Největší slevy v roce jsou tady! Vyberte si svůj TravelBomba pobyt se slevou od 30 %!

Oblíbené 0

Zatím nemáte žádné oblíbené nabídky.

  • K nabídkám se můžete kdykoliv vrátit
  • Oblíbené nabídky na jednom místě
  • Upozornění na změny v nabídkách

Osobně ověřeno: Recenze pobytu v centru Kutné Hory ve Vile U Varhanáře ***

Vydejte se spolu s Anetou, členkou našeho Travelking týmu, do Kutné Hory. Konkrétně do Vily U Varhanáře *** s výhledem na chrám svaté Barbory. Jaké byly cesta, ubytování a jídlo? A jaké výletní cíle byste si neměli nechat ujít? To vše se dozvíte.
Osobně ověřeno: Recenze pobytu v centru Kutné Hory ve Vile U Varhanáře ***

Informace o pobytu v bodech

  • Termín pobytu: 5.8.2024 - 7.8.2024
  • Ubytováni jsme byli v: Vila U Varhanáře ***
  • Lokalita ubytování je: Kutná Hora
  • Cestoval jsem: S manželem
  • Stravování: Polopenze
  • Doprava: Vlakem

Kam a jak jsme jeli?

Překrásné historické město Kutná Hora jsem zatím znala jen z doslechu a obrázků. Slavný chrám svaté Barbory i další pamětihodnosti jsem chtěla konečně vidět na vlastní oči, a tak jsme s manželem strávili jeden z letních víkendů právě tady. Namísto auta jsme se rozhodli jet vlakem, a to z brněnského Hlavního nádraží na Hlavní nádraží v Kutné Hoře. Cesta trvala 2 hodiny, což je podle navigace stejná doba, jako kdybychom jeli autem. Zpáteční jízdenky pro 2 osoby stály 1 200 Kč. A musím říct, že cestování vlakem lemované výhledy má obrovské kouzlo a moc jsme si ho užili. Z kutnohorského nádraží do vily je to asi 40 minut pěšky, což nám vyhovovalo, protože jsme si hned na začátku pobytu udělali příjemnou procházku starobylým městským centrem.

Jak to bylo s parkováním?

Vila se nachází přímo v historickém jádru města, kde není možné parkovat. Na recepci vám ovšem zapůjčí parkovací kartu na 30 minut, která se dá využít například na vyložení zavazadel při příjezdu. Parkovat je možné zdarma na ulici zhruba 100 m od ubytování. Dále můžete využít placené parkování v garáži na nedalekém náměstí (cca 200 m), a to za cenu 350 Kč/noc. Pokud byste měli zájem o placené parkování v garáži, je nutné si stání předem zarezervovat.

Kde jsme se ubytovali?

Největší předností Vily U Varhanáře *** je její unikátní poloha. Leží totiž přímo v srdci nádherného města Kutná Hora, a to doslova pár kroků od památky UNESCO – chrámu sv. Barbory. Kromě okolí nás okamžitě okouzlila i vila samotná, která byla v neorenesančním stylu postavena před více než 100 lety, což místu dodává jedinečnou atmosféru. Moc se nám líbilo, že přes centrální polohu byl ve vile úžasný klid, ve kterém jsme okamžitě zapomněli na všechny starosti a povinnosti.

Byli jsme ubytováni v prostorném třílůžkovém pokoji, ze kterého byl úchvatný výhled na chrám a blízké vinice. Hned po příchodu nám udělala radost vychlazená láhev sektu, která na nás čekala na stolku. Pokoj byl vybaven pohodlnou manželskou postelí a jednolůžkem. Interiér dále doplňovala kožená křesla, televize, šatní skříň a dvě komody s lampičkami. Součástí byla také koupelna se sprchovým koutem, toaletou a umyvadlem. Díky dřevěné podlaze a dvěma velkým oknům bylo v pokoji příjemně útulno. Vila U Varhanáře *** je ideálním místem pro ty, kdo chtějí spojit relaxaci s poznáváním bohaté historie města.

Jak jsme se najedli v ubytování?

Náš pobytový balíček zahrnoval polopenzi v podobě bufetové snídaně a dvouchodové servírované večeře. Jídla se podávají v přízemní restauraci, jejíž součástí je letní terasa. Během našeho pobytu bylo krásné počasí, a tak jsme jedli na terase a spolu s jídlem jsme si vychutnali i krásný výhled na město. Snídaně se podávaly od 8 do 10 hodin. My jsme přišli až po 9. hodině a výběr pokrmů už byl bohužel skromnější. My si ovšem na snídaně zase tolik nepotrpíme, a tak jsme si dali volská oka a párky s chlebem. Na bufetových stolech dále bylo například pečivo, uzeniny a sýry, bublanina, jogurty s müsli a pár druhů ovoce a zeleniny.

S večeřemi jsme byli moc spokojení. Vždy jsme si z menu mohli vybrat hlavní jídlo a k tomu buď polévku, nebo dezert. První den jsme měli vynikající česnekovou polévku s krutony. Jako hlavní chod jsem si dala salát s kozím sýrem a manžel si vybral guláš s bramboráky. Oběma nám jídla tak chutnala, že jsme si druhý den objednali to samé. :)

Jak jsme se najedli v okolí?

  • Jen pár metrů od ubytování se nachází restaurace V Ruthardce, jejíž součástí jsou hned dvě letní zahrádky s výhledem na kostel sv. Jakuba. Jedná se o úžasnou oázu klidu s milou obsluhou, kde jsme si dali výborný oběd a pivo z místního pivovaru.
  • Ve stylové kavárně Justy's Café and Biscuits jsme si dopřáli ledovou kávu a vynikající domácí zákusky.

Kam se vydat na výlet?

Kutná Hora je plná jedinečných památek. My jsme si nejdříve zašli do informačního centra u chrámu sv. Barbory, kde jsme si zakoupili zvýhodněnou vstupenku na 3 místní památky za cenu 720 Kč pro 2 osoby. Vstupenka se vztahovala na vstup do svatobarborského chrámu, kostela Všech Svatých s kostnicí a katedrály Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci.

  • Chrám svaté Barbory je architektonickou perlou Kutné Hory a hlavním důvodem, proč se do tohoto krásného města vypravit. Chrám postavený po vzoru francouzských katedrál byl zasvěcen sv. Barboře, patronce horníků, a spolu s historickým jádrem města je zapsán na seznamu památek UNESCO. Chrám je možné navštívit s průvodcem i bez průvodce.
  • Kostnice v Sedlci pro mě byla nejzajímavějším místem, které jsme navštívili! Nachází se pod kostelem Všech svatých na hřbitově v Sedlci u Kutné Hory a je vyzdobena kostmi z více než 40 000 zemřelých, kteří zahynuli při morových epidemiích či husitských válkách.
  • Katedrála Nanebevzetí panny Marie a sv. Jana Křtitele tvoří se sedleckou kostnicí ucelený komplex nejstarší části Kutné Hory a je utajeným pokladem ve stínu ostatních kutnohorských dominant.
  • České muzeum stříbra a středověký důl nabízí velmi zajímavou expozici, kde jsme se dozvěděli, jak se těžilo a zpracovávalo stříbro i jak se razily mince. Prošli jsme si také asi 250 m dlouhý úsek původního středověkého dolu. Druhá část zahrnovala prohlídku hornické osady s replikou staré pece. O tyto prohlídky je velký zájem, a tak doporučuji koupit lístky online předem.
  • Dokonalým zakončením dne stráveného objevováním historických krás Kutné Hory bylo večerní posezení v parku vedle katedrály sv. Barbory, odkud můžete pozorovat západ slunce. Park je otevřen do 21 hodin.

Závěrečné hodnocení pobytu ve Vile U Varhanáře ***

„Kutná Hora je okouzlující místo, které v mém srdci zůstane ještě dlouho. Vila U Varhanáře *** se nachází přímo ve starobylém jádru města a z pokojů i restaurace nabízí dechberoucí výhled na památku UNESCO – chrám sv. Barbory. Pokoj byl zařízen jednoduše a zároveň elegantně, což krásně ladilo k duchu místa. Snídaně a večeře jsem si na hotelové terase vychutnala společně s překrásnými kutnohorskými panoramaty. Kutná Hora je plná architektonických klenotů a současně si vás získá svou příjemnou atmosférou, ve které hned zapomenete na všechny každodenní starosti. Skvěle tady můžete kombinovat procházky po památkách s blahodárným odpočinkem.“


👍 Pobyt ve ve Vile U Varhanáře *** byl osobně ověřen Anetou, členkou týmu Travelking, a jeho návštěvu může s klidným srdcem doporučit i vám. Další osobně ověřené hotely si můžete prohlédnout zde.

Autor článku:

Aktualizováno: 18. 10. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden