Objevte to NEJ z Česka: 7 NEJkouzelnějších přírodních koupališť v Česku

V Česku se můžete vydat k vodě i do přírody. Pokud vás láká romantická krajina, zatopené lomy jsou pro vás to pravé ořechové. Čistá a průzračná voda, divoká příroda a bohatá fauna. Vybrali jsme pro vás 7 nejkouzelnějších přírodních koupališť.
Objevte to NEJ z Česka: 7 NEJkouzelnějších přírodních koupališť v Česku

Není nad to se za horkých letních dnů vykoupat. Pokud vás neláká představa přeplněných koupališť, pak jsou právě vám určeny naše tipy na venkovní koupání v přírodě.

lom Výkleky

1. Zatopený lom Výkleky

Zatopený lom Výkleky se nachází na Přerovsku, nedaleko Olomouce. Hned u vstupu do lomu je kamenitá pláž s pozvolným vstupem do vody. V ostatních částech lomu můžete slézt do vody z kamenitých útesů. Voda je v jezírku tak čistá a průzračná, že během plavání dohlédnete až do třímetrové hloubky. Maximální hloubka 6 metrů s kamenným dnem dělá z lomu ráj pro potápěče. Ti mohou obdivovat pestrý podvodní život, pozorovat raky a drobné rybky. Celý lom je obestřený obřími skalisky porostlými stromy, ze kterých je pěkný výhled na hladinu i do okolí.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k lomu opravdu kousek.

Jak se do lomu dostat?

Jeďte směrem od Olomouce (E 442), odbočte z dálnice na Exitu 290 (Velký újezd) směr Výkleky, sjeďte až dolů do vesnice a tam naleznete odbočku doleva na polní cestu (do kopce, označeno značkou jako parkoviště). Parkoviště u lomu je placené.

Varování!

V lomu Výkleky je zakázáno stanovat, tábořit, rozdělávat oheň, kácet dřeviny, či jinak využívat přilehlé soukromé pozemky. V zatopeném lomu je zakázáno koupat psy. Koupání je zde na vlastní nebezpečí.


Mašovice

2. Mašovický lom u Znojma

Mašovický lom na Znojemsku je přírodovědecky zajímavá lokalita. Dříve se v lomu těžil kámen a štěrk a dnes je podle ochránců přírody unikátem. Jedná se o umělý biotop, ve kterém je čistá a průzračná voda. Lom přitahuje všechny živočišné druhy z okolí, jelikož jim před jeho vznikem podobné prostředí chybělo. Okolí lomu i samotné vody jsou bohaté na místní faunu. V lomu žije chráněný čolek dravý, a také skokan štíhlý, blatnice skvrnitá a kuňka ohnivá. V přilehlých travinách se skrývá užovka obojková, ještěrka obojková, ještěrka obecná a ohrožená ještěrka zelená. Na břehu lomu rostou porosty vzácného mechu tučnolístku krátkolistého.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k lomu opravdu kousek.

Jak se do lomu dostat?

Lom se nachází v blízkosti obce Mašovice u Znojma.

Varování!

Nedoporučuje se výlet s malými dětmi, jelikož je lom obehnán strmými svahy.


Rampa

3. Lom Rampa u Jeseníku

Lom Rampa je dominantním lesním lomem v oblasti Žulovské pahorkatiny. Od ostatních jej poznáte podle jeho hlavní kuriozity, vysoké naříznuté kolmé stěny, která tu zůstala po těžbě. Lom se nachází kousek od obce Černá Voda, nedaleko Jeseníku v Rychlebských horách. Koupání slibuje velkou romantiku a krásnou přírodu. Kolem lomu nejsou žádné stánky ani další turistické atrakce. Jezdí se sem koupávat party nadšenců, kterým nevadí vydat se za čistou vodou o kousek dál. Nejbližší restaurace a penzion najdete až v Černé Vodě.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k lomu opravdu kousek.

Jak se do lomu dostat?

Cesta je snadná. Na první křižovatce ve směru z Žulové na Černou Vodu odbočíte vpravo a po červené značce se dostanete až k lomu. Auto si zaparkujete zhruba sto metrů od lomu.

Varování!

Koupání v lomu je povoleno na vlastní nebezpečí.


Konetopy

4. Jezero Konětopy

Jezero Konětopy se nachází poblíž stejnojmenné obce. Jedná se o zatopenou pískovnu s průzračnou vodou. Čistá voda vyzývá ke koupání i potápění. Na vodě stojí starý bagr od doby, kdy se v pískovně těžilo. Dnes slouží jako skokanský můstek do vody. Další místní raritou jsou sladkovodní medúzy. Kolem jezera se nachází travnatá pláž i jedna malá písečná pláž. Jezero je obklopeno borovicovým lesem a z části je oplocené. Uvnitř oploceného areálu naleznete plochu k parkování, toalety a stánky s občerstvením. Na jezeru je také možné velkou část roku rybařit.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k pískovně opravdu kousek.

Jak se do pískovny dostat?

Pískovna leží u obce Konětopy, za křižovatkou na Byšice a Všetaty. Příjezd od Brandýsa n. Labem nebo Kostelce přes Dřísy. V obci Konětopy potom uhněte doleva a pak jeďte po dobré polní cestě až k pískovně. Místní název této části obce je Choboty.

Varování!

V pískovně je zákaz vstupu se psy.


Velke Darko

5. Rybník Velké Dářko

Rybník Velké Dářko je největším rybníkem Vysočiny a nachází se uprostřed lesnaté krajiny Žďárských vrchů. Pro svoji rozlohu se mu přezdívá moře Vysočiny. Přestože je rybník velký, je dosti mělký. Maximální hloubka sahá do 4 metrů, průměrná hloubka v rybníce je 1,5 metru. Rybník byl založen v 15. století za účelem shromažďování vody na pohon hamrů, pil a mlýnů na horním toku Sázavy. Dnes je rájem pro koupání, windsurfing, jachting a projížďky na loďkách. Voda v rybníce je díky okolním rašeliništím a velké nadmořské výšce spíše kyselá. To značí velmi dobrou kvalitu vody. Břehy rybníka jsou písčité. Kolem rybníka se nachází krásná příroda s rozsáhlými lesy a příležitostmi rekreačního vyžití.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k lomu opravdu kousek.

Jak se k rybníku dostat?

Rybník leží 7 km severně od Ždáru nad Sázavou. Vydat se k němu můžete na kole po cyklostezce jdoucí ze Žďáru, anebo pěšky po naučné stezce vedoucí kolem pobřeží rybníka. Stezka prochází dvěma národními přírodními rezervacemi připomínající severskou tajgu. Dlouhá je 12 km a skýtá 15 zastavení. Po břehu vede také cyklostezka spojující Žďár nad Sázavou a Polničku.


Hradiste

6. Zatopený lom Hradišťský vrch u Konstantinových Lázní

Zatopený lom Okrouhlák se nachází na severozápadním svahu Hradišťského kopce nedaleko Konstantinových Lázní. Lom připomíná obří otisk tlapy psa. Jedná se o čedičový lom s jezírkem a výraznými kamennými bloky sloupcovité formy čediče. V lomu probíhala těžba od konce 19. století až do roku 1997. Dnes lom nabízí přírodní koupání s průzračnou vodou a písečnou pláží. V některých místech dosahuje hloubka až 13 metrů, voda je zde tak průzračná, že je vidět do 4 metrů a na podzim při dobrých podmínkách dokonce až do 10 metrů! Jezírko je bohaté na faunu. Najdete zde spoustu druhů sladkovodních ryb jakou jsou plotice, karasi, kapři, líni, tloušti, štiky, okouni a dokonce i sumec. Při troše štěstí, zde narazíte i na raky a vodní šneky.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k lomu opravdu kousek.

Jak se k lomu dostat?

Lom Hradišťský vrch se nachází 1 km jižně od Konstantinových Lázní. Dostanete se k němu po trase naučné stezky Hradišťský vrch.

Varování!

Koupání a potápění v lomu je zde na vlastní nebezpečí.


Milada

7. Jezero Milada

Rekreační oblast Milada se stejnojmenným jezerem se nachází kousek od Ústí nad Labem, Teplic, Chabařovic a Trmic. Těžba hnědého uhlí skončila v hlubinném dolu Milada roku 1997 a 9 let se napouštěl vodou, ze kterého vzniklo stejnojmenné jezero. Oblast je tak rozsáhlá, že jezero Milada dnes patří mezi největší v České republice, hned po jezeru Most, Medard a po Máchově jezeře. Jezero disponuje vysokou kvalitou vody, která je průhledná do hloubky několika metrů. Zároveň zde žije mnoho druhů ryb jako je okoun, štika, candát, sumec, plotice a perlín. Na jezero se lidé chodí koupat, rybařit, provozovat jachting a další aktivity.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, ať to máte k lomu opravdu kousek.

Jak se k jezeru dostat?

Jezero je vzdálené vzdušnou čarou 5 kilometrů od Ústí nad Labem. Přijeďte sem na kole po přilehlé cyklotrase 3009 vedoucí z Krušných hor. Anebo sem dojeďte autem po dálnici D8 z Prahy. Cesta trvá přibližně 50 minut.

Varování!

Koupání a potápění v lomu je zde na vlastní nebezpečí.

Autor článku:

Aktualizováno: 7. 5. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Česko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet