Jak se sbalit k moři

Plánujete dovolenou u moře a váháte co s sebou? Máme pro vás pár tipů na věci, které by ve vašem kufru rozhodně neměly chybět.
Jak se sbalit k moři

Svatou trojicí každého cestovatele je občanka/pas – kartičky pojištění – peníze. Tento základ se pak rozšiřuje dle konkrétní destinace a možností. Bod tři „peníze“ je například vhodné doplnit platební kartou, která slouží především jako rezerva (dle vaší banky totiž musíte počítat s poplatky za výběr v zahraničí či platbu kartou).

pas

Všemocná angličtina?

Vzhledem k tomu, že se chystáte k moři a to se, bohužel, vyskytuje kdekoli jinde jen ne v Česku a na Slovensku, je dost pravděpodobné, že budete čelit cizímu jazyku. Znalost angličtiny je vždy fajn, v drtivé většině turistických oblastí vám bude stačit.

Rozhodně je ale přínosné, když se připravíte i na rodný jazyk daného státu. Vezměte si tedy s sebou i mapy, průvodce a slovník. Popřípadě doporučujeme sednout si na chvíli k internetu a zadat si do google překladače všechna možná slovíčka a fráze, které vás napadnou. Seznam si vytiskněte a složte do kufru.

Že na Google není spolehnutí? Základem je se domluvit, a proto je jedno, jestli byl váš dotaz s chybou nebo bez. Naopak, Italové či Španělé velmi oceňují snahu turistů mluvit jejich rodným jazykem, takže spíš posbíráte body za sympatie.

Připraveni na vše

Pokud jde o samotné moře, měly by pro vás být samozřejmostí víc než jedny plavky. Nemá smysl s sebou tahat celou módní kolekci posledního léta, ale aspoň jedny navíc by se ve vašem kufru měly vyskytovat. Mořská voda dokáže být zákeřná. A když už jsme u té zákeřnosti…

Rozhodně do kufru přihoďte obuv do vody. Stačí obyčejné plastové žabky nebo ty nejlevější crocsy. Zkrátka cokoli, čemu nevadí voda a co poslední den hodíte do nejbližšího koše, abyste uvolnili místo na suvenýry.

Ochrana nohou je často podceňovaná, přitom se vlastně nikdy nemůžete pohybovat jen tak bosky. I ta nejjemnější nejkrásnější písčitá pláž může být v létě vyhřátá na nesnesitelnou míru. Mořské dno zase nejednou překvapilo třeba ostrým kamínkem.

zabky

Ochrana před sluncem

Důležitá je dále jakákoli pokrývka hlavy, brýle a opalovací krémy s faktorem kolem 30. Máte-li citlivou pokožku a snadno se spálíte (nebo pokud jedete s dětmi), doporučuje se obvykle ochranný faktor 50. Ruku v ruce by pak s krémy na opalování měly jít krémy poopalovací, které vaši pokožku zklidní.

Ručníky, kosmetika do koupely, to jsou poměrně individuální záležitostí. Pro většinu hotelů je samozřejmostí hostům tyto potřeby poskytnout. V případě jednoduššího ubytování si hosté občas vozí mýdla své, proto doporučujeme vždy vysledovat situaci. Nikdy však nezaškodí mít s sebou pro jistotu nějaký ten malý cestovní vzorek z drogerie – jeden šampon a jedno mýdlo jako ochrana proti nepříjemným překvapením při příjezdu. Zbytek pak vždy můžete dokoupit na místě. Jste-li ubytováni například v bungalovech, hodí se i kolíčky a šňůra na prádlo.

PS: A nezapomeňte na náš kupón!

more2

Autor článku:

Aktualizováno: 9. 5. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet