10 cestovatelských chyb, kterých se chcete vyvarovat

Milujeme cestování a přejeme si, abyste ho milovali také. Proto vám chceme pomoct předcházet chybám, které by vám mohly pokazit dovolenou. Pokud se v některé chybě poznáte, je na čase s ní skoncovat. Pročtěte se naším rádcem tip za tipem.
10 cestovatelských chyb, kterých se chcete vyvarovat

1. Neplatné doklady

Noční můry o tom, že vás nepustí přes hranice nebo do letadla kvůli neplatnému pasu, patří k nejčastějším obavám, když jde o cestování. A přitom je velmi snadné tomuto problému předejít. Stačí si včas zkontrolovat platnost dokladů, ideálně kontrolu provádět pravidelně, a případně si nechat vystavit nové dřív, než se začnete balit. Pro vycestování do EU vám stačí občanský průkaz, i ten však musí být platný. Rozhodně nespoléhejte na to, že právě vás celník nezastaví.

Shromážděte všechny důležité dokumenty a udělejte si kopie, čím více jich bude, tím lépe. Obvykle platí nepřímá úměra – čím víc jich člověk má, tím méně je potřebuje. Udělejte si kopie pasu/občanky, kartičky zdravotní pojišťovny, cestovního pojištění, kupónu (a případně i dalších potřebných dokumentů), vložte je do nepromokavé složky a poté ideálně do odlišného zavazadla, než je to, ve kterém máte originály. Doporučujeme také vše naskenovat a poslat na vlastní e-mail.

2. Nedostatek peněz

Cestujte s dostatečnou finanční rezervou v hotovosti i na kartě. Můžete mít dovolenou perfektně naplánovanou, spočítané ceny za všechny jízdenky a vstupenky, nikdy však nevíte, co vás kde může zdržet nebo naopak zaujmout, a samozřejmě počítejte s rozpočtem na suvenýry, dárky a případné jídlo nad rámec vašeho plánu. Pokud víte, že vaše ubytovací zařízení používá předautorizaci kreditních karet, mějte také dostatečnou částku na svém účtu. Totéž platí, pokud si na cestách plánujete půjčovat třeba auto. Jinak by se mohlo stát, že si nedobrovolně vyzkoušíte low cost cestování.

Své peníze si chraňte. Stejně jako doklady je doporučujeme neukládat všechny na jedno místo a neulehčovat případným zlodějům přístup k vaší peněžence.

cestování

3. Nerealistická očekávání

Kdo by nikdy nezažil ten typ zklamání, že moře není tak azurové jako v katalogu, nebo že romantický záběr Eiffelovy věže je plný nežádoucích turistů. Tohle že je to úžasné letovisko? Nedejte se oklamat a kromě profesionálně upravených fotografií si najděte i snímky přímo od turistů, kteří byli na místě před vámi. Přečtěte si diskuze, články s tipy a recenze na hotely, ať skutečně víte, kam cestujete. Pomoct vám může stránka Tripadvisor.com, kde najdete spousty fotografií od cestovatelů a jejich hodnocení jednotlivých míst. Také v nabídkách Travelkingu můžete stále u více nabídek vidět fotografie přímo od zákazníků.

4. Fotíte, ale neprožíváte

Ať už patříte k těm, kdo mapují svůj den krok po kroku na sociálních sítích, nebo fotíte ze zvyku, abyste se po návratu mohli pochlubit rodině a přátelům, nepřehánějte to. Nikdo z vašich známých se nevydrží dívat na 1000 fotek z víkendového zájezdu a vy sami byste při prohlížení mohli litovat, že jste si místo víc neužili, když už jste tam byli. Vnímejte prostředí, poslouchejte cizí řeči, okuste nové pokrmy a snažte si tuto nevšední atmosféru vtisknout do paměti i bez pomoci fotoaparátu.

5. Příliš nabitý program

Žádnou dovolenou si opravdu neužijete, pokud se budete chtít řídit podle do minuty rozplánovaného itineráře. Snadno se může stát, že památka, kterou jste chtěli navštívit, je právě uzavřená, ujede vám autobus nebo ztratíte neúměrně dlouhý čas ve frontě. Kvůli nabitým plánům se pravděpodobně stresujete každý druhý den, zvolněte proto alespoň na dovolené. Udělejte si rámcovou představu o tom, jak by měl váš pobyt probíhat. Sepište si seznam míst, která byste rádi viděli a přidělte jim priority. Váš plán by měl ale zůstat dostatečně flexibilní, abyste ho kdykoliv mohli změnit podle aktuální situace. A že si místo tří muzeí prohlédnete jedno a pak se uvelebíte v kavárně? A proč ne, máte přece dovolenou.

6. Ignorování odlišné kultury

Patříte k lidem, kteří se vydají do exotické země, ale pak se zdržují jen v mezinárodním hotelu, jí kuřecí řízky a s místními nemluví, pokud vůbec nějaké potkají? Pak se dopouštíte klasické cestovatelské chyby. I když nemáte dobrodružnou povahu nebo talent na cizí řeči, nechte nové prostředí, ať vás aspoň trochu obohatí. Vydejte se pro suvenýry na místní trh místo do hotelového obchodu, poobědvejte v lokální restauraci a prohoďte pár slov s obsluhou, třeba o památkách. Zároveň se nepohoršujte nad chováním, které se liší od toho, na co jste zvyklí, pokud za tím vězí jen vaše neznalost místní kultury.

sicílie

7. Těžká nepřehledná zavazadla

Při balení máte takový strach, jestli něco nezapomenete, že byste si s sebou do kufru nejraději vzali celý byt i se sklepní kójí. Na dovolenou tedy odjíždíte se vším, co mít máte, ale skoro nikdy to nemůžete najít v záplavě zbytečností, které jste přidali pro strýčka příhodu. Navíc vám můžou upadnout ruce z té tíhy. Když ne jindy, tak při balení vsaďte na minimalismus. Vezměte si, co potřebujete nebo byste reálně mohli potřebovat. Řeč je o lécích, desinfekčních prostředcích a vybavení do různého počasí. Pokud je to možné, berte si spíš víc tenkých vrstev, budete flexibilnější. Využijte veškerý prostor a najednou zjistíte, že se vejdete i do menšího, praktičtějšího zavazadla.

8. Nikdy neriskujte bez pojištění

Desetkrát se nic nepřihodilo, po jedenácté může. Nespoléhejte se na štěstí a raději se pojistěte. Cestovní pojištění stojí maximálně pár stokorun, pocit klidu během dovolené je však k nezaplacení. Stejně tak se vyplatí pojištění osobních věcí, které vám vykompenzuje případnou ztrátu mobilu, dokladů nebo fotoaparátu.

9. Bude krásné sluníčko

Počítat jen s ideálním počasím, pokud právě nejedete do tropů, se nevyplácí. Před odjezdem si vždy zjistěte předpověď počasí na termín vaší dovolené a přizpůsobte tomu svůj šatník a obuv. Buďte ale připraveni i na nečekané ochlazení či dešťovou přeháňku. Na letní dovolenou s sebou berte jeden svetr a naimpregnujte své tenisky. Skládací deštník nebo pláštěnku uvezete vždycky.

10. Cestování je drahé

Největší cestovatelskou chybou je vůbec necestovat. U velké části společnosti stále přetrvává předsudek, že cestování je drahé a každý si ho nemůže dovolit. Přitom existuje nespočet možností, jak cestovat za babku a zároveň si užít i luxusní služby. Letenky do vaší vysněné destinace můžete sehnat za přívětivé ceny s dostatečným předstihem nebo naopak jako last minute. Bydlení si lze přes internet zajistit přímo u místních. Nebo vsaďte na Travelking, který pro vás připravuje výhodné pobytové balíčky v osmi zemích Evropy, hotely sám ověřuje a zaručuje také bezplatnou zákaznickou podporu.

Autor článku:

Aktualizováno: 25. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet