostrovy, kde je možné zakotvit a vykoupat se v křišťálově čisté vodě. Podmořský život v okolí Kornatských ostrovů je mimořádně bohatý, a tak je tato lokalita rájem také pro potápěče. Ať už budete dovolenou v Chorvatsku trávit na souši, nebo na moři, na návštěvu Kornati zaručeně nezapomenete!

Chorvatsko - Nejoblíbenější pobyty

4. Národní park Krka

Nejznámější částí Národního parku Krka je sice vodopád Skradinski buk, toto chráněné území toho ovšem nabízí mnohem víc! Celkem sedm působivých vodopádů doplňuje několik kouzelných jezer, historické stavby i turistické stezky s dechberoucími výhledy.

Nejvíce návštěvníků míří k již zmíněnému Skradinskému buku, kam se z nedalekého městečka Skradin dostanete vyhlídkovou plavbou lodí (plavba je zahrnuta v ceně vstupného) nebo po pěkné pěší trase vedoucí kolem řeky Krky. 46 metrů vysoký Skradinski buk tvoří 17 kaskád a jedná se o největší a zároveň nejkrásnější vodopád v národním parku. V jeho blízkosti vede malebnou přírodou plnou jezírek a peřejí okružní stezka, kterou hravě ujdou i děti.

Mezi oblíbené části parku patří vodopády Roški Slap a Manojlovac, římský amfiteátr Burnum či ostrov Visovac s klášterem pocházejícím z 15. století. Jednotlivé poklady národního parku se nacházejí po celé jeho délce, která činí asi 40 km, takže bez auta se neobejdete. Kvůli vzdálenostem rozhodně nestihnete vidět vše za jeden den. Buď si tedy pro prozkoumávání parku vyhraďte více dní, nebo si před jeho návštěvou pečlivě prostudujte mapu a vydejte se na místa, která vás zaujmou nejvíce.

5. Národní park Paklenica

Většina turistů sice do Chorvatska míří na letní dovolenou u moře, ovšem na své si přijdou i milovníci horské turistiky, sportovního lezení a cyklistiky. To vše si můžete užít v Národním parku Paklenica, který je součástí pohoří Velebit a nachází se jen 50 km od Zadaru.

Nejzajímavější částí parku jsou dva mohutné kaňony, Velika Paklenica a Mala Paklenica, které jsou od sebe odděleny náhorní plošinou vysokou 500 m. V soutěsce Velika Paklenica se natáčely některé scény ze slavných filmů o indiánském náčelníkovi Vinnetouovi. Dnes její stěny zdolávají horolezci po mnoha lezeckých cestách s různou obtížností.

Pro chodce je vyznačeno více než 150 kilometrů horských turistických tras. Před několika lety bylo ve skalách kaňonu Velika Paklenica otevřeno návštěvnické centrum s názvem „Podzemní město Paklenice“, které vzniklo přestavěním bývalého vojenského bunkru. V jeho prostorách se můžete seznámit s přírodním a kulturním bohatstvím národního parku a najdete v něm i umělou lezeckou stěnu, školu vázání uzlů a prodejnu suvenýrů.

6. Národní park Mljet

Národní parky patří k turisticky nejvyhledávanějším výletním cílům v celém Chorvatsku. Národní park Mljet ležící na severozápadní části stejnojmenného ostrova je v tomto směru ovšem výjimkou. Na nejzelenějším z chorvatských ostrovů vás kromě kouzelné přírody ohromí také božský klid, za což Mljet vděčí své izolované poloze na samém jihu státu.

Na území národního parku se dostanete buď po silnici z východní části ostrova, nebo lodí. Do mljetského přístavu je možné jet pravidelnou lodní linkou z Dubrovníku nebo turistickými loděmi z Korčuly, Hvaru nebo Splitu. Chráněným územím vás provede několik turistických tras, po kterých dojdete například na vyhlídku Montokuc, odkud spatříte úžasné výhledy na celý ostrov.

Nejcennější částí parku jsou dvě jezera – Velké a Malé. Voda v obou jezerech je slaná, protože se prakticky jedná o zálivy, které s mořem spojuje úzký průliv. Uprostřed Velkého jezera leží malebný ostrůvek svaté Marie, na němž se nachází kostelík a benediktinský klášter z 12. století. V ceně vstupného do národního parku je plavba člunem, který vás na ostrůvek doplaví. Pokud zavítáte na jih Chorvatska, nenechte si Národní park Mljet ujít. Srovnatelně krásnou panenskou přírodu bez davů turistů najdete jen málokde v Evropě.

7. Národní park Brijuni

Josip Broz Tito, který Jugoslávii vládl více než 30 let, byl sice rozporuplnou osobností, jedno mu ovšem upřít nelze. Především jeho zásluhou se až do dnešních dnů dochovalo v téměř nedotčené podobě souostroví Brijuni, jehož pevninská část i okolní moře dnes tvoří území Národního parku Brijuni. Právě ostrovy Brijuni totiž sloužily mezi lety 1946–1980 maršálu Titovi jako letní sídlo, kam neměla veřejnost vůbec přístup.

Už v roce 1983, tedy pouhé tři roky po Titově smrti, byly Brijuni prohlášeny národním parkem. Jde o skupinu 14 ostrovů, které se rozprostírají v křišťálových vodách Jaderského moře jen 2 km od pevninského města Fažana ležícího na jihozápadním pobřeží poloostrova Istrie. Přístupné jsou pouze dva největší z ostrovů – Veli a Mali Brijun. Na Velkém Brijunu se kromě tří hotelů nachází také safari, muzeum s expozicí o Titovi, nejstarší golfové hřiště v Chorvatsku, a k tomu i římská vila z 1. století a raně křesťanská bazilika. Brijuni jsou zkrátka nevídanou kombinací jedinečné přírody a upomínek na dávné dějiny i nedávnou minulost Chorvatska.

8. Národní park Risnjak

Přirozenou hranici mezi pobřežní a vnitrozemskou částí Chorvatska tvoří území Národního parku Risnjak. Díky poloze na pomezí Alp a balkánských Dinárských hor se v parku vyskytují prakticky všechny druhy lesů typické pro tyto zeměpisné šířky. Navíc toto jedinečné území vyniká mimořádně bohatou faunou a flórou.

Své jméno získal park, který leží jen 30 km od oblíbeného severodalmatského letoviska Rijeka, podle svého nejznámějšího obyvatele – rysa ostrovida. Risnjaku dominují dva vrcholy: Risnjak (1 528 m n. m.) a Snježnik (1 505 m n. m.), které od sebe leží pouhé 3 kilometry, a tak vypadají jako horská dvojčata. Na oba vrcholy vedou značené trasy a odměnou za jejich zdolání jsou nádherná panoramata Jaderského moře a Kvarnerského zálivu s ostrovy. Při dobré viditelnosti dohlédnete až na vrcholky Julských Alp ve Slovinsku. Během výletů se pokocháte křišťálově čistou říčkou Kupa, která pramení v severní části parku. S přírodou, rostlinami i zvířaty, na které můžete v parku narazit, vás zábavnou formou seznámí síť naučných stezek. Nejznámější z nich se jmenuje Leska a její výchozí bod je ve stejnojmenné horské osadě.

Autor článku:

Aktualizováno: 3. 7. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Chorvatsko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů