Objevte kouzlo lázní a léčivé vody ve Slovinsku

Užijte si dokonalou odpočinkovou dovolenou netradičně – objevte kouzlo termálních lázní ve Slovinsku. Panenská příroda, mimořádně čerstvých vzduch a léčivá síla termálních pramenů jsou těmi pravými ingrediencemi pro relaxační pobyt s bohatým vyžitím.
Objevte kouzlo lázní a léčivé vody ve Slovinsku

Většina turistů si Slovinsko spojí především s dechberoucí přírodou Julských Alp, malebnou krajinou s mnoha kostelními věžemi, případně s překrásnými horskými jezery. Slovinsko toho ovšem nabízí mnohem víc a jednou z jeho neprávem opomíjených předností jsou lázně. O blahodárných účincích slovinských termálních pramenů věděli již staří Římané, ovšem největší rozmach lázeňství nastal až po vzniku samostatného státu v 90. letech. Dnes je tak možné ve Slovinsku navštívit hned 15 měst s termálními lázněmi. Všechny se kromě léčivé síly termálních pramenů a špičkové úrovně lázeňských služeb pyšní i úchvatným přírodním bohatstvím. Pobyt v léčivé vodě tak můžete prokládat výlety do přírody, což zaručuje maximální blahodárný efekt na tělo i na mysl. Které lázně ve Slovinsku jsou ty NEJ?

1. Lázně Snovik

Terme Snovik ležící na úpatí Kamnicko-Savinjských Alp jsou nejvýše položenými termálními lázněmi ve Slovinsku. Poloha v srdci malebného údolí Tuhinj obklopeného zalesněnými kopci zaručuje, že si zde vychutnáte nerušený odpočinek ve vskutku nádherném prostředí. Lázně Snovik jsou tak ideální volbou pro všechny, kdo hledají klid v nitru přírody. Dokonalý pobyt zde čeká ovšem i na aktivní jedince, kteří si relaxaci rádi zpestří výletem, a v zimě dokonce i běžkováním či lyžováním. V okolí lázní je možné navštívit přírodní krásy i nádherná historická města, a tak si na své přijde opravdu každý cestovatel.

Termální voda v lázních Snovik je přirozeně bohatá na vápník, hořčík a mnoho dalších prospěšných minerálů. Je vhodná na pitnou kúru a koupele v ní uvolňují svalové napětí, posilují imunitní systém a prospívají zdraví pokožky. Srdcem lázeňského areálu je areál s vnitřními i venkovními bazény. Teplota vody v krytém bazénu je 32 °C a ve vířivce 36 °C. Během letní sezóny je k dispozici venkovní bazén (26–28 °C) s přírodní travnatou pláží a několika tobogány, kde se vyřádí děti i dospělí. Součástí vnitřní části wellness je saunový svět se 3 druhy saun a zázemí pro masáže a další relaxační procedury, jež vám pobyt zaručeně zpříjemní. Na vlastní kůži můžete vyzkoušet také blahodárné účinky Kneippovy terapie, která spočívá v procházení bazénků s vodou o teplotě 12 až 40 °C.

Úplně nejblíž k relaxaci v obklopení nádherných slovinských hor to budete mít při pobytu v Hotelu Terme Snovik ****, který je součástí komplexu termálních lázní. Na výběr je hned několik variant ubytování s kapacitou od dvou do pěti osob, a tak můžete na odpočinkovou dovolenou vyrazit klidně s celou rodinou. V rámci pobytového balíčku budete moci každý den využít vstup do termálních lázní i saunového světa. K tomu si pochutnáte na lahodné polopenzi v podobě snídaní a večeři ve formě bohatého bufetu. Každou sobotu probíhá tradiční slovinská večeře s místními produkty.

2. Lázně Laško

V nedotčené přírodě u řeky Savinje v srdci Slovinska se nachází krásné městečko Laško. To se pyšní hned dvěma unikáty – zaprvé luxusním lázeňským komplexem Thermana Resort a zadruhé pivovarem Laško, kde se již od roku 1825 vaří stejnojmenné světoznámé pivo. Moderní areál lázní nabízí pestré možnosti pro odpočinek i zábavu, a uspokojí tak hosty všech věkových kategorií.

A proč jsou lázně Laško tak výjimečné? Ukrývají se totiž v moderní budově kryté jedinečnou otevírací střechou, což činí z koupání v léčivé vodě nezapomenutelný zážitek. Nádherná skleněná kopula kryje vnitřní část lázní, jehož součástí je bazén s vlnobitím (31 °C), masážní bazén s podvodními prameny (32 °C), divoká řeka (32 °C), dětský vodní park (32 °C), tři vířivky (34 °C) a Kneippova terapie. Největší termální bazén (32 °C) je krytý jen z poloviny a částečně zasahuje do venkovního areálu. Venku je k dále k dispozici rekreační bazén (26–27 °C), dětský bazén (32 °C), venkovní vířivka (32–34 °C) a vodní atrakce včetně tobogánu.

Termální voda v bazénech má příjemných 32–34 °C a díky vysokému obsahu vápníku, sodíku a hořčíku má regenerační účinky na celé tělo i mysl. Pobyt v laškovské pramenité vodě příznivě ovlivňuje léčbu poranění či revmatických a kloubních onemocnění a také napomáhá odbourat napětí a stres. Kromě bazénů je možné odpočívat také v saunovém světě o rozloze 675 m². K dispozici je celkem sedm saun, ve kterých se prolínají moderní technologie i tradiční lašský styl. Kromě tří finských saun zde najdete parní saunu, infra saunu, bylinkovou saunu a laconium. Lázně Thermana Resort jsou navíc vyhlášené pro špičkové léčebné programy pod vedením těch nejlepších specialistů na balneoterapii, thermoterapii, elektroterapii a fyzioterapii.

3. Moravske Toplice

Největší rekreační komplex ve Slovinsku najdete v městečku Moravske Toplice v severovýchodním cípu země nedaleko maďarských a rakouských hranic. Kromě velikosti se ovšem moderní areál Terme 3000 pyšní ještě jedním unikátem – zdejší termominerální voda má totiž černou barvu. Její pramen byl v objeven náhodou během pátrání po ložisku ropy v 60. letech minulého století. Tato léčivá voda vyvěrá z hloubky až 1467 metrů, je tmavá, kalná, má teplotu 72 °C a je z ní lehce cítit ropa. Do většiny bazénů voda proudí vyčištěná a ochlazená. V několika bazénech se ovšem můžete vykoupat ve velmi teplé přírodní nefiltrované vodě přímo z pramene.

Černá termální voda z Moravských Toplic je jedinečná nejen svým zbarvením, ale i svým působením na lidské zdraví. Koupele v ní ulevují od bolestí pohybového aparátu, snižují otoky kloubů a zmírňují revmatické obtíže. Pro tyto blahodárné účinky se pobyt v ní velmi doporučuje pacientům po nejrůznějších úrazech či operacích. Pro mimořádně příznivý vliv této pramenité vody na zdraví pokožky si můžete přímo v areálu lázní koupit kosmetiku značky Thermalium.

Součástí vodního parku o úctyhodné rozloze 5200 m² je 11 vnitřních i venkovních bazénů. Pro zábavu malých i velkých návštěvníků slouží aquapark s celou řadou vodních atrakcí, jako jsou vodopády, gejzíry, masážní trysky či skluzavky se zvukovými a vizuálními efekty. Z tobogánové věže se můžete svézt z několika tobogánů včetně Kamikaze se 14m volným pádem a Aqualoop s 360° smyčkou. Venkovní bazény jsou v provozu pouze v sezóně od května do září. Po celý rok si ovšem můžete odpočinout v saunovém světě s parní, finskou a infra saunou. V Terme 3000 si nabízí také procedury jako mechanoterapie, kinezioterapie, elektroterapie, hydroterapie, termoterapie, akupunktura a inhalace.

4. Lázně Dobrna

Se svou více než 600letou tradicí se lázně Dobrna ležící na severovýchodě Slovinska řadí k nejstarším v celé zemi. Léčivé účinky místní termální vody můžete na vlastní kůži vyzkoušet v lázeňském areálu hotelu Vita. Jeho součástí jsou: vnitřní bazén (32 °C), venkovní bazén (28–29 °C), vnitřní dětský bazén (32 °C), venkovní dětský bazén (32 °C) a vířivky (35–36 °C). Po zahřátí v saunovém světě (2 finské, 2 parní a infra sauna) můžete tělesnou teplotu srazit v ledové jeskyni nebo ochlazovacím bazénku. K příjemnému oddychu slouží také sluneční terasa s barem.

Dobrnská termální voda se pyšní blahodárnými účinky na léčení neurologických, kožních a degenerativních onemocnění. Příznivě ovlivňuje zdravotní stav pacientů, kteří se potýkají s cukrovkou nebo trpí zvýšeným krevním tlakem, problémy se srdcem a dýchacími cestami či poruchami oběhového systému. Kromě relaxačních procedur, jako jsou nejrůznější masáže a zábaly, si zde můžete dopřát léčebné koupele.

Malebné městečko Dobrna v klidném údolí řeky Dobrnice je obklopeno panenskou krajinou, a tak můžete léčebné účinky pobytu v lázních podpořit ještě pohybem na čerstvém vzduchu. A dokonce není nutné vyrážet daleko – srdcem Dobrny je totiž rozlehlý lázeňský park s více než 200letou historií. V parku je celkem 5 označených energetických bodů s blahodárnými účinky na psychiku a smysly, což z tohoto místa činí ukázkovou oázu klidu a pohody.

5. Rogaška Slatina

Na východě Slovinska se těsně u hranic s Chorvatskem nachází lázeňské město Rogaška Slatina. To je proslulé nejen světově známou minerální vodou, ale také kvalitním vínem a výrobou skla. Místní čistá minerální voda s komerčním označením DONAT Mg obsahuje nejvyšší podíl hořčíku na světě. Dále je tato pramenitá voda bohatá na sodík, hydrogenuhličitany, sírany a další minerály. Toto unikátní složení působí blahodárně především na zažívací trakt. Místní medicínské centrum tak nabízí především programy zaměřené na žaludeční obtíže a metabolická onemocnění, během kterých se využívá i pitná kúra. Návštěvníci města mohou minerální vodu ochutnat během procházky krásným lázeňským centrem hned z několika pramenů. Zajímavostí je, že DONAT Mg je jako jedna z mála minerálních vod vhodná k dlouhodobému pití. Domu si ji tak můžete přivézt v lahvích, které je možné koupit v každém slovinském obchodě.

6. Lázně Topolšica

O tom, jak mimořádně pozitivní účinky na zdraví těla i duše má kombinace léčivé termální vody, slunečních paprsků a pobytu na čerstvém horském vzduchu, se můžete přesvědčit v lázních Topolšica na severu Slovinska. Tento region se pyšní nejvyšším počtem slunečních dnů v celé zemi. Když se k tomu přičte léčivá minerální voda, krásná příroda a středohorské klima, ideální prostředí pro perfektní odpočinkovou dovolenou je na světě. A nelze se divit, že za jedinečným ozdravným mixem míří do lázní Topolšica mnoho pacientů s nemocnými dýchacími cestami a lehčími formami srdečních a cévních onemocnění. Lázně Topolšica jsou vyhledávaným cílem i pro ty, kdo se chtějí zbavit stresu.

Lázeňský areál zahrnuje vodní park Zora s celoročně přístupnými vnitřními (31 ° C) a venkovními bazény (34° C). Součástí komplexu je také sluneční terasa s bazénem, dětský bazén, masážní sprchy, vířivky a pravé římské lázně. Nechybí ani dvě finské sauny a infra sauna. Své zdraví můžete hýčkat také při masážích a dalších wellness procedurách poskytovaných profesionálním personálem.

7. Lázně Lendava

Nedaleko trojmezí, tedy hranic mezi Slovinskem, Maďarskem a Chorvatskem, jsou mezi zelenými kopečky a vinicemi situovány lázně Lendava. Pobyt si zde užijí nejen vyznavači lázeňské relaxace, ale také ti, kdo preferují aktivnější způsob trávení dovolené. K výletům totiž v okolí láká nejen malebná kopcovitá krajina v okolí městečka, ale také atraktivní cíle v sousedních zemích, kam je to doslova „co by kamenem dohodil“. V pouze 17 km vzdáleném lázeňském městě Lenti můžete vyzkoušet sílu maďarských termálních pramenů. Pokud znáte pouze přímořskou tvář Chorvatska, doporučujeme se vypravit do Regionálního parku Mura-Drava, který leží jen 5 km od Lendavy a chorvatská krajina se vám zde předvede ve zcela netradiční podobě.

Lendavská termální voda je výjimečná tím, že je bohatá na parafín, díky čemuž je zbarvená do zelena. Parafín je pro své příznivé účinky na pokožku hojně užívan k léčivým procedurám na nejrůznější kožní neduhy. Dále se tato voda vyvěrající o teplotě 62 °C uplatňuje při léčbě revmatických, gynekologických, kloubních, metabolických onemocnění, léčbě nervového systému a k tomu podporuje hojení popálenin.

Lázeňský komplex Terme Lendava o rozloze téměř 2 000 m² se skládá z venkovního i vnitřního areálu s bazény plnými unikátní parafínové vody. Relaxaci i vodní radovánky si užijete ve vnitřním bazénu (32–34 °C), rekreačním bazénu (30-32 °C), bazénku s přírodním gejzírem (36–38 °C), velkém venkovním plaveckém bazénu se skluzavkami (26–29 °C) a přírodním venkovním bazénu (36–38 °C). Pro děti je k dispozici krytý dětský bazén (28–32 °C) i venkovní dětský bazén (26–29 °C). Kromě toho zde najdete vodopády, masážní trysky, rychlou řeku, tobogány a další atrakce pro vodní živly. Prohřát se je možné v saunovém světě s finskou, infra a parní saunou. Ještě větší relaxační prožitek si můžete dopřát při masáží a dalších léčebných procedurách.

Autor článku:

Aktualizováno: 28. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet