Polské lázně: Kam vyrazit ze relaxací a procedurami?

V Polsku mají lázeňská města staletou tradici. Lázně jsou skvělou volbou pro dovolenou, při které odplavíte všechny starosti každodenního života. Navíc pomohou léčit zdravotní problémy. Všechny jmenované lázně se navíc nacházejí co by kamenem dohodil.
Polské lázně: Kam vyrazit ze relaxací a procedurami?

Lázně Kudowa-Zdrój: Do Polska za Chudobou!

Úplně nejblíže českým hranicím leží jedny z nejstarších lázní v celé Evropě - lázně Kudowa-Zdrój. V překladu název znamená Lázně Chudoba, ale za chudé se rozhodně považovat nedají. Místní minerální vody chutnají údajně lépe jak víno. Což se tvrdilo někdy v 17. století, takže těžko říct, zda to stále platí, ale návštěvníci sem jezdí stále a rádi. V roce 1790 v minerálním pramenu svlažil rty i klasik Johann Wolfgang von Goethe.

Lázeňské městečko Kudowa-Zdrój leží ve výšce 400 m n. m. a nachází se jen několik metrů severovýchodně od Náchoda. Lázně zdobí okázalé lázeňské parky a promenáda. Minerální prameny Chudoby už po staletí pomáhají svým návštěvníkům od nejrůznějších zdravotních neduhů.

Lečí se tu onemocnění srdce a oběhového systému, poruchy zažívání nebo činnost štítné žlázy. Z devíti pramenů je využíváno pět, jež obsahují alkalickozemité a arsenoželezité kyselky. V roce 2007 okolí města zaujalo i režiséra Andrewa Adamsona, který si okolní lokality vybral pro natáčení filmu Letopisy Narnie: Princ Kaspian.

Długopole-Zdrój: Oáza klidu uprostřed lesů

Jak se říká – co je malé, to je milé. Długopole-Zdrój jsou malinké lázně v jižním Polsku. Jejich skromná rozloha jim ale neubírá na půvabu. Lázně se nachází uprostřed lesů a první zmínky o tomto místě pochází už ze 14. století. Lázeňský pavilon Dom zdrojowy zdobí krásná skleněná vitráž.

Lázně se vyznačují železitými minerálními prameny, z nich nejstarší nese roztomilé jméno – Emilka. Když vyjdete z českého města Králíky na Pardubicku, jste v lázních, nebo spíš lázničkách, dřív než stačíte říct Długopole-Zdrój.

Romantika v lázních

Lądek-Zdrój: Lázně na úpatí Zlatých hor

Těsně za hranicemi České republiky na trase Travná – Lutynia v oblasti Sudet se nachází Rychlebské hory s vrcholem, který nese krásný poetický název Borůvková hora. Když zvládnete vylézt až nahoru, naskytne se vám pohled na malebné údolí a v něm lázeňské městečko Lądek-Zdrój (česky Landek). Atmosféru místa tvoří staré budovy a kostely, zeleň parků a historické centrum města se zachovalým středověkým urbanistickým uspořádáním.

Landek leží na svazích Zlatých hor, ale jeho opravdovým zlatým pokladem jsou horké prameny. Prameny jsou nasycené radioaktivním plynem, což zní sice trochu nebezpečně, ale účinky mají naopak skutečně léčivé. Důkazem je mimo jiné i to, že se prameny využívají už více jak 750 let. Najdete zde šest přírodních pramenů a jeden, který byl vyvrtán uměle.

Ladek

Lázně Cieplice v Jelení hoře: Nejteplejší termální prameny v Polsku

Jelenia Góra (česky Jelení Hora) na úpatí Krkonoš je místem odkud všechny cesty vedou nikoli do Říma, ale do hor. Právě proto je oblíbeným cílem příznivců horské turistiky. Cieplice, které byly původně samostatným lázeňským městem, jsou dnes součástí Jelení Hory. Stále si však drží svůj statut lázní s nejteplejšími termálními prameny v Polsku. Lázně využívají termální vodu z hloubky celých 2 tisíc metrů o teplotě kolem 87 stupňů.

Termály Cieplice tvoří moderní komplex bazénů a lázní. Celková vodní plocha se rozpíná na 1 200 metrech. Navštívit zde můžete nejen bazény, ale i tepidárium nebo ledovou jeskyni. Mezi další lázně, které vybízí k návštěvě a nachází se nedaleko českých hranic můžeme řadit třeba Duszniki-Zdrój na řece Kladská Bystřice nebo Gliwice, které leží západně od Katovic.

Jak vidíte, možností, kam vyrazit za relaxací a regenerací v Polsku, je spousta. Všechny zmiňované lázně jsou navíc jen kousek za hranicemi. Nic vám tedy nebrání vydat se sem na dovolenou. Pokud máte nějaké další tipy na osvědčené polské lázně, které chcete doporučit, určitě se o ně podělte a napište nám do komentářů.

Lázně

Autor článku:

Aktualizováno: 29. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet