Objevte to NEJ z Chorvatska a získejte inspiraci pro příští dovolenou na Jadranu!

Oblíbené 0

Zatím nemáte žádné oblíbené nabídky.

  • K nabídkám se můžete kdykoliv vrátit
  • Oblíbené nabídky na jednom místě
  • Upozornění na změny v nabídkách

Objevte to NEJ z Chorvatska: 9 NEJzajímavějších tras pro milovníky turistiky

Krásy chorvatské přírody nejlépe poznáte během pěších výletů. Připravili jsme pro vás výběr nejzajímavějších turistických tras v Chorvatsku a rozdělili jsme je podle obtížnosti. Preferujete nenáročné vycházky, nebo si během dovolené rádi dáte do těla?
Objevte to NEJ z Chorvatska: 9 NEJzajímavějších tras pro milovníky turistiky

Pohoří se táhnou celým chorvatským územím, od severu až na samotný jih. Není tedy divu, že je Chorvatsko rájem turistů všech úrovní zdatnosti. Na své si během toulek, výletů a túr chorvatskou krajinou přijdou jak milovníci procházek s nádhernými výhledy, tak vyznavači náročných vysokohorských treků. Vybrali jsme pro vás 9 nejkrásnějších turistických tras v Chorvatsku, a navíc jsme je rozdělili podle náročnosti. Tak kterou si během příští dovolené na Jadranu projdete?

Lehké trasy vhodné pro začátečníky i děti

1. Plitvickými jezery pěšky, lodí i vláčkem

Národní park Plitvická jezera je nejcennějším přírodním pokladem Chorvatska. Chráněné území je jako stvořené pro výlety a procházky v unikátním prostředí se 16 průzračně čistými jezery, vodopády, peřejemi a nedotčenou vegetací. Překrásnou krajinou Plitvických jezer vede celkem 8 značených turistických tras o délce 3–21 km, takže si můžete vybrat podle své kondice a časových možností.

Mimořádně oblíbená je 4 km dlouhá „trasa B“, jejíž součástí je plavba lodí a jízda vyhlídkovým vláčkem (oboje je zahrnuto v ceně vstupenky), která nadchne i malé turisty. Pěší část trasy vede oblastí tzv. Dolních jezer a poté přes jezero Kozjak, které je největší a nejhlubší z Plitvických jezer. Během plavby uvidíte například malebný Štefanijin ostrůvek a zalesněné vrcholy v okolí.

2. Okružní trasa kolem Skradinského vodopádu

Jednu z nejkouzelnějších turistických tras najdete v Národním parku Krka. Jedná se o okružní trasu, která začíná a končí v blízkosti Skradinského buku – nejdelšího vodopádu na řece Krce. Vodopád a jeho okolí s mnoha travertinovými kaskádami, jezírky a ostrůvky si můžete detailně prohlédnout na okruhu, který vede z velké části po dřevěných chodníčcích přímo nad vodní hladinou. Jedná se o nenáročný výlet bez stoupání, a tak jej zvládnou i malé děti.

3. Procházka po městských hradbách v Dubrovníku

Pokud si výlet rádi zpestříte něčím netradičním, rozhodně vás nezklame procházka po městských hradbách v Dubrovníku. Právě dokonale dochované opevnění ze 13. století je hlavním důvodem, proč byl Dubrovník v roce 1979 zapsán na seznam památek UNESCO. Dnes patří procházka po 2 km dlouhých hradbách s 16 pevnostmi a menšími věžemi k nezapomenutelným zážitkům při návštěvě „perly Jadranu“.

Po vystoupání na vrchol opevnění si vychutnáte úchvatný výhled na dubrovnický přístav sevřený mezi průzračným Jadranem a nádherným Starým městem. Fanoušci Hry o trůny si zase budou moci zblízka prohlédnout místa, kde se odehrávaly scény z jejich oblíbeného seriálu. Vstup na hradby je sice zpoplatněn, ale rozhodně to stojí za to!

Středně náročné trasy pro milovníky turistiky

4. Výprava do měsíční krajiny ostrova Pag

V souvislosti s chorvatskou přírodou si většina z nás vybaví tyrkysové moře, borovicové lesy a olivové háje. Ostrov Pag ležící v severní Dalmácii ovšem nabízí zcela unikátní „měsíční“ krajinu, kterou můžete prozkoumat na modře značené turistické stezce nazvané Druhá strana Měsíce (Druga strana Mjeseca).

Začátek trasy je za severním koncem města Pag, odkud dojdete přes kamenité kopečky k pozůstatkům kostelíku a majáčku Mikula. Tímto cípem ostrova vás trasa provede kolem dokola, takže různorodou krajinu uvidíte doslova ze všech úhlů. Zpět do města Pag se můžete vrátit stejnou cestou, nebo si výlet prodloužit na „hřebenovku“ přes vrch Ledenik a několik dalších kopců. Nadmořská výška kopců, přes jejichž hřebeny trasa vede, je maximálně 300 m, takže se stále jedná o turistiku střední náročnosti. Ať už zvolíte kratší, nebo delší variantu, výhledy na zátoky, opuštěné pláže a majestátní pohoří Velebit na pevnině vás zajisté ohromí.

Chorvatsko - Nejoblíbenější pobyty

5. Z Hvaru do Milny bez davů turistů

Ostrov Hvar patří v posledních letech k nejvyhledávanějším destinacím v rámci celého Chorvatska. Většina cestovatelů míří do stejnojmenného hlavního ostrovního města, ve kterém je malebný přístav, spousta starobylých památek a síť romantických úzkých uliček plných obchůdků a restaurací.

Z rušného města ale stačí vyjít směrem k zátoce Pokonji Dol, jejíž dominantou je úchvatný malý ostrůvek s majákem. Hned za zátokou začíná červeně značená stezka do rybářské vesničky Milna. Trasa vede po členitém pobřeží skrze borovicové lesy a kamenité pláže. Jedná se o málo frekventovanou cestu, takže si nádherná panoramata vychutnáte o samotě.

V Milně, kam dojdete asi za 1,5 hodiny, se můžete osvěžit zmrzlinou nebo si dát lahodné čerstvé plody moře v některé z místních restaurací. Zpáteční trasa do Hvaru, kterou půjdete přes polní cestu, je časově i technicky méně náročná. Žádné velké stoupání vás nečeká, ovšem některé úseky vedou přes kamenitý terén, takže si rozhodně obujte pevné boty.

6. Křížovou cestou za nejlepším výhledem na Dubrovník

Dubrovník je považován za nejkrásnější z chorvatských měst. Impozantní hradby, úzké uličky a starobylé stavby vytvářejí jedinečný kolorit města, na který se nedá vynadívat. Nejkouzelnější výhled na Dubrovník s temně modrým Jadranem v pozadí budete mít z vrcholu hory Srđ, jež se vypíná hned za Starým městem a tvoří přirozenou dominantu města.

Trasa vede po cestě lemované 14 kříži a končí u velkého bílého kříže na vrcholu kopce. Celková délka křížové cesty je 2,5 kilometru, ovšem stoupání po dobře upraveném terénu je poměrně strmé, takže si na výstup vyhraďte alespoň 1 hodinu. Kromě kvalitní obuvi se vybavte i dostatkem vody. Cestu nahoru, nebo naopak dolů, můžete jet panoramatickou lanovkou, která je jednou z nejoblíbenějších atrakcí Dubrovníku.

Náročná turistika pro zkušené horaly

7. Velkým okruhem kolem Plitvických jezer

Magicky krásná příroda Národního parku Plitvická jezera je protkána turistickými trasami. Pokud milujete procházky v přírodě, vyhraďte si pro výlet k Plitvickým jezerům celý den, rozhodně nebudete litovat!

Nejdelší značenou trasou v chráněném území je „okruh K“, který protíná oblast Horních i Dolních jezer. Tento velký okruh vás zavede na všechna důležitá místa parku. Hned na začátku spatříte vodopády Veliki slap a Sastavci slap a poté obejdete největší jezero Kozjak. Následně se projdete po dřevěných chodníčcích mezi jezery Novakovića brod a Kaluđerovac v jedné z nejfotogeničtějších částí parku. Jezero Kaluđerovac si pak prohlédnete i z ptačí perspektivy z vyhlídky Boardwalk Junction. Dokonalým zakončením této nádherné turistické stezky jsou vodopády Veliki Prštavac a Mali Prštavac.

Ta nejúžasnější místa Plitvických jezer stihnete na okruhu K projít za 6–8 hodin. Po dni plném nezapomenutelných cestovatelských zážitků můžete doplnit energii v některé z mnoha restaurací, které se v okolí parku nacházejí.

8. Via Adriatica – přes 1 000 km chorvatskou přírodou

Opravdovým turistickým fajnšmekerům je určena první chorvatská dálková trasa Via Adriatica. Stezka se vine po délce více než 1 100 km od hornaté části pobřeží poloostrova Istrie až k mysu Oštro, který je nejjižnějším cípem Chorvatska. Pokud byste chtěli trasu zdolat celou, budete si muset vyhradit necelé 2 měsíce (a to za předpokladu, že vám bude přát počasí). V případě, že tolik času nemáte, nevadí! Via Adriatica je rozdělena na 13 etap, které je možné absolvovat samostatně. Trasa vede převážně málo obydlenými oblastmi přes 14 hor, 12 řek, 3 národní parky, 3 přírodní parky, 1 přírodní rezervaci, 2 jezera a 18 chráněných oblastí. Prochází také 7 chorvatskými župami (regiony) a 52 obcemi. Via Adriatica je považována za velmi náročnou trasu, která je vhodná pouze pro zkušené dobrodruhy.

9. Via Dinarica

Dálková trasa Via Dinarica propojující území šesti balkánských států začala sice vznikat teprve před pár lety, mezi fanoušky outdooru ovšem rychle získala zvučné jméno. Prestižním magazínem National Geographic byla dokonce vyhlášena jako nejlepší nový trail na celém světě. 1 400 km dlouhá Via Dinarica vede těmi nejkrásnějšími, ale zároveň nejodlehlejšími místy celého Balkánu. Ze severu na jih protíná Slovinsko, Chorvatsko, Bosnu a Hercegovinu, Černou Horu, Kosovo a Albánii. Samozřejmě však můžete projít jen jeden z úseků na území Chorvatska.

Via Dinarica je rozčleněna do tří směrů na tři různé trasy (koridory). Co jednotlivé úseky na území Chorvatska nabízejí?

  • Bílá linie: spojuje nejatraktivnější chorvatské hory, vrcholy a vyhlídky, a to s využitím populárních horských stezek. Terén trasy je náročnější, a tak je vhodná zejména pro zkušené a dobře vybavené turisty.
  • Modrá linie: kopíruje jadranské pobřeží a vede mj. přes čtyři malebné chorvatské ostrovy (Krk, Rab, Pag, Mljet) a dva poloostrovy (Istrie a Pelješac). Jedná se o turisticky nenáročnou trasu, která je vhodná také pro cyklisty.
  • Zelená linie: je skvělou příležitostí k poznávání nedotčené krajiny v kontinentální části Chorvatska. Zvláštní kouzlo jí dodávají horské vodní toky, které na své cestě ke slovinské řece Sávě vytvářejí dechberoucí kaňony s mnoha vodopády. Obtížné úseky na této trase nečekejte, je vhodná i pro méně zdatné turisty.

Autor článku:

Aktualizováno: 26. 7. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Chorvatsko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů