Užijte si Jizerské hory během pobytu v útulné chatě či chalupě

Vychutnejte si krásy naší krajiny během pobytu v pronajaté chalupě či chatě v Jizerských horách. Najdete u nás tradiční roubenky i moderní chaty s wellness. Do přírody to budete mít pár kroků a navíc si užijete pobyt zcela v soukromí.
Užijte si Jizerské hory během pobytu v útulné chatě či chalupě

Chalupaření má v Česku dlouhou tradici a kdysi se jednalo o vůbec nejoblíbenější způsob rekreace. A není se čemu divit – pobyty na chalupě či chatě bývají plné pohody a nezapomenutelných zážitků v příjemném prostředí v blízkosti přírody. Obliba chalupaření se dnes vrací, ovšem v moderním hávu. Vzhledem k tomu, že pořízení domu na venkově je velká investice a objekt pak vyžaduje neustálou údržbu a péči, je aktuálním trendem pronajímání chalup. Nejen, že se nebudete muset starat o zahradu ani dům, ale navíc můžete během pobytů v pronajatých chalupách poznat různé kouty Česka. Narozdíl od hotelů, penzionů a dalších ubytovacích zařízení budete mít naprosté soukromí. Dovolená v pronajaté chalupě je zkrátka skvělá volba! Záleží jen na vás, jestli se vydáte za romantikou do roubenky na samotě, dopřejete luxus s wellness, nebo sezvete všechny kamarády do velké chalupy s kapacitou až několik desítek lůžek. Poznejte všechny výhody dovolené na chalupě v Česku i vy!

Jizerské hory – chalupářské pohoří s nezaměnitelnou atmosférou

Panenská příroda Jizerek přitahuje příznivce chození po horách už od konce 19. století, kdy zde začaly vznikat první turistické značky vedoucí k atraktivním cílům. Horské hřebeny a údolí protínají desítky kilometrů vyznačených tras a na svazích se rozkládá několik špičkových lyžařských středisek. Územím se táhnou chráněná rašeliniště, nedotčené lesy a divoké potoky, které vám svým šumem jistě zpříjemní každý výlet. Velké oblibě se těší cykloturistika nebo túry za čistým vzduchem – Jizerské hory mají dle vědců jedno z nejlepších ovzduší u nás. Kromě rozmanitého přírodního bohatství tady najdete i několik technických památek a vodních ploch. Oblast skrývá nespočet jedinečných zážitků pro zamilované páry, rodiny s dětmi či skupiny kamarádů. Svou oblíbenou aktivitu si tak vybere každý.

Jizerské hory v zimě

Pohoří je rájem pro běžkaře – nejproslulejší běžecká stopa Jizerská magistrála měří téměř 250 km. Další známé tratě vedou na Kořenovsku a kolem vrcholku Hvězda. Na tradiční sjezdové lyžování se zaměřují Skiareál Ještěd a Skiaréna Jizerky, pod kterou patří ski areály Tanvaldský Špičák, Severák a Bedřichov a platí pro ně společný skipas. Příznivci kultury a historie mohou podniknout prohlídky lidových a technických muzeí. Zároveň se v zimě udržují i mnohé pěší cesty. Procházka zasněženou krajinou k zamrzlým vodopádům na Černém potoce vás rozhodně potěší.

Náš tip na ubytování v Jizerských horách v zimě:

Chata na sjezdovce v Josefově Dole a domeček RockStar wellness

Jestliže máte hromadu přátel, kteří milují zimu, ale žádný z dostupných hotelů nevyhovuje vašim požadavkům, nemusíte již dál hledat. Chata na sjezdovce leží v ideální poloze pro lyžování, běžkování, sáňkování i túry. Budova stojí pod sjezdovkou Bukovka, jež je druhou nejdelší v Jizerkách – stačí si nazout lyže a dojet přímo k vleku. Svahy areálu jsou ve dvou obtížnostech, a to modré a červené. Běžkařská Jizerská magistrála zároveň vede pouhých 500 m od chaty. Bezprostřední okolí chaty se v zimě neudržuje, takže máte k dispozici zásobu čerstvého sněhu na sáňkování i jiné radovánky, jako je stavba iglú nebo sněhuláků. Přibližně 370 metrů od ubytování se line zelená pěší trasa vedoucí k Naučné stezce Gustava Leutelta či k Červeným vodopádům. Na zelenou navazuje i žlutá, po níž se dostanete přes vrchol Buková až do města Smržovka.

Chata původně sloužila jako hájenka pro zdejší revír, ale prošla citlivou rekonstrukcí. Zachovala si svůj romantický ráz, správnou horskou atmosféru a nabízí veškerý komfort a soukromí. Útulný interiér je rozdělen na 5 ložnic, 4 koupelny, jídelnu a společenskou místnost s krbem a dětským koutkem. Celková kapacita objektu je 20 osob. V kuchyni najdete ledničku, sporák, rychlovarnou konvici, topinkovač, mikrovlnku i myčku na nádobí. Ve výbavě samozřejmě nechybí ani televize a WiFi připojení. Teplo vám bude díky zabudovanému podlahovému vytápění a po náročném dni se vypotíte ve finské sauně. Všechno sportovní náčiní bude v bezpečí v lyžárně s praktickým vysoušečem obuvi. V letních měsících si odpočinete na velké zahradě s ohništěm, dětským hřištěm a fotbalovými brankami. Na terase s grilem si užijete pohodové posezení s přáteli a pokocháte se výhledem na okolní hory a louky.

V případě, že si chcete užít Jizerek v komornějším počtu, doporučujeme zvolit pobyt v domečku RockStar wellness. Jedná se o roztomilou chatičku pro 2 osoby v klidné lokalitě obce Smržovka. V hlavní místnosti naleznete vířivku, stůl a kuchyňský kout s plotýnkou a rychlovarnou konvicí; majitelé navíc doplňují zásoby kávy a čaje. Z pokojíku pak vedou dřevěné schody k pohodlné posteli v podkroví, kde budete spát. Sauna vám dopomůže k relaxaci a odvážní jedinci využijí také ochlazovací káď. Veškeré sociální zařízení je samozřejmostí.

Lokalita nabízí velké množství sportovních a vycházkových možností. Kolem Smržovky se klikatí kilometry běžeckých stop, a ta nejbližší je vzdálená pouhých 100 m. Přibližně 1 km vás dělí od lyžařského vleku Filip s pohodovými sjezdovkami a nočním lyžováním. Pokud byste to k němu chtěli vzít oklikou, vyšlápněte si na Černou studnici a využijte přírodní sáňkařskou dráhu dlouhou 4 km, která končí právě u skiareálu Filip. Na sjezdovky Tanvaldského Špičáku, největšího lyžařského střediska v Jizerských horách, dorazíte autem za 11 minut. Po Smržovském vyhlídkovém okruhu se zase dostanete na zajímavá místa v okolí. Na červenobíle značené stezce leží například pramen Nisy, kostel sv. Archanděla Michaela nebo vyhlídka Kedr, kde se pořádají netradiční lyžařské závody v kostýmech. V okolí najdete desítky kilometrů cyklotras, takže patří primárně cyklistům.

Jizerské hory v létě

Jakmile roztaje sníh, krajina ihned odkryje nové možnosti aktivit i odpočinku pro všechny návštěvníky JH. Nejznámější kratochvílí těchto hor je dozajista cykloturistika. Jizerkami vedou stovky kilometrů zpevněných lesních a panelových cest i asfaltek. Na kole projedete celou chráněnou oblast, potěšíte oko nádhernou scenérií a užijete si osvěžující čerstvý vzduch. Vedle cyklistiky je ale v JH populární také kultura pěší turistiky. Barevné značky se začaly v pohoří objevovat už na konci 19. století a nejvýraznějšími upomínkami na tuto éru jsou až *120 let staré rozhledny se železnou či kamennou konstrukcí. Během toulek narazíte na dechberoucí divoké vodopády, rašeliniště i nedotčené pralesy a roztodivné skalní útvary burcující lidskou představivost od nepaměti.

Náš tip na ubytování v Jizerských horách v létě:

Roubenka Ella a Treehouse Amálka

Veškeré krásy a zajímavosti tohoto severočeského pohoří budete mít jako na dlani v Roubence Ella. Kolem domu jsou roztroušeny přírodní i technické pozoruhodnosti, jež stojí za vaši pozornost. Necelých 5 km od ubytování po lesní cestě se rozprostírá přehrada Souš, která zásobuje pitnou vodou oblast Jablonecka, Tanvaldska a Železnobrodska. Ačkoli se v ní nemůžete vykoupat, okolní příroda vás rozhodně nezklame. Pokud vyrazíte po žlutém turistickém značení a budete mít dostatek trpělivosti, naskytne se vám pohled na malé tajuplné údolí se starou protrženou přehradou Desná z roku 1915. Dochovaná hrázní šoupátková věž vytváří společně s potokem Bílá Desná nezaměnitelnou atmosféru. Na Černé Desné zase hučí několik vodopádů, ke kterým se dostanete po červené. Milovníci velkolepých výhledů budou nadšeni z dobré dostupnosti na rozhledny Tanvaldský Špičák nebo Světlý vrch. Přímo pod budovou vede jediná ozubnicová trať v Česku a v nedaleké obci Kořenov bylo zřízeno její muzeum. Ella poskytuje výborné zázemí také během zimních měsíců. V dojezdové vzdálenosti máte lyžařské středisko Černá Říčka nebo běžeckou stopu Jizerskou magistrálu.

V roubence nalezne pohodlné útočiště až 8 osob. Středem chalupy je prostorná obývací místnost s plně vybaveným kuchyňským koutem. Při sychravých večerech si uděláte pohodlí na velkém gauči a zaposloucháte se do uklidňujícího praskání ohně v krbových kamnech. Výbava dále obsahuje zábavné aktivity pro hosty všech věkových kategorii. Večer můžete strávit u společenských her, dát si partičku fotbálku nebo kouknout na televizi. Přízemí má vlastní sociální zařízení s pračkou. V 1. patře jsou tři dřevem obložené ložnice a koupelna s WC. Kolem objektu se rozkládá velký soukromý pozemek s vlastním kouskem lesa, vířivkou a saunou. Pro vaše ratolesti je připraveno dětské hřiště s pískovištěm, dvěma houpačkami a klouzačkou. Zahrát si lze i stolní tenis. Na pozemku se dále nachází garáž pro čtyři auta s úschovnou kol a lyží.

Treehouse Amálka poskytuje jedinečnou příležitost pro splynutí s přírodou. Domeček v koruně stromů se hodí především pro maximální oddech od společnosti a civilizace, a zároveň oplývá veškerým komfortem. Pod nohama vám bude vrzat dřevo a ráno vás probudí zpěv ptáků a vůně lesa. I když není domeček připojen na žádnou síť, vychladíte si svůj oblíbený nápoj v malé lednici a večer si posvítíte LED svítidly. Každý den si do sytosti užijete krásných výhledů na okolní lesy a dominantní horu Ještěd s vysílačem. Vyzkoušet si můžete lukostřelbu nebo slackline a také saunu, která je připravena jen pro vás. Útroby Amálky skrývají stylový litinový krb, malinký kuchyňský kout s jednoplotýnkovým vařičem i kompletní sadu nádobí. Pojme až 4 nocležníky a potěší velkou terasou. Přímo v domečku je také ekologické WC s koupelnovým koutkem, ale naturálně naladění hosté mohou využít kadibudku a přírodní sprchu s vodou z pramene. Pamatujte, že tento pobyt slouží spíše jako meditace a odpočinek od okolního světa. Takový únik bychom si někdy měli dopřát všichni.

Autor článku:

Aktualizováno: 29. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet