10 NEJlepších jezer pro letní osvěžení v Rakousku

Pískové pláže, azurová voda a horké slunečné dny - že se to na Rakousko vůbec nepodobá? Omyl! Užijte si zábavu i turistiku u těch nejlepších jezer, jaké můžete u našich jižních sousedů najít. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali 10 z nich.
10 NEJlepších jezer pro letní osvěžení v Rakousku

Rakousko je od hor po nížiny plné průzračných jezer. Celkem je jich víc než 2 000, a tak vám přinášíme tipy na ta nejkrásnější.

Neziderské jezero

1. Neziderské jezero

Také Rakousko má své moře. Najdete ho zhruba 50 km od Bratislavy, kde se rozprostírá v celé své kráse po 320 km². Neziderské jezero je jedno ze dvou stepních jezer Evropy a díky svému nádhernému okolí i výjimečně slané vodě bylo zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO. Krásné okolí jezera můžete celé objet na kolech po Neziderské cyklotrase, která místy zasahuje až do Maďarska. Po rovinaté cestě dlouhé 125 km vás potěší množství příjemných odpočívadel i pohled na jezero lemované rákosím či vinicemi sahajícími až za obzor. Na vybraných místech se v Neziderském jezeře můžete i vykoupat. Překvapí vás mělká a teplá voda se zkalenou barvou - nenechte se jí ale odradit. Barvu nezpůsobuje nečistota, ale množství rozpuštěných solí a minerálů. I díky nim je místní voda mírně slaná. To a až 300 slunečních dní v roce sem láká milovníky surfování, jachtingu nebo ty, co se chtějí jen osvěžit a ležet na sluncem zalité pláži. Na své si tu přijdou i příznivci ornitologie. U Neziderského jezera žije více než 340 druhů ptáků, a tak mezi rákosím můžete spatřit například čejky s chocholem na hlavě nebo čápy, volavky, labutě či sokoly. Na závěr výletu si udělejte zastávku v jedné z mnoha okolních vináren a vychutnejte si místní bílé či červené víno. Obě chutnají znamenitě.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste měli nejlepší jezera v Rakousku skutečně blízko.


Hallstatt

2. Halštatské jezero

Pohled na třpytící se hladinu Halštatského jezera (německy Hallstättersee) obklopeného horským masivem Dachstein je silný zážitek. Tisíce turistů k němu ale každoročně směřuje na návštěvu jednoho z nejznámějších a pro mnohé i nejkrásnějších měst v Evropě - městečka Hallstatt. Bohatá historie města se začala psát již v době bronzové, kdy se zde začala těžit sůl z místních dolů. Ty dnes patří k nejstarším na světě a obyvatelům Hallstattu přinesly nemalé bohatství. Díky nim město vzkvétalo, o čemž svědčí množství okouzlujících domků a památek, které si zde můžete prohlédnout. Navštivte například hlavní dominantu města, evangelický kostel na náměstí, který je známý z většiny fotek z Hallstattu. O něco dále stojí katolický kostel Nanebevzetí Panny Marie s kostnicí, kde jsou vystaveny vybělené lebky bývalých obyvatel. Zajímavostí je, že mnohé z nich jsou pomalované přírodními motivy s daty narození a úmrtí nebožtíka. Za návštěvu rozhodně stojí i slavné solné doly. Kromě poutavé prohlídky s audio průvodcem v češtině vás zde nadchne také hornická skluzavka dlouhá 64 m. Pokud už budete mít dost historických památek, dopřejte si město z nadhledu. Ten se vám naskytne z vyhlídkové plošiny na vrchu Salzberg, kam se můžete dostat buď pěšky nebo lanovkou. Na závěr si vychutnejte romantickou procházku kolem jezera spojenou s krmením labutí. Nebo dáte přednost plavbě na vyhlídkové lodi či letnímu koupání?

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste měli nejlepší jezera v Rakousku skutečně blízko.


Achensee

3. Jezero Achensee

Při toulkách za krásami rakouské přírody byste se rozhodně měli vydat k největšímu přírodnímu jezeru ledovcového původu v Tyrolsku - Achensee. Uchvátí vás nejen svou azurovou vodou, ale také majestátními horami, které ho obklopují téměř z každé strany. Není divu, že si toto jezero omývající skalní masivy vysloužilo přezdívku "alpský fjord". Nechte se zlákat na vodní sporty, oblíbené je zde hlavně plachtění, kanoistika, plavba lodí nebo rybaření. Do sytosti si užijete i koupání v osvěžující vodě. Rodiny s dětmi se sem vydávají hlavně na oblíbenou pláž na jižním cípu jezera, která je známá měkkou trávou, mírným vstupem do vody a písčitým dnem jezera. Na neposedy tu čeká i dětské hřiště. Neméně příjemné jsou pláže na severním okraji jezera a také pláž v kempu Schwarzenau nebo při Pertisau. Nadšenci historických strojů a milovníci nevšedních zážitků se určitě vydají na vyhlídkovou jízdu historickou parní lokomotivou po ozubené úzkokolejce, která vede z města Jenbach až na břeh jezera u přístavu Seespitz.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste měli nejlepší jezera v Rakousku skutečně blízko.


Zeller See

4. Jezero Zeller See

Vysoké Taury - to nejsou jen zasněžené vrchy a stovky kilometrů upravených sjezdovek. Na dovolenou se sem můžete vydat i v létě, například k oblíbenému jezeru Zeller See. Jeho křišťálová a sladká voda, v jejíž lesklé hladině se odrážejí ledovce a vrcholy do nebe se tyčích hor, každoročně přitahuje množství milovníků letních sportů i pohody u vody. Zakusit ji můžete například na přírodních plážích v oblastech Zell am See, Schüttdorf a Thumersbach. Všechny tři se vyznačují skvěle upraveným prostředím, spoustou dětských hřišť a příjemným odpočinkovým zázemím. Pokud vás ale lenošení neláká, zkuste například oblíbené výlety na lodích, lodičky, windsurfing, paddleboarding nebo potápění. Jeden den si však vyhraďte na návštěvu téměř nedotčené přírody. Tou vás provede hustá spleť turistických tras či naučných stezek. Nebo dáte přednost túře na kolech po cyklostezkách? Pokud si chcete z Vysokých Taur odnést nejen bohaté zážitky, ale i nějakou tu zkušenost, přihlaste se na stále oblíbenější kurzy jódlování, jógy na paddleboardu nebo se zúčastněte botanického poznávacího výletu. V Zell am See jsou možnosti přímo nekonečné.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste měli nejlepší jezera v Rakousku skutečně blízko.


Grüner See

5. Jezero Grüner See

Za skutečně neobvyklým pohledem se vydejte do pohoří Hochschwab nedaleko obce Tragöß. Dostanete se sem z Vídně zhruba za 2 hodiny. Před očima se vám objeví unikátní jezero, které patří k těm nejčistším v Evropě. Řeč je o jezeře Grüner See, které si svůj název vysloužilo díky smaragdové barvě i čisté vodě. Jezero ale poutá pohledy návštěvníků ještě jednou svou vlastností. Od srpna do dubna dosahuje hloubka jeho vody sotva metr. To se ale rázem změní vždy na jaře, když na okolních vápencových kopcích začne tát sníh. Voda v jezeře prudce stoupne místy až na 12 m a pokryje vše v okolí. Pod hladinou zde během celého jara a začátkem léta zůstává nejen zelená tráva a větve stromů, ale také jinak dostupné štěrkové chodníčky, lavičky a drobné můstky. Díky tomuto nevšednímu divadlu bylo donedávna jezero Grüner See vyhledávané velkým množstvím potápěčů. Jejich činnost ale místní úřady v rámci ochrany vzácného prostředí a hlavně průzračné vody zakázaly. Jezero a v něm ukrytou krajinu si ale můžete nadále prohlédnout ze břehu - vězte, že o nevšední zážitek nepřijdete.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste měli nejlepší jezera v Rakousku skutečně blízko.


Jezero Schlegeis See

6. Jezero Schlegeis See

Údolí Zillertal v sobě ukrývá oblíbenou atrakci pro místní i turisty. Je jím jedno z pěti zdejších uměle vytvořených jezer, které nese název Schlegeis See. Vzniklo v roce 1970 při výstavbě vodní elektrárny, která získává energii díky úchvatné tyrkysově modré vodě. Mohutné jezero protíná vypouklá stěna přehrady sahající až do výšky 131 m. Jen těžko si představit, že při úplném naplnění přehrady se betonová stěna ohne až o 7 cm! Stěna, která z vrchu vypadá, že je zcela hladká, láká ke zdolání stovky lezců ročně. Přitahuje je na lezení obtížnosti B, které v horní části dosahuje náročnosti C až D . Pokud vás ale lezení neláká, vydejte se na prohlídku umělého jezera se spoustou naučných stezek a turistických tras v okolí. Příroda v okolí jezera Schlegeis See je jimi přímo protkána a během cesty narazíte i na příjemnou restauraci nebo bufet, kde si můžete dopřát pečenou rybu přímo z jezera.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste měli nejlepší jezera v Rakousku skutečně blízko.


Jezero Traunsee

7. Jezero Traunsee

Jezero Traunsee je známé také jako největší jezero v oblasti Solné komory, kde se v minulosti těžila sůl. V současnosti je jezero oblíbeným cílem turistů, kteří hledají osvěžení v horkých dnech. Ani vy si sem nezapomeňte vzít plavky, voda zde dosahuje příjemných 20 ° C a je skvělým místem nejen ke koupání, ale také na windsurfing, jachting či potápění. Místní vodu si můžete užít i při plavbě na tradičních kolových parnících. Milovníci kultury a památek by měli rozhodně zavítat do městečka Gmunden a prohlédnout si místní radnici se zvonkohrou. Za návštěvu stojí také vodní zámek Ort, který vypadá, jako by se plavil na hladině jezera. Z pevniny se k němu dostanete po 130 m dlouhém dřevěném mostě. Pokud se vydáte na jih jezera, navštivte malebnou vesničku Traunkirchen ležící na východním břehu. Nad vesničkou se z poloostrova vypíná farní kostel, který mnohým díky své poloze na skále připomíná majestátní hrad. Touhu po horách zaženete, když při jižním okraji jezera nasednete na lanovku směřující na vrchol Feuerkogel z pohoří Höllengebirge.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste měli nejlepší jezera v Rakousku skutečně blízko.


Jezero Seegrotte

8. Jezero Seegrotte

Mezi nejkrásnější jezera v Rakousku nepatří jen ty, v nichž se na třpytivé hladině odráží letní slunce a vysoké štíty hor. Jezero Seegrotte byste na povrchu země hledali marně, a přece patří k těm nejkrásnějším u našich jižních sousedů. Jde totiž o největší podzemní jezero v Evropě a nachází se v jeskyni se stejným jménem. Jeskyně zalitá vodou vznikla nešťastnou náhodou v roce 1912. Plánovaný odstřel v původním sádrovém dole způsobil mohutné zatopení důlních prostor. Neuvěřitelných 20 milionů litrů vody se tehdy vylilo do útrob jeskyně a vytvořilo nevídaný úkaz, který dnes obdivují davy turistů. Zajímavostí jeskyně je i to, že během 2. světové války sloužily její dlouhé chodby jako továrna na letadla. Právě zde byly vyrobeny první stíhačky s tryskovým pohonem na světě. Dnes už ale útroby jeskyně Seegrotte slouží jedině k údivu turistů. Zažít zde můžete plavbu na motorové lodi i poutavou prohlídku jeskyně s délkou 45 minut. Výlet sem stihnete i během krátkého víkendu - jeskyně totiž leží jen necelých 20 km od Vídně a z Prahy sem dorazíte přibližně za 4 hodiny.

Otevírací doba v letní sezóně:

  • PO-NE: 9:00 - 17:00 hodin

Vstupné:

  • Dospělá osoba 18 €, dítě od 4 do 14 let 12 €.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste měli nejlepší jezera v Rakousku skutečně blízko.


Grundlsee

9. Jezero Grundlsee

Největší jezero ve Štýrsku je lemováno až 14 km vždy krásně upravenými plážemi, z nichž je většina volně přístupná. Neváhejte a zaplavte si i vy v průzračně čisté vodě v jezeře Grundlsee, která je tak kvalitní, že se prý dá i pít. Dokazuje to i množství zde žijících okounů, štik a pstruhů, které si potrpí na kvalitní vodu. Není tedy divu, že v okolních restauracích převládají na jídelním lístku rybí speciality. V létě se teplota vody šplhá až k 25 °C a stává se tak ideální pro vodní sporty. Vzkvétají zde četné školy plachtění a surfování či jachtařský klub. Půjčit si zde můžete i loď a udělat si romantickou plavbu po třpytivé hladině. Pokud se vám ale nebude chtít veslovat, svezte se jednou z výletních lodí, které v pravidelných intervalech brázdí vody jezera Grundlsee. Tak či tak se můžete těšit na neopakovatelné zážitky.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste měli nejlepší jezera v Rakousku skutečně blízko.


Jezero Lunzer See

10. Jezero Lunzer See

Za koupáním i turistikou v příjemném horském prostředí se vydejte k jezeru Lunzer See v blízkosti vesniček Lunz-Amstel a Lunz-Dorf. Přírodní jezero vás v létě zláká na skok z jednoho ze tří skokanských můstků nebo člunkování na průzračné hladině. Koho skákání neláká, ten může odpočívat na velké louce s upravenou trávou, která perfektně slouží jako pláž. K dokonalé atmosféře léta přispěje i bufet. Pokud ale do Rakouska směřujete za turistikou, oblast Lunz am See v Dolním Rakousku vás nezklame. Leží zde údolí tří jezer Seetal, které je oblíbené pro hustou síť turistických chodníčků. Ty vás po trase dlouhé téměř 20 km provedou kolem 3 jezer, z nichž jedno je i osvěžující Lunzer See. Odpočinkovou vycházku ale nečekejte, jezera jsou obklopeny strmými kopci s hustým porostem lesů, kde nebudete mít nouzi o náročnější stoupání. Odměnou vám ale bude pohled na krásné okolí jezer v téměř nedotčené přírodě. Při troše štěstí se večer můžete zastavit i na koncert či divadelní představení, které se v letních měsících odehrává na plovoucím pódiu přímo na jezeře.

Podívejte se na tipy, kde se ubytovat, abyste měli nejlepší jezera v Rakousku skutečně blízko.

Autor článku:

Aktualizováno: 25. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Rakousko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet