Máte wellness etiketu v malíku?

Přemýšlíte, že utečete chladnému počasí někam do lázní nebo sníte o zaslouženém odpočinku ve wellness? Teď je ta ideální doba! Abyste však nemuseli ani na chvilku tápat, co a jak vlastně dělat, stačí si projít naše jednoduché desatero.
Máte wellness etiketu v malíku?

1. Zdraví na prvním místě

Zejména pro lázeňské procedury platí, že se vás tamní personál ptá na zdravotní stav. Odpovídejte pravdivě pro vaše vlastní dobro, aby se nestalo, že vám některá z procedur uškodí. I v případě wellness se neostýchejte zeptat vyškoleného personálu na doporučení, pokud máte nějaké zdravotní problémy. Ideální je nechat si doporučit něco na míru. Například některé typy saunování mají speciální blahodárné účinky na kůži či pohybové ústrojí.

2. Základní výbava

Ručník, plachta, pantofle nebo žabky, případně župan. Všechny kvalitní zařízení vám ručníky a plachty zapůjčí, a to buď zdarma, nebo za malý poplatek. Ve větších wellness centrech a lázních si budete jistě moci zakoupit i jednoduché pantofle a jemňoučké župany. Náročnější si pak mohou svou výbavu rozšířit také třeba o speciální čepice na saunování, které chrání vlasy a pokožku hlavy před vysokými teplotami.

wellness dress code

3. Respektujte druhé

Zlatým pravidlem pro společně užívané wellness prostory je hygiena. Sprchování před vstupem do bazénů, brouzdališť a vířivek je samozřejmostí. V šatnách a chodbách byste měli nosit plastovou obuv nebo pantofle. V saunách je zase dobrým zvykem sedat na plachtu či ručník a pokud možno vstupovat do ní bez plavek.

4. Choďte včas!

Nenechávejte si návštěvu předem smluvené procedury na poslední chvíli. Pokud se zpozdíte, obíráte se o vlastní čas určeny pro váš odpočinek. Dopřejte si klidný a pohodový začátek relaxace.

5. Svléct, či nesvléct: toť otázka

Co se týče tzv. suchých procedur většinou postačí částečné odhalení těla. Mokré procedury naopak zpravidla předpokládají odložení oděvu. Často je však možné ponechat si plavky. Pokud máte problém se svlékáním, radši si požadavky na tu kterou proceduru předem ověřte. Případně si můžete vyžádat terapeuta stejného pohlaví.

masáž

6. Mobil nechte doma

K tomu snad není co dodat. Jdete za odpočinkem a pohodou, tak si to dopřejte se vším všudy!

7. Co s jídlem a pitím?

Ideální je jíst tak hodinu před vstupem do wellness nebo začátkem procedury. K wellness patří především lehká a zdravá strava, která podpoří očistu vašeho těla i zevnitř a zároveň nezatíží organismus, který potřebuje dostatek sil. Ideální je vyvarovat se alkoholu. K saunování také patří zvýšený příjem tekutin a omezení kávy. V případě privátního wellness, romantiky ve dvou nebo dámské jízdy se nějaký ten koktejl, sklenka sektu nebo třeba ochutnávka piva v pivní lázni samozřejmě toleruje. ;)

wellness pití

8. Ptejte se

Každé zařízení má svá specifika. Jedno by však měly mít společné, a to snahu udělat vše pro spokojenost svých klientů. Příjemný a školený personál vám rád zodpoví všechny dotazy, nebojte se jich proto zeptat. Je to rozhodně lepší, než tápat v nejistotě a kazit si příjemné chvíle relaxu.

9. Pššššt…

Myslete na to, že wellness je spjato s tichým odpočinkem, případně s relaxační hudbou. Nekazte zážitek a snahu vypnout okolní svět sobě ani ostatním. Wellness má být místem, kde zbytečné impulzy a problémy jednoduše utichnou.

10. Užijte si to naplno!

Jestli jste se dočetli až sem, je z vás wellness profík. :) Tím nejdůležitějším, co byste měli mít vždy na paměti, je že wellness i lázně jsou dárkem pro vás. Užijte si ho!

Autor článku:

Nikol ChrástováNikol Chrástová
Aktualizováno: 28. 3. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet