Objevte to NEJ z Česka: 13 NEJznámějších míst, která by měl každý Čech za život navštívit

V Česku je prostě nádherně a tak jsme pro vás ve Travelkingu vybrali 13 míst, na kterých jsme sami byli a která podle nás musí každý správný Čech alespoň jednou za život navštívit. Těšte se jak na historické, tak na přírodní památky a další zajímavosti.
Objevte to NEJ z Česka: 13 NEJznámějších míst, která by měl každý Čech za život navštívit

Původně jsme chtěli, aby míst bylo deset. Ale v Česku i v naší nabídce je tolik nádherných lokalit, které stojí za to alespoň jednou za život vidět, že jsme se nakonec pod třináct prostě nevešli. Přejeme příjemné čtení!

Praha

1. Karlův most

Tento most, který v Praze spojuje Malou Stranu se Starým městem nedávno oslavil 660 narozeniny. Avšak i přes takto úctyhodný věk se rozhodně do důchodu nechystá. Právě naopak, každoročně musí ustát větší a větší nápor českých i zahraničních turistů. Procházku po Karlově mostě by tak měl absolvovat alespoň jednou za život každý Čech a vzdát tak úctu této významné památce, která je už dlouho neodmyslitelnou součástí Prahy.

Při procházce po Karlově mostě jsou pak nejčastější dva rituály. Klasickým je dotknout se pro štěstí podstavce sochy sv. Jana Nepomuckého a podle jedné nejmenované kolegyně také symbolické plivnutí do Vltavy pro ty, kteří na štěstí nevěří.


Znojemské vinobraní

2. Znojemské vinobraní

Znojmo je krásné vinařské město, které stojí za návštěvu po celý rok. V jednom období ale mnohem více, a tím je vinobraní, které se tu pravidelně pořádá již od roku 1966. Na velkolepé slavnosti se dokonale mísí historie královského města s vinařskou tradicí. Kromě velkého zážitku se pak samozřejmě můžete těšit na ochutnávku vín a burčáku. Tu jsme si osobně užili již několikrát. Tak co? Vyrazíte už toto září?


Pravčická Brána

3. Pravčická Brána – České Švýcarsko

Místo s nejstarším datem vzniku na našem seznamu je bezpochyby Pravčická Brána, která postupným zvětráváním a erozí vznikla přibližně před 100 tisíci lety. A s výškou 16 a rozpětím 26 metru je dnes největší skalní bránou v Evropě a dominantou Českého Švýcarska. Obdivovat ji můžete z okolních vyhlídek nebo z výletního zámečku Sokolí hnízdo, který se od roku 1881 nachází přímo pod jejím obloukem.


Ale pozor, je potvrzené, že eroze a zvětrávání tohoto kamenného útvaru pokračuje každým dnem, vydejte se ji tedy navštívit co nejdříve. Je totiž možné, že za pár tisíc let už zde žádná brána nebude.


 Hora Říp

4. Hora Říp

Kdy vznikla slavná stolová hora Říp bohužel už tak přesně nevíme, jedno ale víme jistě – váže se k ní legenda o vzniku národa českého. Asi každý ji zná, stejně tak jako jméno praotce Čecha, který se z Řípu rozhlédl do krajiny plné lesů, luk a řek, a zvolal, že toto je země zaslíbená, že zde jeho družina zůstane.

U této legendy nás zaujalo, že praotce Čecha znají i v jiných zemích. Například polská legenda říká, že měl ještě bratry Lecha a Rusa, kteří v pouti pokračovali a usídlili se dále v Polsku a Rusku.

Věříte-li těmto pověstem, nebo ne, nic to nemění na tom, že hora Říp je skutečně místem, které hraje svoji roli v české historii a které stojí za to alespoň jednou v životě navštívit. Ať už se na něj vydáte z vlasteneckých důvodů anebo jen s cílem užít si příjemný výšlap na tento mýty opředený kopec a návštěvu kapličky, rozhodně neváhejte.


Český Krumlov

5. Český Krumlov

Město, které je branou Šumavy, prostě musíte navštívit. Důvodů proč je nepočítaně. Třeba Zámek Český Krumlov, který je po Pražském hradě druhý nejrozsáhlejší zámecký areál u nás. Dále divadlo s otáčivým hledištěm, historické centrum zapsané na seznamu UNESCO nebo prohlídka bývalých grafitových dolů. Zkrátka toto město překypuje atrakcemi a romantickou atmosférou, kterou stojí za to zažít.


Boubínský prales

6. Boubínský prales

Boubínský prales v srdci Šumavy je největší, člověkem netknutá, přírodní rezervace ve střední Evropě a můžete zde najít stromy staré až 400 let. K vidění jsou zde také zajímavé chůdové kořeny - spletence kořenů stromů vystupujících nad zemí a další zajímavosti. Především se ale jedná o jedno z mála skutečně nedotknutých území u nás a stojí za to vidět, jak by asi vypadala česká příroda bez našich zásahů.


Lomy Amerika

7. Lomy Amerika

Pokud chcete zažít něco nevšedního, dechberoucího a i (trochu) adrenalinového, sestupte do bývalého a dnes z části zatopeného vápencového lomu s názvem Velká Amerika, který je tím největší a nejznámějším ze soustavy lomů Amerika. Další v okolí hojně navštěvované jsou také Malá Amerika a lom Mexiko, kde za minulého režimu nuceně pracovali tisíce politických vězňů.

Tyto lomy jsou častým výletním místem mnoha lidí avšak je nutné upozornit, že lomy jsou soukromým majetkem a vstup na ně je oficiálně zakázán. A kdyby vás přeci jen značka zákaz vstupu odradila, hned o 6 km dále naleznete typickou turistickou atrakci, Karlštejn.


Památník Terezín

8. Památník Terezín

Druhá světová válka i tragédie kolem holocaustu neodmyslitelně patří do naší historie a nemělo by se na ně zapomínat. Památník v původně pevnostním městě a později koncentračním táboře Terezín vznikl v místech utrpení desetitisíců lidí během nacistické okupace Československa. Ačkoliv návštěva tohoto místa, které je spojeno se systematickým vyhlazováním menšin, nemusí být pro každého příjemná, i přesto si myslíme, že je dobré ho navštívit. Právě proto, aby lidé už nikdy nic podobného nedovolili.


Propast Macocha

9. Propast Macocha

Název Macocha vznikl podle pověsti, kdy zlá macecha shodila své nevlastní dítě do této propasti a pod tíhou viny se do ní vrhla také. Dnes už se však při návštěvě ničeho takového bát nemusíte díky vysokým zábradlím, která budou jistit váš výhled nad největší propastí v Evropě. Další unikát najdete hned vedle a tím jsou Punkevní jeskyně, které jsou součástí nejdelšího jeskynního systému v Česku a najdete je na Moravě.

Při prohlídce Punkevních jeskyní se můžete také plavit na loďkách po řece Punkvě a dostanete se až na dno Macochy.


Lednicko-valtický areál

10. Lednicko-valtický areál

Pro všechny milovníky zámků, zahrad a parků je Lednicko-valtický areál určitě místo, které nesmí vynechat, místo, které jakoby spojovalo to nejlepší z jižní Moravy. Kromě krásných zámků Valtice a Lednice s udržovanými zámeckými zahradami se zde můžete vydat třeba na minaret a užít si rozhled do širokého okolí, navštívit známý obelisk Facka, Janův hrad nebo Kolonádu na Reistně. Odpočinek a procházku v zahradách, které jsou na seznamu UNESCO si prostě nemůžete nechat ujít.


Sněžka

11. Sněžka

Výšlap na naší nejvyšší horu rozhodně nepatří mezi to nejobtížnější, co u nás můžete zdolat. I přesto je otázkou národní cti, alespoň jednou pěšky dosáhnout nejvyššího vrcholu naší vlasti. A poslat odtamtud třeba pohled. Tak až příště budete v Krkonoších, nezapomeňte na ni!


Dlouhé Stráně

12. Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně

Technická památka v Jeseníkách, která rozhodně stojí za návštěvu, se nachází v nadmořské výšce 1 350 metrů na hoře Mravenečních. Přesně tam je totiž umístěna horní nádrž třetí největší přečerpávací elektrárny na světě.

Tento komplex se v roce 2005 zařadil mezi 7 největších divů České republiky a pochlubit se může také největším výkonem v Česku - dvakrát 325 MW.

V rámci prohlídky, na kterou je nutné se dopředu objednat, navštívíte také technologické provozy v obrovských podzemních prostorách kolem dolní nádrže.


České muzeum stříbra

13. České muzeum stříbra v Kutné Hoře

Říkáte si, že muzeum je nuda? A co kdybychom vám řekli, že součástí návštěvy je i možnost poznat středověký stříbrný důl. Sejděte 166 schodů do podzemí a zažijte autentickou atmosféru štol, z jejichž nitra se dolovalo stříbro. Nejužší místo je asi 40 cm široké a nejnižší pak 120 cm. Prohlídka tedy není nic pro klaustrofobiky ani rozměrnější jedince.


Je nám jasné, že i kdyby byl tento seznam sebedelší, určitě nepokryjeme všechna zajímavá místa, která opravdu stojí za to aspoň jedenkrát v životě navštívit. Dejte nám tedy své tipy, jaká další místa to podle vás jsou a třeba vznikne i pokračování.

Autor článku:

Aktualizováno: 19. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Česko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet