Zimní dovolená aneb kam s dětmi na hory v Rakousku a Itálii?

Chcete zažít pořádnou bílou zimu a láká vás lyžování v Rakousku a v italských Alpách? Pomůžeme vám vybrat místo na dovolenou pro celou rodinu, kde se děti pobaví, naučí se lyžovat zábavnou formou a vám zbyde čas na zážitky a relaxaci.
Zimní dovolená aneb kam s dětmi na hory v Rakousku a Itálii?

Rakousko

lyžování v rakousku

Skiregion Ramsau

V Ramsau am Dachstein – Rittisberg najdete největší dětský svět v regionu Ramsau. Pro děti je tu kromě dopravních pásů, lyžařského kolotoče a veselých figurek také sjezdovka Märchenabfahrt pojatá jako cesta z pohádky do pohádky, dětské hřiště s tobogánem i bezplatná závodní dráha. Skvěle si zalyžují také dospělí, případně vždy můžete zamířit také do Schladmingu, kde vás čeká 123 km sjezdovek čtyř vzájemně propojených ski areálů. Oblast Ramsau je vynikající i pro běžkaře. Těm je k dispozici 220 km tratí, kam spadá i dětský běžkařský park.

Tipy na výlety

  • Badeparadies Ramsau am Dachstein je koupaliště s plaveckým, zážitkovým a dětským bazénem, relaxáriem a saunami přímo v obci.
  • Termální lázně Amadé lákají na kryté i venkovní vyhřívané bazény s vodou obohacenou o léčivou sůl, najdete tu i dětský bazén, inhalační jeskyni a surfovací lagunu.
  • Ledovec Dachstein je největší přírodní atrakce této oblasti. Lanovka vás dopraví na vyhlídkové místo Skywalk, připravte se ale na silný vítr. Nedaleko odsud se můžete projít po visutém mostě nad 400 metrů hlubokou propastí a navštívit ledový palác.

zillertal arena

Zill am Ziller

Připravte se na lyžařský ráj Zillertalské arény, která nabízí 128 km sjezdovek a několik dětských areálů provozovaných lyžařskými školami. Děti se naučí zimní sporty hravou formou, čeká je i lyžařská diskotéka a závody. Na svahu je rozveselí místní maskot v podobě žlutého slona. Další zábavu představuje bobová dráha, snowtubing, sáňkování a jízda v saních tažených koňmi.

Tipy na výlety

  • Do lázní Erlebnistherme Zillertal mají děti do 6 let vstup zdarma. Pro všechny je tu zážitkový bazén, bazén se slanou vodou i bazén s vlnobitím a 134 m dlouhý tobogán s vizuálními efekty. V zimě je u lázní otevřené také kluziště.
  • V ZOO Wildpark Hainzenberg můžete v přirozeném prostředí pozorovat jeleny, kamzíky, muflony a další zvířata, a dokonce je krmit.
  • V Aschau im Zillertal najdete volnočasový komplex Aufenfeld s bazénem, vířivkou i dětským bazénem, relaxační zónou a horolezeckou stěnou vhodnou pro všechny úrovně.

Dachstein West

Lyžařský areál Dachstein West nabízí až 160 km sjezdovek všech úrovní a co je dobrá zpráva pro rodiny s dětmi, v každém z klíčových středisek má jednu lyžařskou školu. Sjezdovky v Gosau – Russbach a Annabergu jsou propojené a vhodné i pro začátečníky. V každém nástupním místě se nachází dětský areál Kinderland, pro větší děti jsou tu zábavné sjezdovky, snowparky a funparky. O ty nejmenší se postarají ve Fuxi´s Kinderclubu.

Tipy na výlety

  • Přímo v Gosau se můžete zrelaxovat v bazénu s chrliči, saunou, párou a soláriem.
  • Zajeďte si do městečka Abtenau nebo k Halštatskému jezeru, také město Salzburg je pouze hodinu cesty.
  • U ski areálu v St. Martin am Tennengebirge se pobavíte při snowtubingu, v areálu je navíc možnost grilování.

V Salcbursku se to jen hemží místy, kam stojí za to vyrazit lyžovat. Poblíž Dachstein West jsou to například ski areály v Abtenau a St. Martin am Tennengebirge. Pokud jde o skvělé lyžování pro rodiny, za zmínku stojí Wildkogel Arena nebo Ski Juwel Albachtal Wildschönau.

Ve velkých ski areálech najdete samozřejmě i restaurace s pokrmy místní kuchyně. Co se servíruje v Rakousku na stůl, si přečtěte v našem článku tady.



Itálie

Trentino

Mezi mnoha skvělými lyžařskými středisky najdeme jeden, kde se nemusíte bát jazykové bariéry. Paganella Ski v Brentských Dolomitech disponuje českou lyžařskou školou a v češtině jsou i webové stránky střediska. Děti do 8 let v doprovodu rodiče mají skipas zdarma a junioři do 16 let mají zlevněné ceny. Resort je moderní, nabízí 50 km sjezdových tratí a pro děti má hned čtyři zábavní parky na sněhu. Děti do 5 let vám pohlídají odborní pedagogové a animátoři ve školce Mary Poppins.

Tipy na výlety

  • Ke ski areálu patří i wellness centrum AcquaIN s plaveckým bazénem, tobogánem, vířivkami a prostorem pro děti.
  • V termálních lázních Terme di Comano nabízí vodoléčebné procedury pro děti i dospělé, v okolí je navíc třeba zřícenina římské pevnosti.
  • S celou rodinou si udělejte výlet k jezeru Molveno nebo Lago di Garda a projděte se pěknou přírodou.

Další možnosti lyžování pro rodiny v Trentinu:

  • San Martino di Castrozza s programem Dolomity Family Fun pro děti od 4 do 13 let
  • Val di Fiemme s magickými týdny Magic Ski Weeks věnovanými dětem
  • Val di Fassa s mateřskými školami pro děti od 3 let a lyžařskými školami

Passo del Tonale

Pod horou Adamello v Lombardii se nachází areál Adamello Ski, kde s dětmi uvítáte mírné a velmi dlouhé tratě ideální pro začátečníky. Dítě do 8 let v doprovodu rodiče má skipas zdarma, v areálu najdete lyžařské školy i školky. Zatímco o děti bude postaráno, vy můžete vyzkoušet freestyle lyžování ve Snowparku Tonale a všichni dohromady si pak užijete bobování a bruslení. V areálu se najíte v mnoha dobrých restauracích a k dispozici je i kino.

Tipy na výlety

  • V Ponte di Legno si protáhnete svaly v plaveckém bazénu a vyzkoušíte solárium.

zima v alpách

Dolomity Superski

Tato oblast zahrnuje 12 samostatných kvalitních vysokohorských středisek a nabízí celkem 1 200 km dokonale upravených sjezdovek. Třešinkou na závěr našeho výběru je ski areál Val Gardena, který patří k nejluxusnějším střediskům celé Itálie. Děti se tu naučí lyžovat pod dozorem instruktorů, kteří je budou motivovat, ze zimních sportů si vyzkouší třeba i sáňkování nebo bruslení.

Středisko nabízí kromě sjezdovek i mnoho dalšího vyžití, takže na výlety nejspíš ani nepomyslíte. Nachází se tu kluziště i bruslařský stadion, krytý bazén i wellness centrum s rodinným a zážitkovým bazénem, saunami, masážemi a kosmetickým salónem. Navštívit můžete i diskotéky, užijete si jízdu na koních nebo noční lyžování.


Pomohli jsme vám s rozhodováním? Kam s rodinou na lyže do Alp už tedy víte, teď vám ještě pomůžeme sbalit se na hory a popřejeme vám krásnou dovolenou!

Autor článku:

Aktualizováno: 25. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Rakousko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet