Osobně ověřeno: Recenze poznávacího pobytu na Vysočině v romantickém Letohrádku sv. Vojtěch

Vydejte se spolu s Nikolou, členkou našeho Travelking týmu, na Vysočinu do Počátek. Konkrétně do romantického Letohrádku sv. Vojtěch. Jaká byla cesta, ubytování, wellness a strava? A jaké výletní cíle byste si neměli nechat ujít? To vše se dozvíte.
Osobně ověřeno: Recenze poznávacího pobytu na Vysočině v romantickém Letohrádku sv. Vojtěch

Informace o pobytu v bodech

  • Termín pobytu: 15.4.2022 - 17.4.2022
  • Ubytováni jsme byli v: Letohrádku sv. Vojtěch
  • Lokalita ubytování je: Vysočina
  • Cestovala jsem s: Partnerem
  • Stravování: Snídaně
  • Doprava: Autem

Kam a jak jsme jeli?

Na romantický pobyt se spoustou výletů jsme se vypravili na Vysočinu do menšího městečka Počátky. Právě tam se nachází cíl naší dovolené, a to krásný Letohrádek sv. Vojtěch. Na cestu jsme vyráželi z Klobouků u Brna a trasa byla dlouhá 150 km. Z důvodu komfortu a ne zrovna dobrých spojů hromadné dopravy jsme cestovali autem, což byl i nejrychlejší způsob. K letohrádku jsme přijeli do 2 hodin.

Jak to bylo s parkováním?

Parkoviště je venkovní a bylo ukryté v areálu hotelu. To jsme nejprve nevěděli, a protože z příjezdové cesty nebylo viditelné, rozhodli jsme se auto nechat zaparkované na veřejném parkovišti vedle hotelu. Parkování v areálu i na veřejném parkovišti před hotelem je zdarma.

Kde jsme se ubytovali?

Letohrádek sv. Vojtěch leží na samotě, v obklopení lesů a přírody, asi kilometr od obce Počátky. U hlavní cesty jsou výrazné cedule, které vás na letohrádek upozorní, takže není problém ho najít. A musím říct, že se jedná o turisticky atraktivní lokalitu. V okruhu 25 km kolem letohrádku najdete spousty skvělých výletních míst, kam se můžete vydat autem či hromadnou dopravou - Telč, Jindřichův Hradec, Pelhřimov, Hrad Roštejn a další. Oblastí vede také spousta turistických tras, takže i návštěvníci bez auta mohou vyrazit za dobrodružstvím. Právě to, že hotel leží mimo město a bokem od cesty, jsem vnímala jako pozitivum. Díky tomu zde byl opravdu klid a člověk se mohl dobře vcítit do dobové atmosféry, kterou ubytování nabízí.

Každý pokoj je zařízen v jiném stylu podle různých filmových osobností. My jsme měli pokoj č. 3 Vlasty Buriana. Překvapilo mě, že byl pokoj opravdu velmi prostorný. Pokoj byl opravdu prostorný, ačkoliv v něm kromě postele byl i gauč, křeslo, konferenční stolek a židle. Nábytek byl skutečně dobový, a přesto plně funkční. Například stará skříň, ve které bylo možné otevřít všechny dveře i zásuvky. Pro mě byla trochu nepohodlná postel, která měla měkkou matraci a proleželý polštář.

Líbilo se mi, že i v koupelně byl dodržen duch dávné doby. Jak? Třeba toaletou se starým typem splachování (páčka). Na pokoji nebyla televize, což může někoho nepříjemně překvapit, na druhou stranu pokoje jsou opravdu maximálně autentické a televize by tento dojem kazila. Ale nebojte, WiFI připojení fungovalo ve společných prostorech i pokoji. Ještě dodám, že ani v zimních měsících se člověk nemusí pobytu bát. Vzhledem k tomu, jak moc byl pokoj vytopený už první noc, funguje topení výborně. :-)

Jak jsme se najedli v ubytování?

V rámci pobytu jsou nabízeny snídaně formou bufetu. Myslím, že se jednalo o standardní nabídku, ze které si každý vybral a našel to své - různé druhy pečiva, sýry, salámy, míchaná vajíčka, párečky, zelenina. Pro milovníky sladších snídaní tu pak byly cereálie, jogurty, croissanty, med, nutella a džemy. Velkým plus byla bohatá nabídka ovoce - jablka, pomeranče, hrozny, kiwi i švestky. Množství bylo dostatečné pro všechny návštěvníky.

Jak jsme se najedli v okolí?

Stravovali jsme se převážně v hotelové restauraci, kde jsme si každý den pobytu dopřáli večeři. Nabídka v menu je dle dobových receptů, což se jen tak někde nenaskytne, takže jsme chtěli vyzkoušet více jídel. Navíc se nám líbilo, že bylo možné vychutnat si večeři během promítání dobového filmu (promítání probíhá každý den od 18:00). Toho jsme hned dvakrát využili. Při filmu je možné objednat cokoliv z jídelního lístku a servírka vám donese jídlo a pití do salónku, kde se film promítá. Porce byly velké, měla jsem problém je vůbec dojíst. Na první pohled vypadalo jídlo velice jednoduše, ale jedná se o styl první republiky, takže je potřeba s tím počítat. Každopádně chuťově bylo všechno velice dobré a bylo zřejmé, že i suroviny jsou kvalitní. Jídlo je servírováno na staré talíře a i příbory byly původní, což dokonale dotvářelo celkový zážitek. První večer jsme ochutnali plátky z vepřové panenky dle receptury Nataši Gollové s krémovou omáčkou z lišek. Dále jsme vyzkoušeli nejoblíbenější pokrm Oldřicha Nového – do křupava pečené kachní stehýnko s chlupatým knedlíkem a červeným zelím a do třetice pohankové rizoto s drůbežím masa a lehkým jogurtovým salátkem podle receptury babičky Huga Haase. Výtku bych měla jen k formě jídelního lístku, který mohl být také pojat nějak stylově a ne ve fólii.

Letohrádek sv. Vojtěch leží na samotě, a tak byla nejbližší možnost stravování v obci Počátky, kde je 1, možná 2 restaurace. Další variantou je Resort Svatá Kateřina vzdálený asi 2 km pěšky. My jsme byli ovšem s jídlem v letohrádku tak spokojeni, že jsme neměli potřebu zkoušet něco jiného. Pouze jednou jsme zavítali na dezert do menší útulné cukrárny Krámek u Andělky na náměstí v Počátkách. Ochutnali jsme tu mechový muffin, šípkový čaj a kávu.

Jaké bylo wellness centrum v hotelu?

Ve vedlejší budově hotelu je nově zbudované wellness centrum se dvěma soukromými vířivkami (každá je v samostatné místnosti). Dále je možné objednat si masáž nebo vstup do sauny. My jsme využili jen vířivku, která byla na 30 minut v ceně balíčku. Prostory wellness byly velmi příjemné. Po vstupu nám zapůjčili ručník a župan, v šatně jsme se převlékli do plavek a osprchovali. Pak už jsme šli do místnosti s vířivkou, kde byla také dvě křesílka, stoleček a minibar, kde je za poplatek možné nabídnout si sekt, víno, vodu, oříšky... Z vířivky je velkým oknem výhled do parku, je zde i paraván, pro případné zakrytí okna. Wellness hodnotím velmi pozitivně a musím říct, že půl hodina na relaxaci pro nás byla málo. Příště bychom si určitě nad rámec 30 minut doplatili vstup na delší dobu.

Kam se vydat na výlet?

  • Pokud jedete z východní Moravy, doporučuji jako zastávku po cestě zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou .
  • Dále jsme se ještě cestou na hotel zastavili v Dačicích, které nás překvapily svým dlážděným náměstím a zámečkem, ve kterém lze navštívit expozici nebo se jen projít po rozsáhlém parku.
  • Město Počátky - malebné náměstí, městské muzeum a kino (aktuální filmová nabídka, pokud se někomu omrzí dobové filmy v hotelu).
  • Hrad Roštejn - po klikatých cestách je to asi 25 km jízdy autem. Parkování je možné přímo před hradem. Na hradě je pak možná prohlídka nebo výstup na věž.
  • Od letohrádku se dá pěšky vydat na pěknou procházku po stezce „K pramenům Počátek a okolí“. Trasa vede lesem se zastávkou u tří pramenů (aktuálně ale ani jeden netekl) a vrcholí zastávkou u pramenu řeky Jihlavy.
  • Za návštěvu stojí také Telč se svým krásným náměstím. My jsme tu zavítali také do Muzea techniky.
  • Tajný tip: U hotelu je malý rybníček, u kterého je zábradlí, na které lze pověsit zámeček a zamknout tak svá přání a sny. Umisťování zámečků je povoleno, je tam i cedule, která k tomu přímo vybízí. Pokud zámeček nebudete mít z domu, lze jej zakoupit na recepci.

Závěrečné hodnocení pobytu v Letohrádku sv. Vojtěch

“Pobyt v letohrádku byl krásným zážitkem. Atmosféra prvorepublikové doby pohltí každého návštěvníka, jakmile překročí práh hotelu. Že budou pokoje zařízené dobovým nábytkem, jsem věděla z fotek, ale že budeme jíst starými příbory a dobová hudba bude vyhrávat ve společných prostorech i na terase, to jsem nečekala. Letohrádek je umístěn kilometr za městem Počátky a patří k němu i park. Díky tomu je minimalizován ruch okolního světa a člověk si krásně odpočine. Při pobytu jsme si oblíbili promítání dobových filmů v salonku v přízemí, kde bylo možné objednat si během sledování večeři z jídelního lístku a vychutnat si výborná jídla uvařená podle dobových receptů. Doporučuji mít s sebou dostatek hotovosti, na místě se nedá platit kartou.”


👍 Pobyt v Letohrádku sv. Vojtěch byl osobně ověřen Nikolou, členkou týmu Travelking, a jeho návštěvu může s klidným srdcem doporučit i vám. Další osobně ověřené hotely si můžete prohlédnout zde.

Autor článku:

Aktualizováno: 19. 4. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden

Zapomněli jste heslo?

Získejte nové!

Můžete se přihlásit i pomocí sociální sítě:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Chci se registrovat

Nebo se zaregistrujte pomocí sociálních sítí:

Registrací prostřednictvím Facebooku či Google souhlasím s Obchodními podmínkami a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů.

Zapomněli jste heslo?

Nevadí! Stačí zadat váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoříte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet